Casa Memorială ”Teoctist Arăpașu” din județul Botoşani, dedicată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Teoctist Arăpașu (1986-2007), expune bunuri personale ale fostului Ierarh, donate muzeului de către Patriarhia Română și Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Așa cum a mărturisit însuși Preafericitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al României, fostul Patriarh, Părintele Teoctist Arăpașu rămâne aproape prin tot ceea ce a făcut, de la ctitorirea de biserici, la pregătirea profesorilor, introducerea religiei în școli și deschiderea unor noi parohii în țară și străinătate. De aceea, și inimile preoților și credincioșilor continuă să bată pentru Părintele Teoctist. Așa se face că, în semn de recunoștință și prețuire, Patriarhia Română s-a alăturat autorităților locale și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și a ajutat la ridicarea casei memoriale a fostului Patriarh. Casa a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpașu și a fost inaugurată și sfințită la data de 4 mai 2014, după cum informează site-ul www.noutati-ortodoxe.ro.
Muzeul aduce în atenția credincioșilor publicații care au văzut lumina tiparului prin grija Patriarhului
”Casa este construită în stilul specific arhitecturii moldovenești, fiind formată din tindă și două odăi, prispă și acoperiș din stuf, șopron pentru unelte agricole și coșar împletit din nuiele în ogradă. În tindă este prezentată o expoziție permanentă de fotografie ce surprinde cele mai importante momente din drumul lung al vieții, credinței și ascezei monahale pe care a pornit copilul Toderaș în primăvara anului 1928. Una dintre camere este camera de lucru, dedicată exclusiv Preafericitului Teoctist. Aceasta cuprinde colecția de bază ce conține piese cu valoare memorială deosebită: veșmintele care au aparținut fostului Patriarh al României, obiecte personale și ale familiei sale, mobilier, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, omilii și meditații reunite în colecția „Pe treptele slujirii creștine”, un volum cu titlul „Slujind Altarul străbun”, dar și alte publicații care au văzut lumina tiparului prin grija Patriarhului. Tot aici pot fi văzute numeroase medalii, plachete și distincții, dobândite de acesta în timpul vieții”, scrie Agerpres.ro.
Preafericitul Părinte Teoctist Arăpașu, pomenit la casa memorială
Fostul Patriarh al României a fost omagiat la 108 ani de la naşterea sa printr-o slujbă frumoasă şi înălţătoare
Cel de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist Arăpașu a fost omagiat recent, în localitatea natală, cu prilejul împlinirii celor 108 ani de la nașterea sa. Un sobor de preoți condus de Părintele Petru Fercal, Protopopul Protopopiatului Botoșani a săvârșit slujba de pomenire a fostului Patriarh al României, în data de 7 februarie, la casa memorială a Preafericitului Părinte Teoctist, din județul Botoșani.
Iubit și prețuit de clerici și credincioși deopotrivă, Părintele Patriarh Teoctist Arăpașu a rămas în inimile multor români care-i cinstesc amintirea cu diverse ocazii. Pe 7 februarie, în ziua în care s-au împlinit 108 ani de la nașterea fostului Patriarh al României, părintele cu chip frumos și luminos, senin și blând, ziditor și restaurator de lăcașuri de cult, oameni de toate vârstele și din toate colțurile țării i-au adus un pios omagiu. La casa memorială din satul Tocileni, comuna Stăuceni, Botoșani, zeci de credincioși în frunte cu preoții slujitori ai bisericilor din zonă au înălțat rugăciuni la Ceruri pentru odihna sufletului Părintelui. Cu acest prilej, i-au mulțumit, din nou, Preafericitului Părinte Teoctist pentru că, în timpul vieții, a iubit biserica și oamenii, L-a iubit la modul absolut pe Hristos Mântuitorul lumii, a apărat credința cu toată puterea sa și a cultivat sfintele virtuți ale desăvârșirii.
Părintele Petru Fercal, Protopopul Protopopiatului Botoșani a pus la sufletele celor prezenți la rânduielile bisericești, un cuvânt de învățătură, frumos și de mare folos. ”Cu astfel de oameni am putut să menținem zestrea pe care am primit-o de la străbuni și să o transmitem mai departe copiilor, dragostea de biserică, dragostea de țară, dragostea de Dumnezeu, dragostea de oameni”, a spus Părintele Protopop Petru Fercal.
Părintele Patriarh Teoctist Arăpașu, o viață dedicată credincioșilor
Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpașu s-a născut la data de 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani, fiind al zece-lea fiu al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu, din cei 11 copii ai familiei. La botez a primit numele de Toader. După absolvirea școlii primare din satul natal, a urmat cursuri de teologie ortodoxă, inclusiv cursuri pastorale preoțești. ”A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona, în anul 1928. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist, la 6 august 1935. La 16 septembrie 1962 a fost instalat ca episcop la Arad (ales în 28 iulie), unde a păstorit 10 ani. La 25 februarie 1973 a fost înscăunat Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (ales în 28 ianuarie). A fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei la 25 septembrie 1977 și a fost înscăunat la 9 octombrie. După moartea Patriarhului Iustin, 31 iulie 1986, a devenit locțiitor de Patriarh. Pe 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar pe 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, potrivit Agerpres.ro. În timpul vieții sale, Părintele Teoctist a ridicat nu mai puțin de o sută de biserici și a promovat învățământul religios. Patriarhul Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice la data de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani. După o slujire arhierească de 57 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh a lăsat în urma sa o Biserică înfloritoare și unită.