Comemorarea ”olteanului absolut”, la Centrul Cultural Buftea
Încă un eveniment deosebit, dedicat marelui Constantin Brâncuși, a avut loc la Centrul Cultural Buftea, de această dată pentru a comemora 66 de ani de la încetarea din viață a artistului român. ”Încă unul” după ce, în februarie a.c., la Conacul Oteteleșanu de la Măgurele, printr-un eveniment, de asemenea, excepțional, a fost marcată aniversarea a 147 de ani de la nașterea celui supranumit ”geniul modest al României” sau ”omul infinitului”.
În cadrul programului anunțat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov – Consiliul Județean Ilfov au fost incluse o disertație intitulată ”Brâncuși, oltean absolut!“, susținută de Miron Manega, vicepreședinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; o prezentare de carte intitulată „Brâncuși, dragostea mea!“, autor Claudia Motea, publicată de Editura Creator/ Libris; un spectacol de teatru cu titlul „Brâncuși, dragostea mea!“, scris și interpretat de Claudia Motea și regizat de Beatrice Rancea și un moment de dans – “Călușul“, prezentat de Ansamblul artistic „Doina Ilfovului“, condus de profesoara de coregrafie Daniela Mîndroc și instructorul de dans Valentin Rogojinaru.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Buftea, Centrul Cultural Buftea și, cum precizam anterior, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov – CJI.
”Exact astăzi, pe 16 martie 1956, geniul sculpturii românești a încetat din viață. Ne-a lăsat Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și multe alte lucrări pe care, din păcate, statul român nu
le-a achiziționat atunci când i-au fost donate. Ele se vând acum pe multe milioane de dolari în alte țări. Dar, chiar și așa, Constantin Brâncuși este al nostru, al României pe care a reprezentat-o toată viața lui”, a precizat Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, în deschiderea evenimentului.
A urmat actrița Claudia Motea, cea care a scris ”Brâncuși, mon Amour!”, carte tradusă deja în mai multe limbi, cu un one-man-show de excepție. Artista a dat viață celor nouă
mari iubiri ale sculptorului, femei celebre care i-au fost și muze, într-o adevărată performanță artistică, printr-o doză magică de talent și dăruire, în crearea diversă a acestor personalități complexe. Un spectacol fascinant, în regia semnată de Beatrice Rancea, care evocă adevăratele povești de iubire din viața marelui artist, trăite în atelierul său din Montparnasse.
Și, extrem de potrivit unei seri în centrul căreia s-a aflat un român deosebit, am avut și ”Călușul”, dans extrem de complex, interpretat de ”Doina Ilfovului”, cuvântări legate de viața marelui sculptor, povești știute bine sau total necunoscute publicului.