Dacă este 15 august, în zi de sfântă și mare sărbătoare, este foarte important să mergi la bâlciul din Ciolpani. De Sfânta Mărie Mare (Adormirea Maicii Domnului), bâlciul din Ciolpani este un reper pentru comunitate și tradiție. Comercianții din toate zonele țării vin să își expună marfa, gospodarii adevărați sunt preocupați să profite de șansa de a-și face cumpărăturile pe alese, dar poate cel mai important, bâlciul din Ciolpani este un bun prilej pentru a petrece momente de neuitat cu cei dragi. Cu o tradiție de sute de ani, oamenii locului nu-și amintesc să fi existat, de când se știu ei, vreun an, cu excepția perioadei de pandemie, când bâlciul din Ciolpani să nu se fi ținut.
Cu o ofertă uriașă de mărfuri dintre cele mai diverse, de la produse alimentare, până la îmbrăcăminte, obiecte pentru casă, scule, oale, cât și diferite electrocasnice și mai ales foarte multe jucării, bâlciul din Ciolpani este un adevărat supermarket în aer liber, întins pe mai multe străzi, împreună cu un spațiu generos de jocuri pentru cei mici. Găsești aici multă muzică, carusele, tobogane gonflabile, zeci de standuri cu jucării, grătare, răcoritoare, bere după pofta inimii, înghețată la cornet, porumb fiert, vată de zahăr. Bâlciul din Ciolpani este cu siguranță un loc special pentru toate vârstele, unde autorităților locale conduse de edilul Bogdan Cristian Călin reușesc să ofere în fiecare an, de Sfânta Marie Mare, un bun prilej de bucurie.
Consilierul local Marian Ghiță ne-a spus că pentru ca totul să fie perfect, pe toată perioada bâlciului, adică în intervalul 8.00 – 23.00, organizatorii, respectiv Primăria Ciolpani și Consiliul Local, sunt ajutați de jandarmerie, poliție, o firmă de pază, dar și de un echipaj al serviciului de ambulanță toți având grijă să nu apară incindente nedorite sau intervenind imediat dacă cineva are probleme de sănătate sau de siguranță publică.
Obiceiuri frumoase, de sute de ani
”Din datele pe care le avem și care figurează la registrul agricol reiese că acest bâlci se organizează de mai bine de 300 de ani. Era obiceiul ca de Sfântă Marie, oamenii să iasă să vândă halviță, pălării, blănuri, obiecte vechi, obiecte tradiționale, mai ales pentru că noi avem și satul Piscu reunumit pentru oalele sale din ceramică, de foarte bună calitate. Avem aproximativ 200 de expozanți, iar în cadrul bâlciului pot fi achiziționate cele mai variate produse, mai ales tradiționale, precum sucuri, porumb fiert, înghețată, turtă dulce, pălării, cojoace, miere tradițională, mici, pastramă, grătare, bere, dar și ceaune sau tăvi pentru prăjituri, lenjerii de pat, papuci de iarnă, ciorapi tricotați de lână”, ne-a spus consilierul Marian Ghiță.
Potrivit tradiției, oamenii știu că de 15 august, de la bâlciul din Ciolpani, își pot lua linguri de lemn, tocătoare de lemn, pentru copii sunt cumpărate cele necesare începerii școlii, se mai cumpără usturoi, fasole sau varză, floarea soarelui sau ceapă.
Prilej de întâlnire cu cei dragi
”Ciolpănenii au o vorbă: când a venit bâlciul, de fapt, vine iarna și de aici trebuie să îți iei haine, fasole, usturoi, ceapă, făină, lemne. Ne pregătim cât mai bine și, deși nu vrem să vină iarna, în această zi se dă semnalul că trebuie să ne pregătim pentru un nou anotimp. Este și un motiv de întâlnire, pentru că seara, toate familiile din comună vin la bâlci. Avem mulți cetățeni care muncesc în străinătate, dar de bâlci, negreșit, vin acasă. Își iau liber, special în săptămâna de bâlci, să vină și să fie alături de copiii lor, când pentru comunitatea din Ciolpani este o mare sărbătore. Este bâlciul nostru cu care ne mândrim”, ne-a mai spus consilierul local.
Un eveniment, așadar, foarte important pentru locuitorii comunei Ciolpani, dar nu numai, la care, după slujba de Sfânta Marie, de la Mănăstirea Țigănești, mii de oameni vin să facă cumpărături, să mănânce produse tradiționale, să se relaxeze, să vorbească cu prietenii, să se distreze alături de cei dragi.