By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Prima ediție a festivalului-concurs ”Joc și voie bună”, în noul Palat Cultural din Buftea
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Diverse > Timp liber > Prima ediție a festivalului-concurs ”Joc și voie bună”, în noul Palat Cultural din Buftea
ActualitateDiverseEducatieRegiuniTimp liber

Prima ediție a festivalului-concurs ”Joc și voie bună”, în noul Palat Cultural din Buftea

Admin
Admin ianuarie 10, 2024
Incarcat 2024/01/10 at 3:41 PM
Distribuie
9 Min Citire
Distribuie

„Studiul dansului popular”, un proiect tot mai îndrăgit de elevii și profesorii ilfoveni

Zeci de cadre didactice din județ învață de la maeștri coregrafi tainele dansului popular și transmit mai departe elevilor dragostea pentru cultura populară, tradiții și obiceiuri

Pornind de la faptul că folclorul românesc, ca parte a culturii populare, cântecul, dansul popular și costumul național sunt valori inegalabile şi incontestabile care riscă să se piardă în negura timpului, dacă nu ne preocupăm, cu grijă, de valorificarea lor, la Palatul Cultural Buftea a avut loc, în luna decembrie 2023, festivalul-concurs ”Joc și voie bună”. Acesta a fost organizat de Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” din Buftea în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Asociația Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România, Asociația Culturală ”Dorulețul” din Tulcea și Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala Ilfov.

Festivalul-concurs ”Joc și voie bună” desfășurat la Buftea, aflat la prima ediție, a reprezentat, de fapt, evaluarea participanților – elevi și profesori din Ilfov – în cadrul programului de formare ”Studiul dansului popular”, proiect aflat la cea
de-a treia ediție, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov. ”Studiul dansului popular” în județul Ilfov are misiunea de a duce mai departe, către generațiile tinere, dansul tradițional specific zonei, instruind elevii prin cursuri de dans. Astfel, majoritatea formațiilor care au evoluat pe scena Palatului Cultural Buftea au fost înființate cel mai devreme în luna septembrie 2022, iar câteva formații au fost înființate în 2023, în cadrul proiectului. Comisia de evaluare a celor 30 de formații participante fost formată din maestru coregraf Marin Barbu, președintele Asociației Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România, maestru coregraf Ștefan Coman, președintele Asociației Culturale ”Dorulețul”, Tulcea, prof. coregraf Cornel Constantin Gănescu, inițiator și coordonator al proiectului, cei trei făcând parte și din juriul care s-a completat cu Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Ilfov și Stanciu Tănase, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, Buftea.

În premieră, și în curriculumul școlar

”Programul „Studiul dansului popular” urmărește să formeze și să dezvolte cadrelor didactice competențe în organizarea și coordonarea ansamblurilor de dans popular cu elevii și a unui opțional în instituțiile de învățământ preuniversitar. Și, putem spune că unul din obiectivele acestui proiect a fost atins. Profesorii din Voluntari, participanți la acest program de formare, au realizat un opțional de ”Dans popular”, la Școala Gimnazială ”Anton Pann” din localitatea lor, opțional care a început să fie predat la clasă din acest an școlar. Arta noastră populară, manifestată sub toate aspectele ei, prezintă o bogăţie nepreţuită de comori pentru toţi cei care-şi iubesc patria şi neamul. Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important în viaţa poporului, continuând cu frumoasele costume pe care le îmbracă în aceste împrejurări şi terminând cu dansurile, cântecele şi strigăturile nelipsite la aceste datini, izvorul este nesecat pentru acela care încearcă să le cunoască şi să le adune pentru a le dărui din nou. Cum spunea şi Anton Pann: „De la lume adunate/ Şi-napoi la lume date”. Dansurile populare constituie un mijloc complex de educare a copiilor în spiritul dragostei faţă de comorile populare, de valorile artistice ale poporului român”, a precizat în debutul festivalului-concurs prof. Cornel Gănescu.

De la mic la mare, cu dragoste de dans popular

Așadar, 30 de formații de dans popular înscrise în concurs (dintre care două din București – de la ICHB Colentina și Colegiul Național ”Elana Cuza”, care și-au dorit să fie parte din acest proiect minunat), cea mai mică categorie de vârstă fiind 5-7 ani, iar cea mai mare 15-19 ani.

Din Buftea, dansatorii au provenit de la Șc. Gim. Nr. 1 și Șc. Gim. Nr. 2 (”Fluturașii”), de la liceele ”Dumitru Dumitrescu” și ”Barbu Știrbey”, dar și de la Grădinița ”Iani’s”, din Ciorogârla au venit ”Șteluțe argintii” și ”Ansamblul Sarmucași”, de la Șc. Gim. Nr. 1 și ”Crăițele”, de la Liceul ”Pamfil Șeicaru”, din Brănești – de la Grădinița ”Rița-Gărgărița” au venit ”Voini­ceii Mariei” și ”Izvorașul”, de la Liceul ”Traian Lalescu”, din Voluntari – Șc. Gim. Nr. 1 a trimis formația ”Creionașele magice”, iar din Dragomirești Vale – de la Liceul ”Vintilă Brătianu” au venit două formații – ”Drag de Dragomirești” și ”Dans și voie bună”, din Dobroești au dansat elevii de la Șc. Gim. Nr. 2, grupurile ”Dalbe flori” și ”Bucurie și armonie”, iar comuna Copăceni a fost reprezentată de Șc. Gim. Nr. 1 – grupul ”Ghioceii”. Au mai evoluat grupul ”Dyvas” al Șc. Gim. Nr. 1 din comuna 1 Decembrie, ”Hora”, din Clinceni, de la Liceul cu program sportiv ”Helmut Dukadam”, iar Chiajna a trimis la festival formația ”Alexandru Odobescu”, a școlii cu același nume din localitate. ”Dorulețul”, din Berceni, s-a constituit în cadrul Șc. Gim. Nr. 1, iar grupul ”Tămășelul junior”, în Șc. Gim. Nr. 2 din comuna Corbeanca. ”Micii samurai”, conduși de Mândrosa Stan, au reprezentat Șc. Gim. Nr. 1, Bragadiru, iar ”Căluții din Periș”, Liceul Teoretic Nr. 1 și Șc. Gim. Nr. 2 din localitate. Chitila a fost reprezentată de formația Șc. Gim. ”Prof. Ion Vișoiu” – ”Doruleț de la câmpie”, iar Balotești a fost reprezentat de ansamblul cu același nume, la două categorii de vârstă, grupe formate în cadrul Șc. Gim. Nr. 1 din localitate.

Criteriile de evaluare/jurizare au urmărit alegerea repertoriului specific zonei pe care res­pectivii dansatori au ales să o reprezinte, precizia execuției coregrafice și armonia tehnicii de interpretare, coregrafia și costumele specifice zonei folclorice din care a fost preluat dansul popular prezentat și, evident, impresie artistică pe care au făcut-o dansatorii. S-au acordat premii I, II, III și Mențiuni la toate categoriile de vârstă, festivitățile având loc la finalul prezentărilor fiecărei categorii, dat fiind faptul că evenimentul s-a întins pe parcursul a mai multor ore.

Marin Barbu, cunoscutul ”Nea Marin” și Ștefan Coman au oferit tuturor profesorilor implicați în proiect sfaturi de urmat pe viitor, în demersul acestora de a-i pregăti pe copii în arta dansului popular. Cei doi coregrafi își doresc foarte mult ca acest proiect să continue, iar festivalul-concurs ”Joc și voie bună” să devină unul important, o competiție în care copiii și îndrumătorii lor se pregătesc cu rigurozitate, iau lecțiile în serios, execută corect pașii de dans, folosesc costume populare cât mai aproape de specificul zonelor pe care le reprezintă prin dans etc.

Iar Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov a vorbit despre faptul că ”ștacheta s-a ridicat substanțial față de acum trei ani, când a debutat proiectul”, iar profesorii implicați, dar și copiii, sunt acum mult mai bine pregătiți și ”se vede profesionalismul coregrafilor care-i îndrumă”.

La finalul evaluării, invitații speciali – dansatorii Ansamblului ”Doina Ilfovului”, susținut de Primăria orașului Buftea, au prezentat un program artistic încântător, care a cuprins jocuri din toate zonele folclorice ale României. Iar profesorul antrenor de arte marțiale Mândroasa Stan, împreună cu elevii săi, au adus în fața publicului o reprezentație sportivă concepută ”în strânsă legătură cu dansul popular”.

Buftea, Ilvov, Regiunea Bucuresti-Ilfov

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: Alexandrina Niță, cu dragoste de dans popular, cunoscutul ”Nea Marin” și Ștefan Coman, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, Marin Barbu

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Admin ianuarie 10, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent ”O, ce veste minunată!”, festival județean de colinde ajuns la a 14-a ediție
Urmatorul articol Sfaturi practice pentru a fi în formă după Sărbătorile de Iarnă!
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?