Momentele petrecute la masă cu familia și cei dragi sunt neprețuite, așa că, ne-am bucurat cu toții de bucatele tradiționale de Sărbători. Chiar dacă inițial nu intenționam să ne ghiftuim cu mâncare, am dat iama în deliciile culinare de la mesele festive.
Dar, zilele libere au trecut și este timpul să revenim la o alimentație echilibrată și mult mai sănătoasă. Iată câteva sfaturi care ne ajută să ne ”curățăm” meniul ca să pierdem în greutate, să avem un regim și un stil de viață mai sănătoase!
Ne reglăm orele de masă
După programul haotic dedicat alimentației, ar fi bine să stabilim un program de masă regulat. În acest mod evităm și senzația de foame excesivă din timpul zilei și, în plus, avem mai multe șanse să menținem nivelul glicemiei mai stabil.
Ne reechilibrăm dieta
Pentru a putea reechilibra dieta, este nevoie înainte de toate să ne reevaluăm alimentația de la Sărbătorile de Iarnă. Nutrienții din legumele și fructele care ne-au lipsit în toată această perioadă sunt esențiali de acum. Cu cât introducem în organism o cantitate mai mare de vitamine, fibre și săruri minerale cu atât vom avea o digestie mai rapidă și un nivel mai ridicat de energie, alungând oboseala care ne apasă la revenirea în activitate. Trecerea de la alimentele cu multe grăsimi, care sunt greu digerabile, la cele ușoare, se face lent, cu porții mici de mâncare.
Ne hidratăm foarte bine
O bună hidratare ajută organismul să reintre mai ușor în ritmul cotidian. Știți că este posibil să simțim că ne este foame sau că suntem obosiți când de fapt organismul nostru are nevoie de apă?! Nu există o anumită cantitate pe care trebuie să o consumăm zilnic. Fiecare dintre noi are propriul necesar care variază în funcție de activitatea pe care o desfășoară, aportul de sodiu și nivelul de energie pe care și-l dorește. Totuși, ar fi bine să ne începem ziua cu un pahar cu apă și apoi să consumăm câte unul din oră în oră. Dacă nu putem să bem atât de multă apă, cu siguranță putem să consumăm fructe și legume care au un conținut mare de apă. Supele, sucuri naturale de fructe, smoothy-urile și salatele sunt ideale pentru a ne asigura aportul de apă.
Folosim cantități tot mai mici de ulei, sare și zahăr
Trei dintre cele mai năsătoase lucruri care ne lasă fără energie sunt: uleiul, sarea și zahărul. Cel mai bine ar fi să le scoatem definitiv din dieta noastră din această perioadă. Dacă nu, putem măcar să reducem cantitatea lor din alimentație. Sau, de ce nu, să le înlocuim. În locul produselor de patiserie și cofetărie putem consuma cereale cu lapte, semințe, nuci, migdale, cocos, fructe. La salate putem folosi ulei de măsline. Sarea este și ea nocivă pentru organism pentru că afectează tensiunea arterială ducând la tulburări cardiovasculare, stimulează poftele alimentare și retenția de apă din corp. Deoarece, majoritatea alimentelor cumpărate din magazine conțin deja sare nu mai este nevoie să mai adăugăm noi în produsele pe care le pregătim acasă. În cazuri excepționale, în loc de sare putem folosi condimente și ierburi aromatice cum ar fi, cimbrul, mărarul etc.
Scăpăm de tentațiile din frigider
În cele mai multe situații, frigiderul încă mai este ticsit cu mâncăruri rămase de la Sărbători. Piftia, salata beouf, sarmalele și cârnații încă mai stau la loc de cinste pe rafturile frigiderelor. Însă, pentru a avea mai mult succes în revigorarea după Sărbătorile de Iarnă ar fi bine să eliberăm frigiderul de toate aceste resturi. Și nu trebuie să le aruncăm. Le putem oferi unor persoane care chiar au nevoie de ele.
Ponturi pentru nopți liniștite și zile cu multă energie!
Cele trei mese principale pe zi și gustările dintre ele sunt esențiale, mai ales pentru această perioadă a anului;
Mâncăm echilibrat și diversificat;
În dietă trebuie să predomine legumele, fructele, cerealele și lactatele;
În ceea ce privește carnea, consumăm doar carne albă cum ar fi, pește, curcan, pui sau fructe de mare,
Cina trebuie servită cu cel puțin două ore înainte de culcare;
Nu consumăm niciun fel de băuturi dulci și carbogazoase;
Scoatem prăjiturile și dulciurile rafinate din alimentație.