Festivalul internațional ”Surva” este organizat de municipiul Pernik și Fundația ”Kultura Pernik” cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și al Fondului Național pentru Cultură din Bulgaria. În acest an, la a 30-a ediție, pe lângă grupurile din Bulgaria, la paradă au participat 17 grupuri străine din 10 țări europene: Grecia, Serbia, Malta, Slovenia, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Portugalia, Croația și România. Țara noastră a fost reprezentată de cucii din Brănești, care au participat la acest renumit festival pentru a șasea oară. Cucii brăneșteni au prezentat ritualul tradiției lor adaptat la parada stradală și un colaj de dansuri specifice comunității. Ca de fiecare dată, delegația din Brănești a făcut impresie, iar prestația artistică a fost apreciată de întreaga asistență. Au fost acordate interviuri Televiziunii din Pernik și unei echipe TV de la BBC Londra, iar numeroși fotografi bulgari și străini au imortalizat costumele cucilor, pentru a fi promovate pe diverse canale de social-media.
Conducătorii grupurilor străine prezente la festival au fost primiți la Palatul municipal de primarul orașului Pernik, Stanislav Vladimirov, și decorați cu medalia festivalului. La această întâlnire a participat și președintele Federației Europene a Orașelor Carnaval, Lars Angel, dar și delegați ai mai multor orașe carnaval din Europa, orașul Pernik fiind membru al acestei federații.
Ziua cucilor, un carnaval pregătit an de an de brăneșteni
Cucii din Brănești se mândresc deja cu un important palmares al participărilor la numeroase festivaluri internaționale în țări precum Bulgaria, Albania, Serbia, Elveția și Italia (în Sardinia), promovând cu mândrie tradițiile Brăneștiului și România. Pe drumul de întoarcere de la Festivalul ”Surva”, cucii din Brănești au oprit la Plevna, un loc unde românii au luptat eroic în anul 1877 pentru independența României și eliberarea Bulgariei.
Deplasarea grupului de cuci brăneșteni a fost sprijinită de Consiliul Local și Primăria Brănești, de primarul Nicolae Cismaru, un susținător al păstrării și promovării tradiției cucilor din Brănești.
În comuna Brănești, în prima zi după Lăsata Secului a Sfintelor Paști este ”Ziua cucilor”, un adevărat carnaval popular în aer liber. Tineri cuci și cucoaice poartă măști și lovesc ”ritual” localnicii, acum – cu palma pe umăr, pentru alungarea răului și pentru a avea sănătate. Costumul de cuc este alb, cu motive cruciforme roșii pe picioare, cu mască pe față, cu obraji roșii evidențiați puternic și cu o cupolă imensă pe cap, împodobită cu flori colorate din hârtie având la spate multe panglici colorate care atârnă. Pe frunte sunt fixate bucăți de oglindă, simbolizând stelele, iar la brâu, obligatoriu, sunt încinși cu centura de clopote mari numite acioi, care fac zgomote asurzitoare. Cucoaicele sunt interpretate tot de băieți, de data aceasta purtând haine de femei și broboade. Tradiția presupune prezentarea de scenete alegorice reprezentând momente importante din viață, precum nașterea, căsătoria, aratul și muncile câmpului, moartea.
Din 2015, în Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO
Festivalul ”Surva” din Pernik are o istorie de peste 57 de ani şi este cel mai mare eveniment dedicat măştilor din Balcani. Este, cum spuneam, organizat de municipalitatea din Pernik, din anul 1966, iar în 2015, obiceiul ”Surova”, caracteristic zonei central-vestice a Bulgariei, a fost inclus în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
În 1985, festivalul a obţinut statutul de eveniment internaţional, iar în 1995, Federaţia Internaţională a Oraşelor de Carnaval a acceptat oraşul Pernik ca membru cu drepturi depline. În iunie 2009, Pernik a fost proclamat capitală europeană a survei şi kukerilor.
Trei ediţii consecutive ale Festivalului „Surva”, în 2020, 2021 şi 2022 au fost anulate din cauza unei penurii de apă în Pernik şi a pandemiei de COVID-19.