”Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români care urmează să efectueze o deplasare internaţională să se informeze asupra condiţiilor de călătorie în ţările pe care intenţionează să le viziteze, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu «malarie de import», începând cu luna ianuarie 2024, inclusiv a cazurilor severe care s-au soldat cu decesul persoanelor infectate”, se afirmă într-un comunicat MAE. Specialiştii din cadrul structurilor de sănătate publică şi de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005 reiterează faptul că este de preferat ca înainte de efectuarea deplasării, cu patru – şase săptămâni, cetăţenii români să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale, în vederea obţinerii tuturor informaţiilor pentru menţinerea stării de sănătate pe parcursul călătoriei în anumite zone afectate de apariţia cazurilor de malarie.
De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică sau să acceseze paginile de internet naţionale specializate: http://www.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Lista-cabinetelor-de-vaccinari-internationale.pdf şi http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, precum şi portalul Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor: http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics. Totodată, MAE recomandă consultarea paginii https://www.mae.ro/travel-alerts şi reaminteşte celor care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Schema de vaccinare este PERSONALIZATĂ, în funcție de mai mulți factori
În România se înregistrează anual între 25 şi 35 de cazuri de malarie, toate de „import”, declara, recent, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care recomanda celor care călătoresc în zone tropicale şi ecuatoriale să consulte specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai direcţiilor de sănătate publică, un medic epidemiolog, infecţionist sau de familie pentru a vedea ce este necesar pentru prevenirea bolilor care pot apărea în ţările vizitate.
Ce trebuie să faceți dacă veți călători în străinătate? Trebuie să vă programați (inclusiv copiii) la o consultație la medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înaintea călătoriei și să vă informați care sunt tipurile de vaccinuri/medicația profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul călătoriei.
Atenție!
Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este personalizată și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei.