”În Brănești, programul ”Ilfov, prin ochii tăi” a fost un succes. Am avut programați câte 40 de oameni/zi și suntem deja la a treia săptămână de derulare la noi în localitate. Avem în Brănești circa 1.800 de pensionari cu venituri de sub 2.500 de lei, iar aceștia chiar aveau nevoie de o astfel de inițiativă”, ne-a declarat primarul comunei, Niculae Cismaru.
”Oamenii au fost foarte receptivi, s-au programat și au venit la consultație. Am avut și persoane fără venit și au completat, conform prevederilor programului, declarația pe propria răspundere. Am avut și persoane fără adăpost. S-a făcut o promovare foarte bună a campaniei, cu flayere distribuite din casă în casă, cu o comunicare foarte bună a preoților din localitate, pe marginea acestui program. Administrația locală s-a implicat, de asemenea, pentru a transmite cât mai multor oameni informația. Și, cum spunea și domnul primar, nu am avut nicio singură zi cu mai puțin de 40 de persoane la consultație. Am făcut chiar și deplasări, acolo unde ni s-a solicitat și i-am ajutat pe beneficiarii cu handicap grav sau accentuat să vină la control”, ne-au explicat reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Brănești.
”Ilfov, prin ochii tăi” este un program unic la nivel național, o inițiativă a Consiliului Județean Ilfov și, de la momentul lansării, în iunie 2023, peste 12.000 de ilfoveni au fost consultați, pentru aceștia fiind realizate peste 20.000 de perechi de ochelari de vedere, gratuit. Mai exact, în aceste nouă luni de campanie au fost consultați de către specialiștii Lensa, parteneri ai programului, alături de primăriile care au aderat la acesta și de unitățile medicale – Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea și Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, 12.452 de ilfoveni care au primit prescripție pentru 20.346 de perechi de ochelari cu dioptrii.
Pentru beneficiarii campaniei consultați pe parcursul celor trei săptămâni, cât caravana Lensa a staționat la Brănești (în incinta Căminului cultural), ochelarii vor fi gata în aproximativ patru săptămâni de la finalizarea campaniei și vor fi livrați în numele beneficiarului, la sediul Primăriei Brănești, de unde vor putea fi ridicați.
Cine poate beneficia de program?
Proiectul se adresează persoanelor vârstnice și persoanelor încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:
a) Să aibă domiciliul sau reședința pe raza județului Ilfov;
b) Să se încadreze într-o categorie, astfel:
– pensionari cu pensie de max. 2.500 lei (certificare cupon de pensie);
– aparținând grupurilor vulnerabile – persoane de peste 18 ani, care pot certifica situația de fapt, astfel: dizabilități (certificat handicap); beneficiari de ajutor social/șomaj/pensie de urmaș cu venit cumulat de max. 2.500 lei; persoane cu venit cumulat per membru de familie de max. 2.500 lei; familii monoparentale cu venit de max. 2.500 lei per membru de familie; familii cu mai mult de doi copii cu venit de max. 2.500 lei per membru familie; persoane lipsite de locuințe și adăpost.
Lensa poate efectua, cu o caravană, maximum 40 de consultații/zi și poate staționa, conform protocolului, până la 20 de zile/localitate, durata de staționare a caravanei per localitate urmând a fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari care solicită programări. În cazul în care fluxul de programări este foarte mare, Lensa poate suplimenta numărul caravanelor. Costurile echipelor suplimentare sunt suportate integral de către Consiliul Județean Ilfov.
Obligațiile celor două unități medicale partenere ilfovene sunt de a asigura, în mod gratuit, și de a stabili consultațiile oftalmologice pacienților, ca urmare a recomandărilor Lensa, în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.
Prin această campanie, Consiliul Județean Ilfov își propune să crească nivelul de informare și conștientizare al populației cu privire la afecțiunile oculare și importanța efectuării la timp a examenelor optometrice pentru corecția și detectarea precoce a afecțiunilor de vedere.