Copiii s-au înscris în competiție pentru a-și demonstra abilitățile șahiste și pentru a se bucura de o zi dedicată acestui sport fascinant.
Organizat în parteneriat cu CS Gambitul Damei Iași, evenimentul a adunat 85 de jucători de șah copii și juniori, proveniți din diverse cluburi de șah din Ilfov – Buftea, Balotești, Snagov, Moara Vlăsiei, Otopeni, Chiajna, precum și din București și din Prahova. Acest lucru demonstrează interesul tot mai crescut pentru jocul de șah și impactul pozitiv al proiectului național „Șah în școală”. Directorul turneului a fost tânărul Radu-Cristian Fluerariu, antrenorul șecției de șah din cadrul ACSS Voința Buftea. Organizatorii au pus la dispoziție seturile de șah și ceasurile.
Radu-Cristian Fluerariu, antrenor al secției de șah din cadrul ACSS Voința Buftea, multiplu campion național și internațional, arbitru și maestru FIDE, a asigurat buna desfășurare a competiției, oferindu-le participanților oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și strategiile în fața unor adversari deopotrivă talentați și dornici de victorie.
Atmosfera plină de suspans și competiție a captivat atât participanții, cât și spectatorii prezenți, oferindu-le acestora o experiență memorabilă și inspirându-i să continue să se dedice acestui joc fascinant.
Competiția s-a desfășurat în cadrul a 4 grupe de joc:
l Turneul A (destinat jucătorilor din ciclul primar (până la clasa a 2-a inclusiv) + grădiniță,
l Turneul B (destinat jucătorilor din ciclul primar, clasele 3 și 4),
l Turneul C (destinat jucătorilor din ciclul gimnazial, clasele 5-8),
l Turneul D (destinat jucătorilor din ciclul liceal, clasele 9-12).
Competiția s-a desfășurat în sistem open elvețian pe parcursul a 6 runde de joc, cu excepția turneului D, care s-a desfășurat în format închis, ritmul de joc fiind 10 min + 5 sec/mutare pentru fiecare jucător, celor mai bine clasați în clasamentul final organizatorii acordându-le diplome, cupe, medalii, precum și premii sau alte materiale șahiste.
Sportul minții îmbunătățește capacitatea de concentrare
”Șah în școală” este un proiect devenit realitate, la inițiativa International Chess School Union – ISCU, la nivel național. Aceasta a lansat acest proiect din dorința de a promova beneficiile ”sportului minții” în rândul copiilor, primul obiectiv fiind acela de a preda șahul elevilor de toate vârstele. În proiect s-a implicat și Ministerul Educației pentru a crește notorietatea ”sportului minții” în rândul copiilor. Proiectul se întinde pe trei etape, pornind de la formarea profesorilor și oferirea șahului ca studiu opțional, până la organizarea de evenimente de șah. Potrivit specialiștilor, beneficiile șahului sunt nenumărate și are numeroase lucruri bune de oferit pentru copii printre care învățarea disciplinei, a ordinii, dar și a creativității. Totodată, ”sportul minții” îmbunătățește capacitatea de concentrare, abilitățile logice și de memorie.
”Pe lângă frumusețea jocului, șahul este un instrument educativ de neprețuit. Am constatat că acei copii implicați în practicarea șahului dezvoltă un mod distinct de gândire în comparație cu ceilalți de vârsta lor. Abilitatea lor de a analiza situațiile este îmbunătățită, iar memoria, atenția și concentrarea sunt întărite. De asemenea, există o legătură evidentă între practicarea șahului și creșterea performanțelor școlare. Încurajez cu căldură părinții să-și îndrume copiii către acest joc”, a precizat Radu-Cristian Fluerariu.
În cadrul competiției, tânărul Nicolae-Adrian Balaban a impresionat din nou. La doar 17 ani, elev în clasa a XI-a la Chiajna, acesta, legitimat la CS Alcor București, a obținut locul întâi la Turneul D. Pe pozițiile următoare s-au clasat Marc Alexandru Gavrilă și Luca Dumitru.
Un alt moment notabil îl constituie performanța Elizei Salar, cea mai tânără participantă. Cu toate că nu a împlinit încă vârsta de 6 ani, Eliza a reușit să se claseze pe locul 3 la categoria fete, grupa A.
Competițiile de șah continuă în Ilfov, dat fiind interesul ridicat și numărul mare de tineri pasionați de acest sport. Organizatorii au decis să mai organizeze o etapă pe 21 aprilie la Palatul Cultural Buftea.