Un alt moment important în construcţia edificiului României democratice îl reprezintă promulgarea Legii 116/18 iunie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, act normativ în vigoare până în anul 2004, când apare Legea 550/29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, prin care se stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.
Dacă ne referim la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ”Lascăr Catargiu” Ilfov, istoria sa contemporană începe după Revoluţia din Decembrie 1989, cu momentul care marchează înființarea Brigăzii 17 Jandarmi Bucureşti, prin HG și Ordinul M.I. 05853/01.09.1990, în organigrama căreia a fost inclus şi Batalionul 53 Jandarmi (U.M. 0596) Bucureşti, care avea reşedinţa comandamentului în cazarma Roşu.
Mai apoi, prin aplicarea Legii 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, prin Ordinul M.A.I. S/686/29.04.2005, începând cu 01.05.2005 se înfiinţează Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov. În urmă cu 10 ani, prin Ordinul 95/25 iunie 2014 pentru modificarea și completarea Ordinului M.A.I. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice și stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din M.A.I., IJJ Ilfov primește denumirea onorifică ”Lascăr Catargiu”.
În prezent, IJJ ”Lascăr Catargiu” Ilfov execută misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, de pază şi protecţie instituţională la obiective de importanţă deosebită, misiuni de pază, protecţie, supraveghere şi intervenţie la conductele magistrale de transport produse petroliere şi instalaţiile aferente acestora şi misiuni de pază şi protecţie a transporturilor cu caracter special şi de valori, având în compunere structura de comandament organizată pe servicii/birouri/compartimente și 8 detașamente de jandarmi. Comanda unităţii este asigurată de col. Dumitriu Dumitru, desemnat inspector şef, maior Mihălcescu Andrei-Vasile, desemnat prim adjunct al inspectorului șef și col. Vlad Marius, adjunct al inspectorului şef.
Rolul, atribuțiile și misiunea jandarmilor, prezentate cetățenilor
Pentru jandarmii români, luna aprilie este una aniversară, plină de evenimente menite să marcheze festiv activitatea lor, iar anul acesta, când s-au împlinit 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, IJJ Ilfov nu s-au lăsat mai prejos și a organizat activități informativ-educative, încă de la finele lunii martie.
În Parcul Mogoșoaia, jandarmii ilfoveni au prezentat tehnica și mijloacele de protecție și intervenție din dotarea unității, au constituit puncte de informare cu scopul prezentării rolului, atribuțiilor și misiunilor lor, iar Grupa de Intervenție Antiteroristă și Acțiuni Speciale a participat la desfășurarea unui exercițiu demonstrativ în vederea prezentării modalităților de intervenție în diferite situații, excercițiu în cadrul căruia au folosit armamentul din dotare cu muniție de manevră (fără a crea o stare de pericol asupra publicului participant, evident).
La baza sportivă ”Dănilescu” din Prelungirea Ghencea, București, a avut loc competiția de minifotbal între cele 6 echipe ale IJJ Ilfov, iar la baza ”Batal 2 – Afumați” s-a organizat competiția de pescuit sportiv ”Cupa Jandarmeriei ilfovene”, la care au participat 23 de echipe formate din cadrele militare ale unității, locul I fiind câștigat de echipa Detașamentului 4 Jandarmi, care a fost premiată și cu ”Trofeul pentru cea mai mare captură” a competiției.
La sediul Școlii de Aplicație pentru Ofițeri a Jandarmeriei Române ”Mihai Viteazu”, din Chiajna, Ilfov, o activitate de plantare a peste 200 de puieți din diferite specii de arbori a fost organizată cu scopul de a face tânăra generație să conștientizeze rolul naturii în viața noastră, a tuturor. Personalul militar din cadrul școlii împreună cu Asociația ”Creștem România Împreună” au dedicat această acțiune copiilor din orfelinatul Mia’s Children, eleviilor de la Liceul Tehnologic ”Doamna Chiajna” din localitate și de la Liceul Tehnologic Special Nr. 3. Revederea (pentru că au mai avut loc astfel de întâlniri) a fost ca de fiecare dată – plină de zâmbete, îmbrățișări și multă energie pozitivă.
La baza fiecărui copăcel plantat, copiii au lăsat câte o dorință și o etichetă cu numele lor, cu speranța că, pe măsură ce copacul va crește, dorința se va îndeplini.
Un climat de normalitate civică
În paralel cu desfășurarea acestor evenimente, misiunile profesioniste din zona de competență a jandarmilor ilfoveni au continuat, aceștia fiind angrenați constant în prevenirea sau stoparea actelor de dezordine, reușind de cele mai multe ori să aducă un aport considerabil la menținerea unui climat de normalitate civică și de siguranță a cetățenilor și a instituțiilor fundamentale ale statului.
Mici exemple foarte recente sunt – descoperirea, în Sintești/Vidra, a 2 bărbați care anunțau prin intermediul unui sistem de amplificare că oferă spre vânzare pește. Aceștia deţineau o cantitate însemnată de crap și caras, cumpărată cu scopul de a fi revândută, iar jandarmii ilfoveni le-au confiscat ”marfa”, întocmind actele de sesizare care au fost predate celor în drept.
Sau, deja cunoscuta poveste a ursului care a fost observat în nordul județului, traversând DN1, unde, în primă fază a fost direcționat un echipaj al Jandarmeriei Ilfov.
Într-un areal de 2.000 ha de pădure, localizarea animalului este dificilă, jandarmii făcând apel la cetățenii care-l observă să nu intre în contact cu acesta și să anunțe cea mai apropiată patrulă de ordine publică sau să apeleze 112.