Sărbătoarea care ne poartă către marea bucurie a biruinţei vieţii asupra morţii
Să ne închinăm cu recunoștință sacrificiului și iubirii necondiționate ale Mântuitorului!
Cu aripile blânde ale speranței și cu zâmbetul luminos al credinței, ne vom înălța către Ceruri în această zi sfântă, dinaintea marelui praznic al Învierii. Căci, Floriile reprezintă un moment deosebit de important, fiind o binecuvântată aducere aminte a Sfintelor Paști. Sunetul trâmbițelor Cerești răsună în inimile credincioșilor, iar străzile Ierusalimului se umplu de bucurie și recunoștință, în timp ce Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, intră triumfal, adus pe aripi de iubire, în Cetatea sfântă. Iată, cu bucurie și solemnitate, sărbătoarea Floriilor ne poartă către marea bucurie a biruinței vieții asupra morții, a minunii Învierii Domnului ce va lumina calea noastră în Duminica Paștelui. Este ziua în care ne pregătim inimile pentru marea taină a renașterii, pentru călătoria divină a Domnului nostru Iisus Hristos care, călare pe mânzul asinei, a pășit cu demnitate și smerenie în sfânta Cetate a Ierusalimului, fiind întâmpinat de o mulțime de credincioși purtând ramuri de finic în mâini. În această paradă umilă, Iisus Hristos ne-a arătat calea spre jertfa Sa divină. În ziua de Florii, unicul moment în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat al oamenilor, El ne-a învățat despre smerenie și sacrificiul suprem. Văzându-L intrând în sfântul oraș, credincioșii L-au întâmpinat cu urale și strigăte de bucurie: ”Osana, Fiul lui David! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”
În acele momente pline de înțelesuri adânci, credincioșii au simțit prezența divină coborâtă printre ei, aducând mântuire și speranță în inimile lor și în ale întregii omeniri. În zilele noastre, Duminica Floriilor este privită ca un simbol al drumului către jertfă și răscumpărare, o chemare la smerenie și încredere în voia divină. Este un timp de reflecție și contemplare, în care trebuie să ne închinăm cu recunoștință sacrificiului și iubirii necondiționate ale Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, pregătindu-ne sufletele pentru lumină și biruință în marea sărbătoare a Învierii.
Icoana Intrării Domnului în Ierusalim, purtată în procesiune, în Capitală
După decenii de restricții impuse de regimul comunist, în țara noastră, în ultimii ani, în sâmbăta dinaintea Floriilor, preoții și credincioșii obișnuiesc să ”refacă” drumul triumfal pe care l-a parcurs Mântuitorul Iisus Hristos către Ierusalim. Astfel, în ziua de sâmbătă, 27 aprilie, învăluind inimile noastre în tristețea care precede Săptămâna Patimilor, dar și în bucuria care prevestește slava Învierii, suntem chemați să ne alăturăm și noi acestui moment de rugăciune și comuniune spirituală intitulat pelerinajul de Florii. Ca în fiecare an, după săvârșirea Slujbei Vecerniei de către preoți, în biserica Mănăstirii Radu Vodă, din București, în jurul orei 16:00, ne vom uni într-o procesiune solemnă, purtând cu sfințenie Icoana Mântuitorului, icoana reprezentativă a marii sărbători creștine, Floriile. Pelerinajul va fi organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureștilor și se va încheia pe Colina Bucuriei, la Catedrala Patriarhală unde vom fi întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va sfinți Icoana Intrării Domnului în Ierusalim, va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și va adresa un cuvânt de învățătură.
La mulți ani sărbătoriților zilei!
Peste un milion și jumătate de români își sărbătoresc ziua numelui de Florii. Cu acest prilej, echipa Jurnalului de Ilfov vă urează un sincer și călduros la mulți ani, însoțit de cele mai alese gânduri! Vă dorim ca această zi minunată de primăvară să fie urmată de altele mult mai frumoase și deosebite, pline de bogăție sufletească! La mulți ani de Florii!