Programul a debutat cu momente încântătoare oferite de copii talentați care au evocat pregătirea spirituală a vechii comunități brăneștene în această perioadă premergătoare Învierii Domnului.
Perioada de comemorare a patimilor, morții și apoi a Învierii Mântuitorului debuta cu o serie de colinde, în ajunul Floriilor, zi cunoscută și ca ”Sâmbăta lui Lazăr”. De aici, în zona Brăneștiului a apărut colinda în românește sau în bulgară – ”Lazărul”, ”Lăzărița”/”Lazarki”, iar duminica, de Florii, băieții colindau cu Salcia.
Festivalul Floriilor a fost deschis cu ”Tradiții în Sâmbăta lui Lazăr, la Brănești”, reflectate în fotografii vechi, prezentarea aparținând prof. Marius-Ovidiu Sebe, după care au urmat ”Colindele din Sâmbăta lui Lazăr, la Brănești” – Sinimi și Salcia – în interpretarea Mirunei Nedu, Larisei Mustățea, Adelinei Șopron, Nicola Cristian și Cătălin Pascale de la Asociația Culturală ”Sedeanka”.
Despre ”Colinde în Sâmbăta lui Lazăr, la Afumați” a povestit Matilda Dobre, 86 de ani, născută în Afumați, care și-a amintit că, în trecut, în comună, în ”Sâmbăta lui Lazăr”, se colinda cu ”Lazărul” și ”Isticlo”, iar Daria Sebe a interpretat colindul ”Lazărul ca la Afumați”.
Pricesnele din Duminica Floriilor
Au urmat pricesnele din Duminica Floriilor, în interpretarea Biancăi Gheorghe de la Școala Gimnazială Nr. 1, Afumați și colinde de Paști, în interpretarea grupului vocal-instrumental ”Moderato”, de la Școala Gimnazială Nr. 1, din Berceni, coordonat de prof. Ana Lucia Marcus.
De la Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, Brănești, Marin Daria Ștefania a anunțat că ”Noi de Paști colind cântăm”, după care Florentina Alisa Răducan, elevă în clasa a IX-a la Liceul ”Al. Ioan Cuza”, din București, alături de tatăl ei, Constantin Răducan, a interpretat partituri celebre la vioară.
Daria Sebe a revenit pe scenă cu un minirecital de muzică ușoară și, la fel, Bianca Gheorghe, cu un minirecital de muzică populară.
Sprijin pentru Mario!
”Mi-e dor”, cântecul interpretat de Iris Gabriela Mihai, clasa I-a la Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, a fost un moment extrem de emoționant. Pentru că a reprezentat un strigăt de ajutor către divinitate, pentru a-i oferi tânărului Budu Mario o șansă la o viață sănătoasă. Povestea suferinței lui a debutat recent, cu un diagnostic cumplit – leucemie acută limfoblastică tip B, în acest moment, tânărul de 17 ani și jumătate, din Brănești, fiind internat la Institutul Fundeni. Gravitatea situației sale medicale necesită însă transferul în străinătate, iar costurile tratamentului pe care va trebui să-l urmeze sunt peste posibilitățile financiare ale familiei. Așadar, este nevoie de ajutorul semenilor care pot dona bani, pentru ca măcar această grijă să fie alungată de pe umerii părinților, și se poate folosi contul
RO53BTRLRONCRT0318941202, deschis pe numele tatălui – Budu Hariton. De altfel, întreg evenimentul s-a desfășurat sub spectrul generozității, pentru ajutorarea lui Mario fiind amplasată și o urnă în care comunitatea oamenilor din Brănești a donat, după posibilități.
Festivalul a continuat cu un minirecital de muzică populară susținut de Georgeta Micu-Bărăscu, iar la final, cei prezenți în sala căminului cultural s-au bucurat de expoziția de pictură intitulată ”Forme, lumină și culoare”, dedicată sărbătorilor creștin-ortodoxe Florii, Învierea Domnului și Înălțarea. Lucrările au fost realizate de elevele Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Filofteia” din Brănești, sub coordonarea prof. Valeria Crăete și prof. Iuliana Toderiță, la inițiativa Casei Corpului Didactic Ilfov, realizarea expoziției fiind susținută de donații oferite prin Brănești online, cu ajutorul lui Alexandru Rădună.
Participanții la eveniment au fost recompensați cu diplome și premii.