”Este un proiect esențial pentru dezvoltarea comunității noastre. Acest contract, derulat în cadrul Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”, va transforma semnificativ infrastructura comunei, aducând beneficii durabile și considerabile tuturor locuitorilor. Contractul de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării, reprezentat de ministrul Adrian-Ioan Veștea, are o valoare de 36.265.514,75 lei, bani ce vor fi folosiți pentru realizarea proiectului “Înființare sistem canalizare menajeră în satele Piteasca și Șindrilița, comuna Găneasa, județul Ilfov”.
Acest pas înainte nu este doar despre cifre și contracte, ci despre îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare dintre noi. Iată câteva dintre beneficiile pe care le vom resimți în urma acestei investiții: condiții de trai mai bune – pentru că vom avea un mediu mai curat și mai sănătos, eliminând problemele legate de gestionarea necorespunzătoare a apelor uzate; protejarea mediului – stațiile de epurare moderne vor contribui la reducerea poluării, protejând astfel resursele naturale ale comunei; dezvoltare economică – se vor crea locuri de muncă pe durata implementării proiectului, iar infrastructura îmbunătățită va atrage noi investiții în zona noastră; confort sporit – un sistem de canalizare eficient va elimina disconfortul și riscurile sanitare, asigurând un trai mai confortabil pentru toți locuitorii. Sunt la dispoziția locuitorilor comunei pentru orice problemă legată de echipele care vor lucra, asigurându-mă că orice dificultate apărută în timpul acestora va fi remediată prompt și eficient. Repet, acest proiect reprezintă un pas crucial în direcția modernizării și dezvoltării comunei Găneasa. Angajamentul nostru de a îmbunătăți condițiile de viață și de a crea un mediu prielnic pentru dezvoltare este mai puternic ca niciodată!”, a declarat primarul comunei Găneasa, Niculae Raul Gabriel.
Unde nu era nimic, acum vor fi realizați 12 km de rețea de canalizare gravitațională
Concret, proiectul care va aduce canalizarea menajeră în satele Piteasca și Șindrilița propune realizarea rețelelor de canalizare gravitaționale, stații de pompare și conducte de refulare, stații de epurare, rețea de deversare a apelor uzate în emisar – râul Pasărea. În total, 12.100 ml de rețele canalizare gravitațională, incluzând și lungimea subtraversărilor; 355 de cămine de vizitare/intersecție/schimbare de direcție/de rupere de pantă, realizate din elemente prefabricate din beton, amplasate pe lungimea rețelei de canalizare, prevăzute cu gură de acces închisă cu capac metalic de tip carosabil, montat pe ramă încastrată în beton, iar în interior vor fi fixate pe pereții laterali, trepte metalice; 1.500 de racorduri individuale și cămine de record amplasate pe domeniul public al comunei, lângă limita de proprietate; 10 stații de pompare apă uzată menajeră (3 în Șindrilița și 7 în Piteasca) și o lungime totală de 5.232 m de conducte de refulare. Pe traseul acestora au fost proiectate 22 de cămine de vane, de vane și golire și de vane și aerisire. De asemenea, pe traseul viitoarelor rețele de canalizare menajeră, pentru tranzitarea apelor uzate menajere către stația de epurare, se vor realiza 2 subtraversări ale DN 2, 2 subtraversări ale DJ 300 și 4 subtraversări ale DC 29 – dintre acestea din urmă, o subtraversare de podeț.
Stația de epurare ape uzate, efect pozitiv asupra mediului
Capacitatea stației de epurare este proiectată pentru 2.736 LE (locuitori echivalenți), iar suprafața de teren pe care se va amplasa, în extravilanul comunei Găneasa, va avea 4.000 mp. Aceasta se va realiza sub forma unei clădiri compacte, modulare – bazinul tehnologic al stației de epurare va fi semiîngropat și acoperit în totalitate cu o clădire tehnologică, ventilată corespunzător.
Tehnologia de epurare are la bază principiul de epurare cu nămol activat și curgere continuă ce funcționează ciclic, cu nivelul apei constant în întreaga stație, în care au loc procese de oxidare-nitrificare, denitrificare, defosforizare biologică și sedimentare. Apa uzată ajunge în grătarul stației de pompare, de unde este pompată în echipamentul integrat, unde are loc o pre-epurare mecanică grosieră, pentru reținerea impurităților. Apoi, aceste ape ajung într-un bazin de eliminare a fosforului, după care ajung în bazinul de aerare conectat hidraulic cu zona ce realizează ciclic sedimentarea și recircularea nămolului. Zonele de recirculare/sedimentare vor funcționa secvențial, astfel încât influentul să angreneze biomasa amestecată cu apă parțial epurată, astfel încât efluentul evacuat să corespundă cerințelor de mediu impuse.
Realizarea stației de epurare va avea cu siguranță un efect pozitiv asupra mediului, modul de colectare și epurare organizat ducând la îmbunătățirea calității cursurilor de apă și la conservarea mediului înconjurător.
Fără diferență între sat și oraș
Necesitatea și oportunitatea investiției este justificată de crearea unor sisteme de canalizare centralizate pentru întreaga comună, care trebuie proiectate și realizate ținând cont de cerințele de dezvoltare a localităților, asigurând astfel satelor un grad de civilizație și sănătate în conformitate cu standardele UE în vigoare. Proiectul se înscrie în contextul general de realizare a infrastructurii de canal în zonele rurale și a servicilor de bază, care în perspectiva dezvoltării durabile trebuie să conducă la eliminarea diferențelor dintre sat și oraș, astfel încât să poată atrage investiții și să furnizeze condiții de viață adecvate.