Aniversările au fost marcate de conducerea celor două instituții de învățământ (cu structurile de grădiniță arondate), director Doinița Marin, care le‐a vorbit elevilor despre importanța instituției de învățământ pentru societate, pentru comunitate, pentru viitor. Prof. Doinița Marin le-a urat „La mulți ani” tuturor celor prezenți la sărbătoarea ambelor școli și și-a exprimat bucuria de a-l avea alături pe primarul Gheorghe Pistol, despre care a spus că mereu a sprijinit și sprijină în continuare procesul de învățământ, răspunzând pozitiv la toate solicitările unităților școlare. De altfel, prof. Doinița Marin i-a înmânat edilului, din partea ambelor școli, câte o diplomă de excelență pentru meritele deosebite și contribuția consecventă adusă la dezvoltarea sistemului educațional în tot orașul Buftea.
Atât la Școala Gimnazială Nr. 3, cât și la Școala Gimnazială Nr. 4, profesorii, părinții și elevii unităților au format un marș plin de culoare, cu baloane în culorile școlii – roșu și galben, pe străzile din jurul unităților de învățământ, pentru că fiecare copil a dorit să marcheze printr-o paradă, cu multe emoții și entuziasm, aniversarea, care se întâmplă în ziua sfântă de 21 mai, zi de sărbătoare și pomenire a Sfinților împărați Constantin și Elena. ”Școala a fost și este în continuare o instituție foarte importantă pentru societate, pentru comunitate, pentru că aici, în școală, se formează caractere și se modelează suflete”, este mesajul unitar transmis tuturor elevilor și părinților din Buftea.
Școala Nr. 3, prima formă de învățământ de pe meleaguri buftene
Într‐un scurt istoric al Școlii Nr. 3, făcut de prof. Luminița Luminița Dogiță, a fost menționată apariția, în fostul cartier Bucoveni, a unei prime consemnări ce datează din 20 iulie 1752, când stolnicul Constantin Râmniceanu emite un zapis prin care solicită „construirea bisericii, iar în curtea acesteia, a patru chilii pentru preot şi dascăl, ca să se facă şcoală, să înveţe copiii”. Se învăţa pe cărţi bisericeşti, în limba greacă şi slavonă, pentru a da cântăreţi în biserică. Aceasta este, așadar, prima formă de învăţământ de pe aceste meleaguri buftene! Povestea trece prin anul 1925, când prinţul Barbu Alexandru Ştirbey zideşte din cărămidă ”Şcoala primară”, cu o sală de curs şi o cancelarie, având ca învăţătoare pe Maria (Miţica) Segărceanu, iar în anul şcolar 1958 – 1959, când are loc extinderea învăţământului obligatoriu de 8 ani, şcoala funcţiona şi în localul fostei primării a comunei Bucoveni. Mai târziu, în 1964, se ridică un local nou pentru clasele I-VIII, pe Strada Independenţei 52, adică actualul sediu. În anul şcolar 2010 – 2011, şcoala a devenit structură a Şcolii Nr. 1 Buftea, iar în anul şcolar 2016 – 2017, la propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Ilfov şi cu sprijinul primarului Gheorghe Pistol, Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi-a recăpătat personalitatea juridică având ca structuri arondate: Şcoala Gimnazială Nr. 4, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Buftea şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 4 Buftea, cu director prof. Doinița Marin. Anul 2007 înseamnă foarte mult pentru şcoala din fostul Bucoveni (acum, cartierul Flămânzeni). Clădirea şcolii a fost refăcută total, prin consolidarea parterului şi ridicarea unui etaj, devenind astfel un spaţiu şcolar ultramodern şi foarte bine dotat cu material şi mijloace moderne de studiu. În prezent, localul cuprinde opt săli de clasă, o cancelarie, un laborator de informatică dotat cu calculatoare conectate la internet, o bibliotecă, un birou pentru serviciul de secretariat, un birou pentru serviciul de contabilitate, anexă pentru materialele de curățenie și pune la dispoziția școlii o curte spațioasă cu pomi fructiferi, arbuști și flori.
”Această zi specială ne oferă oportunitatea să reflectăm asupra realizărilor noastre, să recunoaștem munca asiduă și să ne reînnoim angajamentul față de educație. Dragi elevi, voi sunteți inima acestei școli. Fiecare dintre voi aduce un plus de valoare comunității noastre prin talentele, ambițiile și visurile voastre. Vă încurajez să continuați să învățați cu pasiune și să vă urmați aspirațiile, pentru că viitorul este al vostru”, a mai spus prof. Luminița Luminița Dogiță.
”La zi de mare sărbătoare, când îi sărbătorim pe Sfinții împărați Constantin și mama sa Elena, m-am alăturat și eu celor care au spus la mulți ani elevilor, cadrelor didactice, doamnei director a Școlii Gimnaziale Nr. 3 Buftea, cu ocazia zilei școlii. În această zi, să fim cu gândul la lucrurile care ne unesc și nu la cele care ne dezbină. O comunitate solidă se bazează pe respectul față de școală, față de sănătate, față de religie, iar orașul Buftea merge pe acest drum al lucrurilor trainice care contează cu adevărat. În calitate de primar am susținut și voi susține traiectoria acestei școli pentru a atinge toate performanțele. Buftea crește și se dezvoltă pe toate palierele pentru elevi, pentru bunăstarea lor. Este momentul să ne implicăm cu toții, de la autorități locale, adică primar, directori, cadre didactice și până la fiecare elev în parte, pentru dezvoltarea acestui complex școlar. Din cele 13 proiecte pe fonduri europene, 5 au fost alocate doar pentru învățământ. Atenția noastră este total îndreptată spre învățământ. Acum două luni, am inaugurat sala de sport, o extensie a Școlii Gimnaziale Nr. 3, finanțare prin POR. Avem semnat în momentul de față, prin PNRR dotarea tuturor școlilor din orașul Buftea, un proiect în valoare de 8.802 mii lei, prin care dotăm cu calculatoare, material didactic, mobilier specific pentru fiecare în parte. Fiecare unitate va fi dotată cu laborator de informatică, sală psihopedagogică. Avem foarte multe proiecte în derulare pentru dvs. În imediata apropiere avem baza sportivă lângă Parcul dintre flori. Lucrăm să demarăm proiectul bazinului de înot și cea mai mare sală polivalentă din nordul Bucureștiului, prin parteneriat cu CJI, o sală cu 10.000 de locuri. Continuăm cu pistele de biciclete, în cartierul Bucoveni, dar și în Buciumeni, iar acestea sunt contracte semnate. Continuăm cu promenada, de-a lungul lacului Colentina și încă un parc dendrologic în apropierea parcului Dintre Flori. Toate aceste proiecte vă sunt dedicate dvs. Tot în cartierul Bucoveni, s-a aprobat proiectul școlii verzi, dar și un cabinet medical. După cum știți, am oferit un tratament egal tuturor copiilor din orașul Buftea. Nu îmi rămâne decât să urez celor care se numesc Constantin sau Elena la mulți ani, să le urez copiilor să își atingă obiectivele dorite, cadrelor didactice aceeași rigurozitate și mult profesionalism”, a declarat primarul Gheorghe Pistol.
Școala Gimnazială Nr. 4, legătură sfântă
Pentru că multă lume se întreabă ce reprezintă, totuși, data de 21 mai pentru Școala Gimnazială Nr. 4 din Buftea, preotul Cosmin, care este și învățător la clasa a doua, a precizat că terenul pe care sunt construite școala și biserica din cartierul Buciumeni au aparținut boierului Otetelișanu, care a dorit ridicarea unității de învățământ pentru tinerii din Buciumeni. Împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov s-a decis ca ziua școlii să fie 21 mai, deoarece biserica din vecinătate poartă hramul sfinților împărați Constantin și Elena, prăznuiți pe 21 mai. În cadrul momentului aniversar, conducerea școlii a amintit și de trecerea a 35 de ani de când unitatea a fost reconstruită din temelii, după incendiu din ianuarie 1989. ”Școala a fost și este în continuare o instituție foarte importantă pentru societate și pentru comunitate. Mulți dintre noi ne întrebăm de ce a fost aleasă această zi. Știm bine că astăzi se împlinesc 35 de ani de când a fost reconstruită după marele incendiu din ianuarie 1989”, a spus preotul Cosmin. La rândul său, director prof. Doinița Marin a menționat: ”Noi cadrele didactice ne dorim să fiți mândri de școala voastră și să fiți conștienți de faptul că întreg colectivul de cadre didactice și autoritățile locale vor contribui în continuare la pregătirea și dezvoltarea voastră și la formarea personalității voastre. Vă dorim succes în activitate să obțineți rezultate cât mai bune în viitor pentru a duce numele școlii cât mai departe. Domnule primar, vă mulțumim pentru ceea ce faceți pentru noi, că aveți răbdare, ne ascultați și niciodată nu ne-ați refuzat, orice v-am cerut pentru școală. La mulți ani!”.
Reiterând importanța evenimentului, ca și în cazul școlii Nr. 3, primarul Gheorghe Pistol a subliniat că orașul Buftea este în momentul de față într-o continuă dezvoltare pe toate palierele, pentru elevi, pentru bunăstarea lor. ”Voi sprijini în continuare această unitate de învățământ în efortul comun de a avea un învățământ de calitate. Ca primar, voi fi alături de dvs pentru a sprijini traiectoria unității de învățământ spre topul școlilor din orașul nostru. Imediat ce am aflat că astăzi veți avea un marș pe Strada Agricultori, am făcut tot posibilul să vă fiu alături și să mergem împreună în acest marș. După cum bine știți, acum două luni, am inaugurat grădinița, cu patru săli de grupe, pentru 80 de copii, cu parcul aferent, un proiect realizat prin parteneriatul dintre Ministerul Educației și Primăria Buftea. Avem un proiect ca în maximum două luni să demarăm construcția unei noi școli, aici în cartier, mai exact pe platforma poligonului, o școală gimnazială prin programul Școli sigure, incluzive și sustenabile. Această școală va avea o capacitate de 215 locuri, 8 săli de clasă, culoare foarte largi, cabinet medical, amfiteatru, două laboratoare, sală de sport acoperită și bineînțeles un teren de sport pus la dispoziția dvs, dar și un parc de joacă. Tot acest campus va fi împrejmuit și iluminat, monitorizat cu camere de luat vederi”, le-a spus celor prezenți edilul, evidențiind faptul că administrația are foarte multe proiecte în derulare pentru sprijinirea educației, precum proiectul aprobat prin programul PNRR cu valoarea de 8.802 mii lei, pentru a dota unitățile de învățământ, de care va beneficia și Școala Nr. 4, cu laptopuri, mobilier școlar, dar și materiale didactice. „Imediat, în apropierea școlii, vom continua cu o promenadă pe marginea lacului, cu încă un parc, care practic se va învecina cu Parcul dintre flori, toate aceste lucruri special pentru dvs”, a mai punctat edilul.