Evenimentul s-a desfășurat dimineață, la Căminul Cultural ”Ștefan Iordache” din localitate, în prezența aleșilor locali, angajaților Primăriei Gruiu, locuitorilor comunei, prefectului județului Ilfov, Simona Neculae și subprefecților Andrei Scutelnicu și Costin-Alexandru Ojog, reprezentanților Prefecturii Ilfov. Potrivit procedurilor administrative, după îndeplinirea prevederilor privind menționarea numărului consilierilor locali validați de instanță, verificarea prezenței acestora în sală, secretarul general al UAT Gruiu, Costin Dobre, a supus la vot Ordinea de zi și a anunțat cine este decanul de vârstă dintre consilieri. Astfel, Pavel Dumitru a preluat ulterior conducerea ședinței, în calitate de președinte de ședință, secondat de doi dintre cei mai tineri consilieri locali – Elena Simona Drăgoi și Gheorghe Florian Ghiulea.
Pe rând, au fost citite încheierile Judecătoriei Buftea privind validarea mandatelor de consilieri locali și a mandatului de primar și s-a constatat că, după afișarea acestor documente la sediul Primăriei Gruiu, ele nu au fost contestate și, prin urmare, au rămas definitive, procedându-se, în continuare, la depunerea jurământului. Consilierii locali au fost invitați, în ordine alfabetică, să jure cu mâna stângă pe Biblie și pe Constituția României și fiecare dintre aceștia a primit, la final, un dosar cuprinzând precizări importante cu privire la incompatibilitățile stabilite de Agenția Națională de Integritate pentru aleșii locali, prefectul Simona Neculae subliniind că există un termen limită pentru rezolvarea acestor eventuale incompatibilități, acolo unde ele apar.
Consiliul Local Gruiu – 15 mandate
Au fost validate 15 mandate pentru componența Consiliului Local Gruiu, Partidul Național Liberal deținând 11 dintre acestea: Gheorghe Florian Ghiulea, Cristina Maria Mihai, Florin Cucu, Constantina Cerchez, Gheorghe Ganea, Lucrețiu Vulvoi, Ion Dobre, Dumitru Pavel, Tudorel Ene, Costin Bărcănescu și Marius Nicolae, Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei – două mandate – pentru Constantin-Daniel Radu și Elena Simona Drăgoi, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor – Sorin Ionuț Ilie și Partidul Social Democrat – un mandat câștigat de Marian Tudorel Raicu.
Așadar, Consiliul Local Gruiu a fost declarat legal constituit, iar acest lucru va fi confirmat prin Ordin al prefectului județului Ilfov.
Ion Samoilă, încă patru ani în slujba celor care i-au acordat încrederea lor
Aflat la cel de-al șaptelea mandat, Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu, a fost învestit și a depus jurământul, după ce prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, i-a înmânat eșarfa tricoloră pe care a purtat-o în momentul solemn. ”Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Gruiu. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a rostit cu emoție primarul ales, chiar dacă un astfel de ceremonial îi este deja familial. Faptul că a dovedit în anii scurși de la prima învestire că este un gospodar adevărat a convins, din nou, în iunie 2024, electoratul. Ion Samoilă (PNL) a primit 2.696 de voturi dintr-un total de 3.529 de voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă o victorie categorică (în fața altor trei contracandidați) cu un procent de 68,69%. ”Am să repet ceea ce am declarat și în iunie, la momentul aflării rezultatelor alegerilor. Mulțumesc celor care m-au votat – pentru încredere și susținere și mulțumesc și celor care nu au făcut-o. Pentru toți am să fiu un primar implicat, aproape de ei, iar ușa mea o este deschisă oricărui cetățean al comunei. Vom continua proiectele începute, pentru dezvoltarea comunei și vom începe altele noi. Gruienii știu că nu mă las ușor și tot ceea ce fac este pentru bunăstarea lor. Gruiu este și va rămâne mereu acasă, pentru noi toți, și împreună vom face din această comună un loc și mai bun pentru toți locuitorii ei”, ne-a declarat Ion Samoilă.
La finalul ceremoniei, prefectul județului, Simona Neculae, i-a felicitat pe aleșii locali pentru mandatele câștigate, le-a urat succes, sănătate și împliniri. A adăugat că au nevoie de putere și răbdare, munca în administrație fiind una solicitantă – ca să poată duce la bun sfârșit proiectele începute și pentru a reuși demararea altora. ”Și, foarte important, puneți-vă la punct cu prevederile Legii 176/ 2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea ANI, prevederi pe care trebuie să le cunoașteți pentru a nu fi puși în situația de a vă afla în vreo incompatibilitate”, a mai adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Aceasta a reamintit și de obligativitatea ca, în termen de 30 de zile de la validarea instanței, aleșii locali să completeze declarațiile de avere și de interese, iar acestea să fie făcute publice.