By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Dascălii ilfoveni și-au expus creațiile la Palatul Brâncovenesc, din Mogoșoaia
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Diverse > Timp liber > Dascălii ilfoveni și-au expus creațiile la Palatul Brâncovenesc, din Mogoșoaia
ActualitateDiverseEducatieRegiuniTimp liberultima ora

Dascălii ilfoveni și-au expus creațiile la Palatul Brâncovenesc, din Mogoșoaia

Popescu Carmen
Popescu Carmen decembrie 19, 2024
Incarcat 2024/12/19 at 1:11 PM
Distribuie
7 Min Citire
Distribuie

Salonul de Artă al Profesorilor din Județul Ilfov, la a doua ediție: o sărbătoare a creativității și sacrului

Pe 11 decembrie, în atmosfera încărcată de istorie și spiritualitate a Ghețăriei Palatului Brâncovenesc din Mogoșoaia, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Salonului de Artă al Profesorilor din Județul Ilfov. Evenimentul, dedicat profesorilor-artiști din județ, a reprezentat o celebrare a talentului și pasiunii pentru artă, într-o formulă care a unit pictura, sculptura, grafica și fotografia sub o temă profundă: „Numinosul”.

Salonul de Artă al Profesorilor din Județul Ilfov, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, împreună cu Consiliul Județean Ilfov și alte instituții locale, a avut ca scop promovarea artei profesorilor și sublinierea rolului acestora în formarea unor viitori artiști. Curatorul expoziției, criticul de artă Mihai Plămădeală, a evidențiat complexitatea conceptului „Numinos”, explicând că acesta „reprezintă sacralitatea fără un sistem moral atașat”. Tema a permis artiștilor să exploreze latura spirituală a creațiilor lor, într-un mod autentic și profund.

„Este o mare bucurie o inițiativă nu doar foarte frumoasă, ci și salutară, pentru că, pe fundalul scăderii dramatice a nivelului de educație la nivel mondial, rezistența prin cultură este un act de curaj și o datorie de onoare”, a afirmat Mihai Plămădeală. Expoziția realizată la inițiativa profesorului Mihnea Cristian Badea, a reunit profesori din județ care, pe lângă rolul lor didactic, sunt și artiști absolvenți ai unor instituții de învățământ superior în domeniul artelor vizuale, precum Arsene Iuliana, Badea Mihnea, Boboc Mihai, Ciumeică Dumitru, Irimia Eugenia, Melnic Georgeta, Mocanu Cătălin, Mocanu Mihaela, Popescu Roxana, Savinescu Emilian.

”S-au adunat aici lucrări realizate de profesori din mai multe secțiuni, grafică, pictură, sculptură, artă decorativă, foarte frumoase. Ne bucurăm că am reușit și anul acesta să organizăm și să îl sprijinim pe Mihnea Cristian Badea în organizarea acestui eveniment. CJ Ilfov ține să recompenseze profesorii de artă plastică. Așa ne arătăm recunoștința față de munca lor de formare a copiilor, pentru că nu este o muncă ușoară. Ei lucrează cu copii de la vârste mici până la liceu, rezultatele fiind extraordinare. Am obținut premii aproape la toate concursurile la care am participat cu lucrările de artă ale elevilor din județul Ilfov”, a declarat Alexandrina Niță, directorul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

Expoziția a oferit publicului o varietate de lucrări, de la icoane și tablouri religioase, până la grafică, fotografie, sculptură și artă decorativă.

Evenimentul a inclus și un moment de recunoaștere a valorii artistice, fiind acordate premii pentru cele mai reușite lucrări: Premiul I – Eugenia Irimia, Premiul II – Roxana Popescu, Premiul III – Cătălin Mocanu, Premiu special al juriului – Mihaela Mocanu.

Premiile au evidențiat excelența tehnică și emoțională a lucrărilor expuse, subliniind importanța unei astfel de inițiative în peisajul cultural județean.

Dimensiunea spirituală a expoziției

Tema „Numinosul” a fost abordată cu sensibilitate de către artiști, lucrările reflectând o profundă legătură cu sacrul. Potrivit lui Mihai Plămădeală, „sentimentul religiozității este prezent în toate lucrările expuse, iar plasarea evenimentului în perioada postului Crăciunului și într-un spațiu impregnat de ortodoxie este o inițiativă foarte inspirată”.

Fiecare lucrare a fost gândită să dialogheze atât cu celelalte creații, cât și cu spațiul arhitectural al Ghețăriei, creând o experiență holistică pentru vizitatori. Această unitate tematică a fost apreciată de curator, care a subliniat importanța expozițiilor tematice: „Energetic, lucrările interacționează la modul metaforic, iar spațiile dintre ele și arhitectura locului sporesc valoarea artistică.”

O misiune culturală și un act de curaj

Inițiativa acestui salon a fost posibilă datorită implicării directe a profesorului Mihnea Cristian Badea, care a declarat: „Nu este simplu să ne mobilizăm, fiind toți implicați în educație, dar reușim să facem un pas înainte în fiecare an. Sper să continuăm cu lucrări mai proaspete și să găsim teme comune pentru viitor”.

La rândul său, Ciumeică Dumitru – prof educație plastică la Școala Gimnazială Nr. 1 Dobroești și Școala Gimnazială Nr. 1 Afumați – și-a exprimat recunoștința față de organizatori și a subliniat importanța sprijinului oferit: ”Chiar dacă nu suntem foarte mulți la număr, pentru noi contează foarte mult sprijinul și dorim ca să meargă în continuare acest proiect și să crească de la an la an și să fim din ce în ce mai mulți. Pentru că suntem, la urmă și noi, niște artisti care dorim să ne exprimăm arta și să o arătăm mai departe, publicului larg”. 

Publicul larg, iubitori de artă, elevi și pelerini culturali, a avut ocazia să admire lucrările profesorilor până pe 15 decembrie. Atmosfera creată de această expoziție a fost una de introspecție și inspirație, vizitatorii fiind atrași de diversitatea tehnicilor utilizate și de mesajele profunde transmise.

„Nu cred că există cineva care să nu se oprească lângă un tablou, să admire frumosul și să se încarce cu energie bună,” a subliniat Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Ea a încurajat artiștii să continue să creeze și să inspire, atât în sălile de clasă, cât și prin lucrările lor personale.

Perspective de viitor

Salonul de Artă al Profesorilor din Județul Ilfov începe să prindă rădăcini ca tradiție culturală locală. Organizatorii și participanții își doresc ca evenimentul să crească și să devină o platformă tot mai reprezentativă pentru profesorii-artiști. Această ediție a dovedit că, prin efort colectiv și dedicare, arta poate rezista într-o lume din ce în ce mai complexă, oferind o oază de frumusețe și spiritualitate. 

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: numinos mogosoaia ghetarie expozitie, salon expozitie arta profesori

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen decembrie 19, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Chiajna a strălucit în magia sărbătorilor
Urmatorul articol E vremea tradițiilor strămoșești
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?