Sute de copii din Ilfov au primit premii și daruri de la Moș, în cadrul concursului județean de colinde
În Proiectul educațional ”Mirajul sărbătorilor creștine în viața copiilor” – anul școlar 2024-2025, inițiat de Grădinița ”Căsuța Copilăriei” Buftea, prin director Carmen Balea, și susținut de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov – Consiliul Județean Ilfov, a avut loc, săptămâna trecută, premierea câștigătorilor Concursului județean ”Primiți colindătorii” – ediția a II-a, înscris în CAEJ 2024, la poziția 16.
Circa 700 de copii din Ilfov (și o grupă de copii talentați din jud. Dâmbovița) au umplut sala de spectacol a Palatului Cultural Buftea, pe 13 decembrie, așteptând să cânte și să încânte publicul cu melodii specifice sărbătorilor de iarnă, pentru interpretarea cărora care au fost răsplătiți cu premii constând în trofee, diplome, medalii și un mic dar din partea lui Moș Crăciun.
Astfel, purtând cele mai frumoase costume populare, talentații copii ilfoveni și-au dorit o nouă celebrare a tradițiilor românești, s-au strâns cu bucurie la un loc, au cântat colinde și au făcut dovada că tradițiile sunt încă vii în rândul generațiilor tinere, copii care își doresc să ducă mai departe datinile noastre, atât de îndrăgite.
Mai mult, făcând dovada generozității lor și empatiei, în holul Palatului Cultural Buftea, copiii au adus decorații realizate de ei, cu scopul de a fi vândute, iar banii strânși să-i ofere micuțului Sebi, un buftean în vârstă de doar 3 ani, diagnosticat cu sindromul Sturge Weber, o boală rară, care afectează sistemul nervos, osos și vederea, fiind predispus la glaucom. Pentru ca Sebi să aibă în continuare acces la terapii speciale, la dispozitive medicale și tratament, părinții lui au nevoie de resurse financiare serioase, așadar, orice sprijin din partea comunității este binevenit.
Printre invitații la spectacol s-au aflat Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, precum și inspector școlar al ISJ Ilfov, Luminița Sandu. Acestea au înmânat o parte din premii copiilor talentați și i-au felicitat pe toți pentru emoția pe care au transmis-o prin cântec, pe părinți și profesori – pentru implicare în pregătirea lor, pe organizatorii acestui concurs extraordinar de frumos.
Spectacolul de la Buftea a debutat cu scurte reprezentanții de voce și la pian ale câtorva copii talentați ai Clubului de Muzică Buftea, îndrumați de Marcu Sorin, apoi, la categoria ”Preșcolari”, au urcat pe scenă ”Îngerașii” – Grădinița Nr. 3 Izvorani, îndrumător Costea Lidia, ”Steluțele Crăciunului” – Grădinița Nr. 4 din Buftea, îndrumător Caraliu Andreea și Ioniță Ioana Izabela – coruri răsplătite în cadrul concursului cu mențiuni. Ne-au colindat apoi ”Albinuțele magice” ale Grădiniței ”Rază de soare” Buftea, îndrumător State Mariana și Paraschiv Laura, ”Micii colindători” – Școala Gim. Nr. 1 Mogoșoaia, îndrumător Posnaeș Ileana Cristiana și colegii lor mai mici – ”Mugurașii”, coordonați de Șerbănică Anișoara, precum și ”Piticii colindători” și ”Rățuștele vesele” – două grupe mari din Grădinița ”Căsuța Copilăriei” Buftea, coruri pregătite de Comșa Raluca și Ene Ionela și de Mitroi Carmen și Ștefan Laura Nicoleta. Prestațiile talentaților mici artiști au fost răsplătite cu premiul al III-lea, iar ”Iepurașii colindători” – de asemenea, de la Grădinița ”Căsuța Copilăriei”, coordonați de Tănăsescu Daria Nicoleta și Năstase Bertha Luisza, au obținut și un premiu special pentru costumele deosebite purtate în timpul interpretării.
”Steluțele” Grădiniței ”Ianis Club”, pregătite de Alecu Mihaela Mădălina și Marin Mariana Mădălina, au câștigat premiul al II-lea, iar ocupanții locului I ai secțiunii ”Preșcolari” au fost micii interpreți ai corurilor ”Vis strălucit” – Grădinița Nr. 6 Buftea, îndrumători Manea Mirela, Ștefan Georgeta, Miu Floarea și Pieptea Gabriela, ”La-La ciupercuțele” din Grădinița ”Căsuța Copilăriei”, sub coordonarea Anei Ruxandra Udroiu și ”Steluțele”, din aceeași grădiniță, grupa mare pregătită de Păun Elena Florina și Crețu Daniela. ”Ursuleții” din ”Căsuța Copilăriei”, pregătiți de Georgescu Ionela și Stoica Mădălina, au obținut Marele Premiu, impresionând publicul, și mai ales, juriul, cu interpretarea lor muzicală.
Mici sau mai mari, la fel de talentați și plini de emoție
În partea a doua a spectacolului de la Buftea, scena a fost ocupată de secțiunea învățământ primar, gimnazial și liceal. Și în cazul acesta, deschiderea reprezentațiilor artistice a fost făcută de invitați speciali din afara concursului. Parascheva Gheorghe, din Afumați, și micuța Chiva Adelina au primit ropote de aplauze, talentul lor fiind cu adevărat remercabil.
Au urmat câștigătorii locului III în concursul ”Primiți colindătorii”, secțiunea ”Învățământ primar”, și pe scenă cu urcat ”Colindătorii chitileni” și ”Colindătorii inimoși” – ambele coruri aparținând Școlii Gim. ”Prof. Ion Vișoiu” din Chitila, elevi îndrumați de Vieru Maria și Toma Rebeca Gabriela și ”Clasa (n.n. – a II-a) a Exploratorilor” din Șc. Gim. Nr. 2 Buftea, artiști și ”viitori savanți” pregătiți de Enache Adelina Florentina. Premiile pentru locul al II-lea au fost atribuite ”Steluțelor” din Șc. Gim. ”Prof. Ion Vișoiu” Chitila, pregătite de Ciulacu Elena, ”Albinuțelor vesele” din Șc. Gim. Nr. 1 Buftea, coordonate de Vrăjitoru Silvia și ”Corului Magilor” din Șc. Gim. Nr. 1 Mogoșoaia, îndrumător Caraliu Aurel.
Un Premiu special pentru originalitate a fost acordat ”Colindătorilor creativi” din Șc. Gim. Nr. 1 Buftea, care sub coordonarea Simonei Iancu au reușit să transpună melodios și cu joc de scenă amuzant versurile cântecului popular ”Capra”, obicei străvechi de colindat pe la casele românilor, în Ajunul nașterii Domnului, care aduce bunăstare gospodarilor în anul ce urmează.
Locul I, la ”Învățământ primar”, a fost câștigat de ”Bufnicolin”, clasa a III-a F, Șc. Gim. Nr. 1 Buftea, coordonator Gheorghe Petronela, iar Premiul special de popularitate a fost atribuit ”Steluțelor argintii”, de asemenea, din Șc. Gim. Nr. 1 Buftea, coordonator Florea Nicoleta.
Colinde românești și obiceiuri îndrăgite
Secțiunea ”Învățământ gimnazial și liceal” a venit cu artiști mai bine pregătiți în interpretare, dar la fel de frumos îmbrăcați și la fel de fericiți de mesajele transmise prin cântecele lor. Corul vocal ”Ariana”, al Liceului Tehn. ”Barbu A. Știrbey” Buftea, elevi din clasele a IX-a și a X-a, coordonați de Tănase Cristian, a obținut mențiunea, iar ”Armonia”, din aceeași unitate de învățământ, în coordonarea Giovanei Boka și Mihaelei Stoica și ”Vocile stelare”, din Șc. Gim. Nr. 4 Buftea, coordonate de Caraliu Andreea – locul al III-lea.
Pe locul al II-lea s-au clasat Corul Școlii Gim. Nr. 3 Buftea, clasele a VI-a și a VII-a, sub îndrumarea prof. Tănase Cristian și ”Duo colindița”, de la Liceul ”Barbu A. Știrbey”, grupa de vârstă 14-15 ani.
Locul I a fost obținut pentru colindul ”Colo-n casa lui Crăciun” de Corul Școlii Gim. Nr. 1 Buftea și de Grupul vocal al Liceului ”Barbu A. Știrbey”, clasa cu profil pedagogic, care a interpretat ”La Viflaim colo-n jos”, elevii – artiști talentați – fiind coordonați, de asemenea, de Tănase Cristian.
Un Premiu special al categoriei a fost acordat Corului ”Lumina” din Școala Gim. ”Smaranda Dumitru Roman” din Viezurești, jud. Dâmbovița, coordonat de Sandu Nicoleta, interpretarea ”Închinării păstorilor” fiind absolut deosebită.