By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Povești care se scriu frumos 
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > Povești care se scriu frumos 
ActualitateDiverseEducatieRegiuniultima ora

Povești care se scriu frumos 

Popescu Carmen
Popescu Carmen decembrie 19, 2024
Incarcat 2024/12/19 at 12:57 PM
Distribuie
9 Min Citire
Distribuie

Inima satului românesc bate în ”Casa Ilie Micu” din Aluniș, Măgurele

Un alt vis transformat în realitate, pe teritoriul județului Ilfov 

Cele din urmă detalii au fost puse la punct. Casa a fost măturată, păturile au fost scuturate, lemnele tăiate s-au pregătit pentru foc, iar gazdele își așteaptă oaspeții! 

Strămutarea ”Casei Ilie Micu” din Remuș, jud. Giurgiu, în Aluniș, Măgurele, jud. Ilfov, refacerea ei cu multă migală și, practic, salvarea unei comori arhitecturale din fața demolării, un proiect al Asociației ”Monumente Renăscute”, care a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Ilfov – prin Centrul de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale și de cel al Primăriei orașului Măgurele, a ajuns la final.

Sâmbătă, 14 decembrie, ”Casa Ilie Micu” și-a deschis ușa și ne-a arătat tuturor celor prezenți la inaugurare un simbol al patrimoniului nostru tradițional.

Salvarea unui nou fragment de patrimoniu vernacular construit în zona Codrilor Vlăsiei – ”Casa Ilie Micu” – reprezintă un al doilea astfel de demers al Asociației ”Monumente Renăscute”, după ce anul trecut, tot în luna decembrie, era inaugurată ”Casa Frusina”, strămutată din satul Tamași și reconstruită în Parcul Central al comunei Corbeanca.

La evenimentul de la Măgurele au fost prezenți localnici, care au fost și voluntari pe parcursul lucrărilor de refacere a ”Casei Ilie Micu”, consilieri locali și județeni, reprezentați ai Primăriei Măgurele, ai Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, ai Asociației ”Monumente Renăscute”, elevi ai Liceului ”Horia Hulubei” din Măgurele, iubitori de datini și tradiții românești, care au încântat audiența cu colinde. ”Doar împreună îi vom da un sens, așa cum a fost ridicată, cu fiecare mânuță de pământ, cu fiecare pai și toată energia minunată. Cei ce au participat înțeleg ce spun, dar ușa e deschisă pentru fiecare om din comunitate! Vrem să aducem bunicile să ne facă gogoși, și noi să descoperim noi meșteșuguri … Să simțim inima satului românesc!”, au precizat gazdele, care i-au invitat pe oaspeți la un vin fiert de către gospodarii orașului Măgurele, servit alături de covrigi calzi, nuci, portocale sau gutui. 

”Casa Ilie Micu” a fost ridicată în 1932, în Remuș, jud. Giurgiu, tradițional, la clacă, cu toate rudele și tot satul. Un pictor local s-a ocupat de frescele de sub streașină. Ilie Micu a fost unul dintre primii telefoniști ai României, în perioada interbelică, iar nepoții acestuia își amintesc și de livada cu nuci, vișine, pruni, pere, caise, gutui și piersici – de care îngrijeau Ana și Ilie Micu. De altfel, fructele și vinul care se producea din belșug sunt illustrate minuțios pe frescele despre care aminteam mai sus. Copiii și nepoții familiei Micu au trăit în această casă și după ce Ilie a murit în 1989, iar Ana, în 1997. Casa a fost construită cu tindă pe mijloc și două camere stânga-dreapta, plus o polată (magazie) în lateral, pe o structură de paiantă din lemn de salcâm cu îngrădeală de alun. Tâmplăria ușii principale se remarcă prin dispunerea și forma cercevelelor și dă prestanță întregii case. Prispa deține un portic cu colonadă și arcade ce accentuează stilul neo-românesc și dorința de diferențiere și particularizare a proprietarilor. Imobilul a fost remarcat în anul 2022 de Asociația ”Monumente Renăscute”, în urma unei postări pe un grup de Facebook – ”Case vechi” – a doamnei Nuți Rădoi (n.n. – prezentă sâmbătă la inaugurare) și au urmat repetate discuții cu proprietarul de la acel moment, care urma să o demoleze. S-au propus mai multe variante de refuncționalizare și conversie a casei originale, însă nu s-au acceptat, dorindu-se valoficarea terenului. 

O filă de istorie salvată și adusă la Măgurele

”Renașterea ei a survenit în mod miraculos, de la solicitarea Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale și Primăriei Măgurele de a salva o casă tradițională locală prin strămutare în amplasamentul Centrului cultural ”Theodor Stănescu” din oraș. Însă, cum nicio casă tradițională nelocuită și abandonată din localitate nu avea, în primăvara lui 2024, o situație juridică clară, pentru a putea fi salvată, a apărut ca prioritate ”Casa Ilie Micu”, restaurată ulterior datorită stilului vernacular caracteristic Sudului Munteniei, care merită o mai bună conservare și cunoaștere de către generațiile viitoare. Dintre toate elementele originale ale casei, s-a reușit preluarea tâmplăriei exterioare, pălimarului (gărdulețul prispei), a patru console de streașină și 6 picturi dintre console. Peste 100 de voluntari din Măgurele, București sau alte localități din Ilfov, Giurgiu, Prahova și Teleorman au lucrat la clăcile organizate pentru zidirea cu pământ și paie a pereților casei, curățarea tâmplăriei. Restauratorul Rodica Mihaela Tănase, din Măgurele, s-a ocupat de pictură, iar structura întregii case a fost realizată de meșterul popular Gheorghe Turbea. Lucrările de reconstrucție au fost finanțate de CJ Ilfov, instituție căreia i s-au alăturat diferiți sponsori privați. Și, mai remarc implicarea logistică pe tot parcursul proiectului, a Primăriei Măgurele, edilul Narcis Constantin primind astăzi, la inaugurare, și cheia originală a casei”, a precizat Florin Radu Ștefănescu, 

Iar Narcis Constantin a reiterat intenția de a realiza un proiect cultural ambițios, pe terenul din spatele Centrului cultural, acolo unde se află amplasată acum „Casa Ilie Micu” a unui minimuzeu al satului românesc din aria Codrilor Vlăsiei, care să cuprindă câteva case restaurate. ”Ca să ajungi să ai în comunitatea ta o astfel de bijuterie, trebuie în primul rând să ai echipa care participă la realizarea proiectului. Este important ca oamenii care se implică să înțeleagă importanța unui astfel de proiect. Până acum, când ne gândeam la tradiții, poate că ne gândeam la un costum popular, dar să ajungi să iei arhitectura tipic ilfoveană și să o pui în valoare după 100 de ani este într-adevăr ceva extraordinar. Să găsești oameni dedicați precum Radu Ștefănescu sau dna. Niță – atașați unor astfel de valori, este excepțional. Noi, cei din Măgurele, avem așadar șansa să avem aici o adevărată valoare tradițională. Mulțumesc comunității că a înțeles că proiectul meu de suflet este cultura, educația și tot ceea ce înseamnă tradiții și valori importante ale poporului român. Mulțumesc, de asemenea, președintelui CJ Ilfov, Thuma Hubert, care finanțează astfel de proiecte. Suntem cu adevărat parteneri în acest gen de inițiative. Mulțumesc voluntarilor, celor care au donat lucrurile din interiorul casei, liceenilor de la ”Horia Huluibei” care au adus astăzi, aici, colindele românesști și au împodobit atât de frumos Centrul Cultural ”Theodor Stănescu”, reușind să-l facă un obiectiv cultural important de vizitat”, a spus primarul Narcis Constantin.

”Dorim în continuare ca, prin toate acțiunile noastre, să sprijinim salvarea patrimoniului vernacular – acest tip de case tradiționale. Am început în comuna Corbeanca și am continuat aici. Avem în Măgurele, acum, o casă cu adevărat valoroasă prin aspectul ei, prin arhitectură și istorie. Interiorul a fost decorat cu obiecte autentice, de asemenea de mare valoare. Felicit pe toți cei implicați și dedicați realizării acestui proiect”, a precizat și Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov. 

Pâine, sare, tricolor și cheia casei care va găzdui evenimente deosebite

În continuare, în prezența multor copii, panglica tricoloră a fost tăiată, cheia originală a casei a fost înmânată edilului, iar oaspeții au fost primiți în interior cu pâine și sare. 

Sobele au fost încinse bine și într-o atmosferă extraordinară, musafirii au admirat lavițele, lada de zestre, preșurile de pe podea, macatele de pe pat și de pe pereți, icoanele lângă care s-a așezat busuioc, ștergarele, strachinele și tacâmurile din lemn, cuierul de lemn și cojocelul, perdele, mileurile frumos lucrate. În tot acest timp, în curte, copiii au îmbodobit bradul.

Ilvov

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: casa ilie micu magurele, casa restaurare, muzeu al satului traditional romanesc

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen decembrie 19, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Proiectele comunei Periș pun accent pe educație, infrastructură și digitalizare
Urmatorul articol ”Primiți colindătorii”, la Buftea
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?