Pornind de la prevederile Strategiei naţionale privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânirea
activă pentru perioada 2023-2030 (aprobată prin HG 1492/2022), document care arată că
România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populaţiei, având în prezent aproximativ 3,7
milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, ceea ce reprezintă aproximativ 19,2% din
populaţie, preconizându-se, de asemenea, și că ponderea populaţiei adulte vârstnice din
România, cu vârsta peste 65 de ani, va creşte, ajungând la 27,7%, până în anul 2050, Consiliul
Județean Ilfov a luat deja primele măsuri în sprijinul persoanelor vârstnice cu domiciliul pe raza
judeţului.
Astfel, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice persoanelor vârstnice, a fost înfiinţat prin HCJI
205/27.06.2024 “Centrul de criză pentru persoane vârstnice – Vidra”, obiectiv inaugurat la sfârșitul anului trecut, în prezența copiilor talentați ai Centrului de Excelență Arte – Ilfov. Talentații artiști, coordonați de prof. Mihnea Badea, au dăruit, cu multă emoție, lucrările lor, pentru a fi expuse pe holurile și în camerele centrului, dorind astfel să transmită viitorilor beneficiari gândurile lor bune puse în aceste opere de artă, în speranța că, bătrânii care le vor privi … vor zâmbi. Pentru a face gestul lor și mai valoros, copiii au semnat fiecare tablou expus, iar generozitatea lor a fost răsplătită cu daruri constând într-o anumită sumă de bani și produse electronice sau dulciuri oferite de Direcția Județeană pentru Conservarea și Promovoarea Culturii Tradiționale – Consiliul Județean Ilfov și DGASPC Ilfov. Inaugurarea Centrului de criză a avut loc în prezența primarului comunei Vidra, Marian Tudor, a directorului Centrului Județean pentru Cultură Ilfov, Alexandrina Niță, a directorului de cabinet din CJ Ilfov, Doru Marius Iacobuș, cel care s-a ocupat îndeaproape de întregul proiect de realizare a acestui nou serviciu social, a directorului executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, George-Denis Senciuc, Gabrielei Zamfir, director executiv adj. DGASPC Ilfov, Cătălinei Tudor, director al Centrului de criză, a elevilor talentați.
Găzduire, hrană și îngrijire medicală, pentru situații speciale
”Centrul de criză pentru persoane vârstnice – Vidra este organizat în regim de componentă funcțională, fără
personalitate juridică, în structura DGASPC Ilfov. Serviciul social despre care vorbim are o capacitate de 40 locuri, este înfiinţat şi funcționează ca serviciu social cu cazare în Str. Principală nr. 46, com. Vidra, în clădirea aflată în patrimoniul CJI, care a fost reabilitată cu fonduri proprii pentru a putea răspunde standardelor de calitate în vederea funcţionării serviciului social destinat persoanelor vârstnice. Scopul înființării acestui centru este de a asigura servicii sociale, respectiv servicii corespunzătoare de găzduire, hrană și readaptare, îngrijiri medicale, activități de petrecere a timpului liber, asistență socială și psihologică persoanelor vârstnice (care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege) pe o perioadă de 6 luni, cu posibilitate de prelungire, în acord cu situația beneficiarului cu domiciliul pe raza județului Ilfov, care necesită îngrijiri socio-medicale, care nu pot fi asigurate la domiciliu, nu se pot gospodări singure, care sunt lipsite de
susținători legali sau nu pot să-și îndeplinească obligațiile din cauza stării de sănătate ori din cauza situației economice și a sarcinilor familiale, nu au locuință și nu realizează venituri proprii, sau acestea sunt insuficiente”, ne-a declarat Denis Senciuc.
”Am sesizat o mare nevoie în zona îngrijirii vârstnicilor și, dacă tot exista această clădire reabilitată în urmă cu câțiva ani, am decis refacerea interiorului, completarea sau înlocuirea mobilierului acolo unde a fost cazul, pentru că ne-am dorit să realizăm un standard normal de confort și îngrijire. Iar pentru decoruri, în loc să dăm banii pe tablouri anonime, ne-am gândit la copiii talentați ai Centrului de Excelență – Arte – Buftea, Ilfov, cărora le-am făcut propunerea și au acceptat cu mare bucurie să-și expună aici lucrările. Vom amenaja, în continuare, parcul din spatele clădirii, un foișor pentru perioada de vară. Și, avem în curte și biserica – tot a Consiliului Județean Ilfov, renovată și aceasta, după cum se vede. Vom avea aici, de fapt, un complex de servicii sociale, care să integreze și partea de bucătărie, centrala termică etc”, a completat Doru Iacobuș.
O dorință de a schimba lucrurile în bine
”Ce înseamnă, de fapt, acest centru de criză? Mai mult decât ne putem închipui la prima vedere, totul pornind chiar de la o situație de criză, fără precedent, când am avut vârstnici relocați din căminele care au fost închise și pentru care nu s-au găsit locuri în alte centre. A fost o situație complicată la nivel național. Am analizat variantele pe care le aveam și am hotărât reabilitarea unui centru pe care să-l transformăm în ”adăpost de criză”, atunci când situația o impune. De atunci, colegii mei au stat zi și noapte în teren, au căutat surse de finanțare, soluții, echipe pentru teren și, în timp record, am reabilitat acest centru de la zero. Acum, poate adăposti până la 40 de persoane vârstnice aflate în situații de criză, bunici care au nevoie de cazare, tratament, kinetoterapie, consiliere psihologică. Astăzi, imaginile vorbesc de la sine. Totul a fost construit cu fondurile Consiliului Județean Ilfov, cu munca în echipă, cu dorința de a schimba ceva. Avem în curte și biserica în stil maramureșean, proaspăt reabilitată, la care localnicii vin deja la slujba de duminică. Aceasta va fi loc de rugăciune și pentru bunicii care vor ajunge în acest centru”, a transmis Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.
Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovoarea și Conservarea Culturii Tradiționale, i-a felicitat de artiștii Centrului de Excelență care au desenat pentru vârstnicii care vor beneficia de serviciile sociale oferite de centrul din Vidra și a dorit să-i nominalizeze, pentru a fi cunoscuți de ilfoveni, pentru talentul lor, dar mai ales pentru generozitatea și dragostea lor față de semeni aflați la vârste înaintate, în dificultate – Șușu Irene, Popovici Irina, Doru Ștefania, Stănică Matei, Mihalache Ioana, Zamfir Cornelia, Ștefan Radu, Minea Andreea, Andrei Alexandra și Ștefan Preda.
”Felicitări tuturor celor implicați pentru acest gest minunat, care demonstrează că prin artă și solidaritate putem aduce bucurie și alinare în viețile celor care au nevoie de sprijin!”, le-a transmis Alexandrina Niță copiilor.