Peste un milion de români suferă de astm bronșic, adică nu mai puțin de 6% din întreaga populație a țării. Și la nivel european numărul cazurilor de astm este cu adevărat îngrijorător. Potrivit datelor Societății Europene de Pneumologie, 30 de milioane de europeni au această problemă de sănătate respiratorie, 20% dintre aceștia având o formă severă de boală. Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, care determină simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de constricție în piept, durere sau presiune la nivel toracic. Simptomele, însă, pot fi diferite de la un pacient la altul. La fel și intensitatea lor. Pot fi manifestări clinice mai ușoare sau mai severe. În timp ce unii pacienți au perioade lungi de timp fără niciun simptom, cu agravare periodică în timpul unei crize, alții au simptome specifice bolii în fiecare zi. În multe cazuri, astmului îi sunt asociate comorbidități, cel mai des întâlnite fiind cele din sfera ORL cum ar fi rinita alergică, sinuzita, polipoza nazală. Desigur, pentru pacientul astmatic sunt la fel de periculoase și obezitatea, anxietatea sau depresia. Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt: respiraţie şuierătoare, senzaţie de limitare a respiraţiei, tuse – mai accentuată în timpul nopţii şi în orele dimineţii, dureri toracice – mai accentuate în timpul nopţii şi în orele dimineţii, persoanele care suferă de astm bronşic se pot trezi în timpul nopţii din cauza tusei sau a dificultăţilor de respiraţie, în timpul unei crize severe de astm pacientul poate muri.
Infecțiile respiratorii, praful și fumul de țigară pot declanșa crize severe
Pentru a atrage atenția asupra importanței diagnosticării din timp a acestei afecțiuni în vederea administrării unui tratament corespunzător, anual, prima zi de marți din luna mai este dedicată astmului bronșic. Marcând această zi, specialiștii au avertizat și anul acesta, asupra faptului că tot mai mulți români se confruntă cu astfel de probleme de sănătate. De altfel, medicii apreciază că cei aproximativ un million de pacienți fac cam 200.000 de crize severe în fiecare an, ceea ce înseamnă că, în fiecare minut, un pacient este expus unui atac de astm care îi pune viața în pericol. Pentru a evita complicațiile grave, specialiștii le recomandă pacienților cu astm bronșic să țină boala sub control respectând tratamentul, mergând la control cel puțin o dată pe an sau imediat după ce au avut un atac de astm sau o accentuare a simptomelor. De asemenea, pacienții cu astm trebuie să solicite un plan de acțiune scris astfel încât să știe ce au de făcut pentru a gestiona bine boala sau atunci când ea se agravează și să stea cât mai departe de factorii de risc care pot declanșa crize de astm cum ar fi praf, păr de animale, polen, mucegai, fum de țigară, poluare, infecții respiratorii, efort fizic intens.
România are o mortalitate cu 50% mai mare decât restul lumii
Astmul bronșic este o afecțiune care, deși nu se vindecă, poate fi ținută sub control. ”Pacienții cu astm, corect tratați, pot avea o viață normală, adică: pot lucra, se pot juca și pot merge la școală, pot dormi bine noaptea, pot evita majoritatea crizelor de astm. Viața acestor persoane este în directă legătură cu calitatea aerului pe care îl inhalează, ceea ce presupune împletirea măsurilor medicale necesare pentru acești pacienți cu măsuri de sustenabilitate a mediului în care ei trăiesc”, explică dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. Conform statisticilor, prevalența acestei afecțiuni crește cu până la 50% la fiecare zece ani. Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copiilor, forma de boală întâlnită cel mai des în rândul micilor pacienți fiind cea alergică. În țara noastră, mortalitatea provocată de această afecțiune este de 1,3 la suta de mii de locuitori, cu 50% mai mare decât la nivel mondial.
Unde găsiți informații sigure cu privire la bolile cronice respiratorii?
Pentru a veni în sprijinul nevoilor medicale ale românilor diagnosticați cu astm bronșic, cei mai buni specialiști în domeniu s-au reunit pe o platformă online. Astfel, aceștia pun la dispoziția pacienților informații sigure și corecte despre astmul bronșic și despre orice altă boală cronică respiratorie. Platforma casapneumologilor.ro este dezvoltată de Societatea Română de Pneumologie și se adresează oricărui pacient cu boli respiratorii. Aceasta le oferă celor interesați nu doar suport informațional și psihologic, ci îi și ajută să-și găsească medicul de care au nevoie pentru a duce o viață aproape normală cu problema lor de sănătate. ”Prin această platformă încercăm să răspundem unor semnale pe care, de-a lungul timpului, le-am primit fiecare dintre noi de la pacienți. Primim mereu întrebarea: nu știți un medic pneumolog care să mă ia în evidență la mine în oraș? Ne-am propus să furnizăm un astfel de răspuns, într-o manieră modernă, folosind instrumente simple și accesibile. Platforma prezintă informații de interes despre bolile respiratorii, validate de medici astfel încât să înțelegeți cât mai bine aceste afecțiuni. Sunt incluse informații despre stilul de viață, despre medicație și dispozitivele medicale utilizate în tratarea bolilor respiratorii. Ne propunem să extindem conținutul ținând cont de feed-back-urile și întrebările primite de la pacienți. Practic, orice pacient cu boli respiratorii poate să navigheze prin rețeaua medicilor pneumologi din România. Astfel, puteți localiza un medic pneumolog mai aproape de dumneavoastră. Mai mult, dacă aveți nevoie, vă putem ajuta să vă și programați la o consultație la medicul pneumolog ales de dumneavoastră”, spun experții platformei.
”Educația despre astm responsabilizează!“
Anul acesta, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Astmului în România s-a desfășurat sub sloganul ”Educația despre astm responsabilizează!“, punând mare accent pe nevoia de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța diagnosticării la timp și administrării tratamentului adecvat. ”Atunci când alegi un slogan precum ”Educația despre astm responsabilizează!” te gândești la drumul lung pe care trebuie să îl parcurgă un medic sau un pacient pentru informare și educare reciprocă. Este, de fapt, drumul pe care îl parcurge bolnavul adesea din lipsă de educație, de complianță la un tratament adecvat, de la criza intermitentă de sufocare, la criza severă cu internare în urgență sau în servicii de terapie intensivă. Sigur că și asediul factorilor de risc a crescut și acest fapt nu a fost fără consecințe, dacă ne gândim nu doar la țigara tradițională, dar și la poluare, țigară electronică”, a atenționat dr. Florin Mihălțan, printr-un comunicat remis presei la mijlocul săptămânii trecute.