By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: 2 februarie, zi istorica pentru comuna Tunari
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > 2 februarie, zi istorica pentru comuna Tunari
ActualitateDiverseRegiuniReligieUncategorized

2 februarie, zi istorica pentru comuna Tunari

Admin
Admin februarie 15, 2023
Incarcat 2023/02/15 at 10:33 AM
Distribuie
8 Min Citire
Distribuie

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a resfințit capela cimitirului Bisericii Brâncovenești

Capela, care se afla în stare de degradare avansată din cauza trecerii timpului, a fost supusă unui amplu proces de restaurare, recondiționare și înfrumusețare.

Aici vor avea loc slujbele de înmormântare, de priveghere și toate serviciile religioase menite să aducă odihna sufletelor celor răposați.

Contents
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a resfințit capela cimitirului Bisericii BrâncoveneștiCapela, care se afla în stare de degradare avansată din cauza trecerii timpului, a fost supusă unui amplu proces de restaurare, recondiționare și înfrumusețare.

Comuna Tunari, duminică, 12 februarie. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Epis­cop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor le-a “dăruit” credincioșilor din satul Tunari, al comunei cu același nume, încă un loc sfânt, consolidat și înveșmântat cu veșminte de o frumusețe rară, unde-și pot deschide sufletele spre comuniunea cu Dumnezeu și spre odihna sufletelor celor adormiți. Capela este închinată Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. 

Mare bucurie a cuprins sufletele credincioșilor din comuna Tunari, duminică, 12 februarie. Dis-de-dimineață, clopotele au răsunat și au chemat localnicii la rugăciune, în biserica Parohiei Tunari.  Un ales sobor de preoți și diaconi, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor împreună cu Părintele Dumitru Ștefănescu, Consilier Eparhial la Sectorul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Părintele Protopop Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a sfințit capela cimitirului Parohiei Tunari, cu tot ceea ce o înfrumusețează acum și o transformă într-o minunată mireasă a Domnului. După rânduiala bisericească, icoanele de pe catapeteasmă, cele din interiorul lăcașului de cult și Sfânta Cruce din Altar au fost unse cu Sfântul și Marele Mir și stropite cu apă sfințită, iar restul lăcașului reînnoit a fost sfințit prin stropirea cu Agheasmă. Așadar, de acum, localnicii își vor putea pregăti în cele mai bune condiții tot ce trebuie pentru priveghiul și masa de pomenire a celor dragi, trecuți în neființă. Capela este totodată și un veritabil loc al liniștii și al regăsirii pentru cei încercați de suferințe grele. Slujba de duminică a fost înfrumusețată de cântările superbe interpretate remarcabil de membrii Grupului Tronos, condus de arhidiaconul Mihail Bucă. Tronos este unul dintre cele mai apreciate și mai îndrăgite coruri de muzică psaltică din România.  

La finalul rânduielii bisericești, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit, în cuvântul său de învățătură, despre importanța sfințirii capelei pentru viața duhovnicească a celor ce vin să se roage în acest lăcaș, cu dreaptă credință. Preafericirea Sa le-a explicat celor prezenți că sfințirea capelei este o lucrare deosebit de importantă din punct de vedere spiritual, pastoral, social și uman, și a pus accent pe faptul că Biserica este singurul loc în care oamenii primesc arvuna vieții veșnice. ”Evanghelia de astăzi ne oferă câteva învățături deosebit de importante. Cea dintâi este iubirea fără margini a Părintelui ceresc. Nu doar personajul din Evanghelie a trăit departe de Dumnezeu. Și noi suntem fii risipitori, chiar dacă uneori nu avem puterea să recunoaștem acest lucru. Textul acesta a fost așezat în această perioadă tocmai pentru a ne face să conștientizăm starea în care ne aflăm, pentru a ne veni în fire. Această iubire a Părintelui celui bun ne arată că în casa Sa, care este Biserica, în primul rând, El ne așteaptă în fiecare zi. Mai învățăm că întotdeauna iertarea Părintelui se întâlnește cu mânia celor din preajmă. Ce va fi avut acest frate rămas acasă de nu s-a putut bucura de întoarcerea fratelui? Această atitudine este permanenta stare a celor de lângă noi. Dacă acela, frate fiind, nu s-a putut bucura, cu atât mai mult un străin nu se va bucura. Mântuitorul a spus această pildă pentru cei care se considerau drepți și îi desconsiderau pe alții. Fiul lui Dumnezeu a venit, însă, pentru toți și ca să mântuiască pe cel pierdut. (…) Această Evanghelie ne mai pune în față faptul că iluziile și amăgirile lumii acesteia se risipesc atât de ușor, asemenea unui vis. Cu toate acestea, dacă cele trecătoare se schimbă, iubirea Părintelui celui bun rămâne mereu aceeași. Dacă toate vor trece, El ne va aștepta până în ultimul ceas al vieții noastre. De aceea, oricât de grele ar fi încercările, oricât de mari ar fi păcatele pe care le săvârșim, nimic nu este mai important decât întoarcerea. De aceea, Părinții Bisericii ne îndeamnă ca atunci când suntem pe vârf de munte să nu amețim, iar dacă suntem la fundul prăpastiei, să nu deznădăjduim. Și într-o situație, și în alta trebuie să fim plini de înțelepciune. Nu în ultimul rând, Evanghelia de astăzi ne învață că sfârșitul încununează viața oricărui om. Mântuirea, ca dar de la Dumnezeu, o împlinește fiecare om în chip diferit. Unul se luptă din tinerețe, împlinind toate poruncile lui Dumnezeu. Un altul se poate întoarce mai târziu. Dacă un om s-a întors, el este primit înaintea lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, în cuvântul său de învățătură. 

Cei ce s-au ostenit pentru înfrumusețarea sfântului lăcaș, răsplătiți cu diplome și distincții  

Preasfințitul a venit la capelă, încărcat cu “daruri”. După slujba de sfințire, Preasfinția Sa a oferit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, numeroase distincții binefăcătorilor lăcașului sfânt. Aceștia sunt: părintele paroh Grigore Cristian Moraru, care a fost ridicat la rangul de Iconom stavrofor, iar primarul comunei Tunari, Cristian Niculae, a primit Ordinul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit pentru mireni. De asemenea, Niculae Fălcuță, Claudiu Constantin și Viorica Stan au primit Diploma și Medalia Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. 

Biserica veche a Parohiei Tunari, veritabil monument istoric 

Biserica veche a Parohiei Tunari este unul dintre cele mai vechi și mai impresionante monumente istorice ale României. Aceasta a fost construită în stil brâncovenesc. Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae a fost ridicată în anul 1702 de către doamna Marica Brâncoveanu, soția domnitorului Constantin Brâncoveanu. Cutremurul din anul 1803 a afectat foarte mult biserica. Mai târziu, în anul 1850, biserica a ajuns în grija comunității locale. În anul 1944, soldații germani care au murit în luptele de pe Aeroportul Băneasa au fost înmormântați cu cinste de către locuitorii din Tunari. Alături de ei au fost înmormântate și osemintele a peste 400 de morți, aflate în jurul bisericii celei vechi. Ca urmare a faptului că numărul localnicilor care alcătuiesc comuna Tunari a crescut semnificativ, iar biserica veche, monument istoric, a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși ai satului, în curtea acestui lăcaș de cult a fost construită o biserică nouă. Aceasta este închinată Sfinților Martiri Brâncoveni, mari făcători de minuni. Pe lângă cele două biserici care alcătuiesc Parohia Tunari funcționează și un așezământ social pentru ajutorarea sărmanilor.

Regiunea Bucuresti-Ilfov, Tunari, Vrancea

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

Etichetat: Biserica veche a Parohiei Tunari, Cristian Niculae, Medalia Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Ordinul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, primarul comunei Tunari, veritabil monument istoric

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Admin februarie 15, 2023
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Grija pentru toți copiii orașului- Proiectul „Sunt special, dar vreau la școală” a fost lansat în Pantelimon
Urmatorul articol Programul Regional București- Ilfov 2021-2027 a fost lansat oficial
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?