By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Cucii din Brănești au marcat, din nou, ritualic, sosirea primăverii
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Diverse > Timp liber > Cucii din Brănești au marcat, din nou, ritualic, sosirea primăverii
ActualitateDiverseEducatieRegiuniTimp liberultima ora

Cucii din Brănești au marcat, din nou, ritualic, sosirea primăverii

Simpozionul ”Folclor fără frontiere. Ziua cucilor!”, la o nouă ediție Ca în fiecare an, Cucii din Brănești continuă să marcheze ritualic sosirea primăverii, adaptându-se la noi contexte și evidențiind importanța păstrării și promovării tradițiilor locale. Luni, 18 martie, Casa Corpului Didactic Ilfov a fost gazda unei noi ediții a simpozionului „Foclor fără frontiere. Ziua cucilor!”, marcând astfel cea mai importantă sărbătoare a comunității bră­neștene. Evenimentul a fost organizat de Casa Corpului Didactic Ilfov în colaborare cu Asociația Culturală Brănești, Primăria comunei Brănești și Consiliul Județean Ilfov, prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. La Brănești, tradiția s-a consolidat în așa fel încât sărbătoarea anuală a primăverii, programată să aibă loc în fiecare an, luni, în a doua zi de Lăsata Secului, a devenit un moment de întâlnire pentru cei pasionați de tradițiile românești, aducându-i în fața Cucilor, în cadrul singurului carnaval mascat din apropierea Capitalei. După ce pandemia a perturbat cursul tradițional al „Festivalului Cucilor”, sărbătoarea a luat forma unei manifestări spontane, alături de o scurtă paradă a costumelor, organizată de elevii instituțiilor de învățământ din comună. În paralel s-a desfășurat tradiționalul simpozion tematic ce adună experți și iubitori ai tradiției românești și vernisajul expoziției „Zestrea cucilor”, găzduit de sediul CCD Ilfov.

Popescu Carmen
Popescu Carmen martie 26, 2024
Incarcat 2024/03/26 at 3:16 PM
Distribuie
7 Min Citire
Distribuie

După cuvântul de bun venit adresat oaspeților de director CCD Ilfov, Florin Petrescu, prof. Marius-Ovidiu Sebe, președintele Asociației Culturale Bră­nești a reiterat faptul că începând cu anul 2005, comunita­tea brăneșteană se întâl­nește cu specialiști, cercetători, oameni de cul­tură, reprezentanți ai ad­ministrației locale și județene, profesori, pen­tru a discuta despre evoluția tradițiilor și păstrarea lor.

 

O tradiție prin care oamenii își află identitatea

Ca de fiecare dată, nelipsită de la Ziua Cucilor, Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, susținător recunoscut al tradiției cucilor, a oferit o captivantă prezentare a ”Măștilor de Cuci, hrisov al experienței umane/mediatori între lumea văzută și lumea nevăzută” și modul în care dumneaei a perceput această sărbătoare, de la prima întâlnire cu cucii, în anul 1996. ”A fost o mare bucurie pentru că am găsit în această comunitate oameni care sunt mândri de această tradiție și conștienți că prin ea își află identitatea, își află personalitatea și din acest punct de vedere se înscriu într-o filiațiune de idei, istoric vorbind încă de la începutul secolului al ­XX-lea, când au apărut consemnări ale unor realități cultural – identitare ale marilor noștri etnologi. (…) E foarte important pentru noi, oamenii de azi, să arătăm de unde venim și cine suntem noi – cei de astăzi”, a precizat Doina Ișfănoni.

Specialistul a explicat că, de-a lungul timpului, fiecare dintre cercetători a observat devoțiunea și iubirea comunității pentru practicarea acestui obicei. Mai mult decât semnificațiile obiceiului și importanța sa simbolică, în momentul de tranziție dintre iarnă și primăvară, practicarea acestuia a înrădăcinat în familie un tip de comportament cultural care a protejat obiceiul de la dispariție. După 1989, această grijă la nivel familial a ieșit în evidență cu putere și vitalitate, iar străzile din Brănești au fost animate de figuri mitologice care păreau să pășească printre oameni, purtând cu ele o atmosferă de purificare a comunității. Aceste semnificații există și în alte culturi, cum ar fi cea elenă sau bulgară, care au marcat trecerea între anotimpuri prin manifestări comportamentale speciale, în care simbolul central este păsărea. Se crede că păsările sunt primele care aduc universul la viață. Iar masca cucilor nu e un obiect decorativ, ci o entitate comunicațională care pune în valoare mentalitatea și credința unor oameni.

Cercetătorul a mai evidențiat că la Brănești, când vine vorba despre Cuci, școala devine un pilon esențial în menținerea și promovarea acestui obicei tradițional. Desigur, în programa școlară nu se găsește o lecție despre cuci și nici nu este menționat explicit acest aspect al culturii locale, însă impactul școlii în perpetuarea acestui obicei este crucial.

La simpozion au luat parte și reprezentanții Uniunii Elene din România care au prezentat costume tradiționale grecești, evidențiind elemente și semnificații similare celor întâlnite în Brănești. Aceștia au subliniat similitudini dintre sărbătorile pline de mister și importanța dorinței oamenilor de a identifica și defini simboluri care, ­de-a lungul timpului, au avut misiunea de a alunga spiritele malefice și de a deschide calea pentru venirea primăverii.

Dr. Anamaria Stănescu, din cadrul Direcției Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională a Institutului Național al Patrimoniului a propus asis­tenței o prezentare cu titlul ”Practici enologice de cercetare și promovare a Zilei Cucilor”. Specialista a precizat că în cadrul institutului pe care îl reprezintă, începând cu anul 2009, în cadrul proiectelor de cercetare aplicată, s-a analizat obiceiul cucilor din perspectivă etnologică, folosind un chestionar și o fișă tip pentru meșteșugari. Prin intermediul acestor instrumente, în anul 2012, a fost realizată o fișă tehnică de obicei, care a facilitat introducerea obiceiului tradițional al cucilor în inventarul elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial din România. Utilizând fișa tip pentru meșteșugari, s-a reușit includerea obiceiului în repertoriul meș­terilor și practicilor tra­diționale, creatori de chipuri tradiționale.

George Grigore, șeful Biroului de Cultură al CJCPCT Ilfov, a spus că încă din primul an de activitate la Centrul Cultural Ilfov, a fost încântat să descopere o manifestare ce i-a stârnit interesul personal, apreciind modul în care o comunitate din apropierea capitalei reînvie un obicei străvechi. George Grigore a fost profund impresionat de implicarea numeroșilor copii care au adoptat acest obicei alături de reprezentanții locali și a remarcat eforturile acestora de a-și confecționa propriile costume și de a participa activ la eveniment. Observând această renaștere a tradiției, Grigore a reflectat asupra semnificației ei în contextul social și cultural post-comunist, subliniind că deși aceste tradiții pot să nu fie în concordanță directă cu religia sau cu obiceiurile contemporane, ele își găsesc totuși locul în comunitate și sunt adoptate cu bucurie de către oameni, indiferent de nivelul lor de educație.

Nu în ultimul rând, Florin Stoiciu, președintele Asociației Culturale Bulgare Sedeanka, a vorbit despre comunitatea bulgară și impactul acesteia asupra comunității din Brănești, expunând o scurtă sinteză. Alexandru Rădună a prezentat fotografii vechi cu Ziua Cucilor, culese de la localnici, iar Elena Bonciu și Raluca Pistrui, de la grădinița ”Rița Gărgărița”, au prezentat exemple de activități educative despre tradiția cucilor, desfășurate cu cei mici. De la Silistra, au fost prezenți jurnalistul Iordan Gheorghiev și etnologul bulgar Iordan Kasabov. Acesta din urmă a punctat semnificații și simboluri comune la Cucii din Brănești și Kukerii din Bulgaria.

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: simpozion folclor fara frontiere ziua cucilor, ziua cucilor branesti simpozion casa corpului didactic

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen martie 26, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Undă verde pentru noul stadion Dinamo București
Urmatorul articol Cetățenii din Sintești, preocupați să obțină documentele necesare încheierii contractelor pentru furnizarea de energie electrică
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?