Oaspeții, vreo 40 la număr, copii talentați din Afumați, dar și din alte localități din țară, interpreți de muzică populară, de muzică ușoară, sau dansatori de folclor, au răspuns pozitiv invitației Mioarei Voicu, ambasador al Asociației Culturale Internaționale ”Culori pentru pace” și au avut parte, duminică, de o zi extraordinară. În debutul activităților de la conac, doamnele, domnii și copiii mesageri ai păcii au vizitat Biserica Parohiei Afumați II, unde se află spre închinare și rugăciune, pentru totdeauna, moaștele Sf. Nectarie. Ghid în acest periplu le-a fost însuși primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, care nu ratează nicio ocazie de a promova localitatea pe care o gospodărește și care se mândrește cu 514 ani de la prima atestare documentară. ”De aici a pornit ideea temei primei părți a evenimentului cultural – ”Istorie și contemporaneitate”, Afumați îmbinând sugestiv importante elemente istorice care au conturat și consolidat dezvoltarea ulterioară a comunei noastre. Mai mult, întregul eveniment – structurat în două părți – reprezintă și un preambul al celei de-a 16-a ediții a unei petreceri de neuitat de care au parte afumățenii, respectiv Zilele comunei – pe care le serbăm în acest an, în week-end-ul 31 august – 1 septembrie 2024”, ne-a spus primarul Gabriel Dumănică.
Copiii își doresc să fie pace în toată lumea!
Așadar, multă istorie, mândrie a locului, pace, copii talentați, interpreți îndrăgiți și o curte generoasă care a adunat la un loc toate aceste elemente.
Au fost mai bine de 100 de desene și mesaje vibrante despre pace, parte din aceste mici opere de artă fiind înrămate și oferite proprietarului conacului pentru a fi expuse și pentru a bucura ochii celor care-i trec pragul – vizitatori, angajați ai Agroindaf Afumați, ferma condusă de Claudiu Davițoiu sau oaspeți de seamă. De altfel, Claudiu Davițoiu ne-a declarat că iubește foarte mult copiii și sprijină toate activitățile educative care implică și vizitarea conacului, ajutându-i, astfel, pe tineri, să cunoască cât mai multe despre istoria casei boierești, despre trecutul istoric al comunei, despre Radu de la Afumați sau despre stolnicul Cantacuzino.
Ansamblul fostei curți a Stolnicului Constantin Cantacuzino (datând de la sfârșitul secolului XVII), este înscris în Lista monumentelor istorice realizată de Ministerul Culturii, în categoria monumentelor de tip A. Clădirea conacului, construită în stil românesc cu tendințe gotice și renascentiste, este monumentală, cu saloane și încăperi spațioase la etaj, iar la parter și la mansardă – cu încăperi modeste, construite pentru personal. La subsol se află pivnițele înalte, unde se păstra vinul.
Prezentarea desenelor realizate de talentații mesageri ai păcii a fost însoțită de momente artistice muzicale în interpretarea Giuliei Moacă, Nataliei Bulei, Gabrielei Anghel, Emiliei Radu, Anei și Luca Dinu, dar și a deja consacratelor talente locale – Laura Ion, Bianca Nicola Gheorghe și mai micii lor colege, Daria Sebe. Actrița Doina Ghițescu a recitat câteva versuri emoționante, iar primarul Gabriel Dumănică, Claudiu Davițoiu și copiii talentați au primit din partea Asociației ”Culori pentru pace” – ca semn de apreciere și mulțumire pentru sprijin și participare – diplome.
”Hai la Afumați!/ Cu drag să jucați/ Cu ai noștri frați/ Să vă bucurați!
Partea a doua a evenimentului cultural de la Afumați, organizat în curtea conacului, a aparținut grupului vocal ”Flori de liliac”, coordonat de Mary Leoca, grupului de dansatori ”Flori de nuc”, coordonat de Mioara Voicu, Biancăi Nicola Gheorghe acompaniată de tatăl său, Ginel Gheorghe – care au interpretat ”Hora de la Afumați”, Veronicăi Geamănu, Neluței Tudor, Maricicăi Bratu, din nou – Laurei Ion, lui Cătălin Pană, lui Lili Ciortan, Andrianei Toma, Mariei Alexandru, Elenei Păduraru, lui Mimi Petre, Mariei Dimncea sau Danielei Matei.
”Programul cultural artistic pregătit pentru a doua parte a zilei a avut tema ”Ia românească – mesagerul păcii în lume!”, dorindu-ne, astfel, să transmitem fix acest mesaj – că ne dorim pace, că ne mândrim cu portul nostru popular, că iubim istoria și arta”, ne-a precizat Mioara Voicu, ambasador pentru pace al asociației conduse de Antonio Giannnelli, cel care a pornit acest proiect ambițios – ”Colors for peace”, în 2015, în Italia.
Încă din primul an de viață, la inițiativă au aderat 70 de școli din 50 de țări de pe 5 continente! Și, s-au adunat mii de desene având ca temă centrală simboluri ale păcii, realizate de copii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, desene care au călătorit ulterior în toată lumea, fiind prezentate în expoziții internaționale, organizate în toate colțurile lumii. În 2017, încă 40 de țări s-au alăturat proiectului, iar astăzi ”Culori pentru Pace” numără 147 de țări de pe 5 continente.
Proiectul a luat naștere, cum spuneam, în Italia, în Sant’ Anna di Stazzema, un sat situat pe dealurile din apropierea orașului Lucca, din Toscana, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial era considerat ”zonă albă”. Lucrurile s-au schimbat în dimineaţa zilei de 12 august 1944, atunci când Divizia a 16-a Panzergrenadier ”Reichsfuhrer SS” a încercuit satul. Temându-se că vor fi capturaţi, bărbaţii s-au ascuns în munţi, lăsând în case femeile și copii. Trupele SS au ucis atunci 560 de persoane.