15 ianuarie – Sărbătoarea moştenirii culturale a naţiunii noastre
Oameni care cred în viitorul culturii naționale, în discuții cu tema ”Itinerarii culturale românești” și urarea lor: ”La trecutu-i mare, mare viitor!”
În fiecare an, pe 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, un moment deosebit în care ne amintim despre moștenirea culturală care ne leagă și ne definește ca națiune. Este o zi în care punem în lumină contribuțiile notabile ale artiștilor și gânditorilor care au influențat evoluția culturii românești.
Pe 15 ianuarie 1850 s-a născut Mihai Eminescu, cel care este considerat poetul național al României, geniu al literaturii române, cel care a lăsat o amprentă profundă în istoria culturală a țării noastre prin operele sale pline de sensibilitate și profunzime. Mihai Eminescu nu a fost doar un poet excepțional, ci a fost și un gânditor cu o viziune amplă asupra lumii și asupra rolului culturii în formarea identității naționale. De Ziua Culturii Naționale, viața și opera lui Eminescu sunt celebrate cu emoție, recunoscându-i-se contribuția inestimabilă la dezvoltarea culturii românești.
Casa Corpului Didactic (CCD) Ilfov, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov – Consiliul Județean Ilfov și Asociația Culturală Brănești au marcat, luni, această sărbătoare națională prin dezbaterea cu tema ”Itinerarii culturale românești”. Manifestarea a fost dedicată, așadar, Zilei Culturii Naționale și celor 174 de ani împliniți de la nașterea poetului ”nepereche”, Mihai Eminescu.
Programul evenimentului pregătit de Casa Corpului Didactic Ilfov în Ziua Culturii Naționale a cuprins prezentări bine documentate aparținând prof. dr. Florin Petrescu, directorul instituției, tema fiind ”Identitate și universalitate în istoria culturii române”, prof. Marius Ovidiu Sebe, care a vorbit despre ”Începuturile organizării activităților culturale la Brănești” sau lui Grigore V. Grigore, redactor șef ”Condeie ilfovene”, cu analiza ”De la lectură, la cultură”. Prof. Carla Mihalcea a adus în atenția celor prezenți ”trasee biografice eminesciene”, informații grupate sub titlul ”Porni Luceafărul”, Alexandru Rădună a prezentat ”Legăturile marelui poet cu Brăneștiul”, iar prof. Simona Gabriela Luca a vorbit publicului despre ”Mesaje culturale românești în mobilitățile Erasmus+”. Drumcea Traian din Brănești a recitat în fața auditoriului din propriile creații, poezia ”Paharul cu apă”, scrisă în memoria lui Mihai Eminescu, iar întreaga asistență s-a declarat absolut încântată.
”Eminesciana” – I și II – a reprezentat o expoziție a cărților din colecția CCD Ilfov, pregătită de bibliotecara Horiana Petrescu și o prezentare de lucrări inspirate din lirica poetului, susținută de prof. Georgeta Melnic.
”Cultura este cel mai frumos dar”
Începând din anul 2010, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale prin Legea 238/2010. ”Cel mai frumos mod de a celebra cultura este alături de artiști, de oamenii de cultură și de creaţiile culturale, în instituţiile de cultură. De aceea vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră și pe toţi împreună să fiţi parte din viaţa culturală a comunităţilor noastre. Fie că este vorba de evenimente culturale locale, de sprijinirea artiștilor și a creatorilor sau de proiecte care promovează diversitatea culturală, implicarea fiecăruia dintre noi contează – atât pentru artiști, cât și pentru comunitate. Cultura este cel mai frumos dar pe care ni-l putem face unii altora și pe care îl putem face astăzi copiilor noștri și este important ca ziua de 15 ianuarie să fie pentru noi toţi o sărbătoare”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.