În doar 5 luni, 627 de copii din Ilfov s-au alăturat programului, iar, recent, acesta a ajuns și în școlile din Pantelimon, Cernica și Dobroești, unde 80 de copii au participat la primele lecții, susținute de antrenori și nutriționiști. Au format echipe în sala de sport și s-au bucurat de orele de mișcare petrecute împreună.
Procedura este una simplă – copiii se înscriu pe platforma special construită pentru acest proiect – www.vreausacrescsanatoscj.ro, unde completează numele și prenumele, adresa de e-mail, numărul de telefon, vârsta și școala, iar mai apoi, specialiștii stabilesc un plan personalizat de alimentație și sport, antrenamente cu o frecvență de 3 ori pe săptămână, evaluare psihologică, ateliere de nutriție și psihologie.
Programul ”Vreau să cresc sănătos” are la bază trei etape esențiale – informarea, conștientizarea și educația – implementate în școli, cu scopul, așa cum precizam mai sus, de a combate obezitatea în rândul tinerilor. Pentru a-i încuraja să se înscrie în program, la sesiunile de antrenament care s-au desfășurat până acum în Ilfov au participat sportivi de performanță precum Giani Kiriță sau Ionel Dănciulescu.
Fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate
În luna noiembrie 2023, Ministerul Sănătății a derulat campania ”Ce, cât și cum mănâncă un copil isteţ!”, campanie care s-a adresat, de asemenea, copiilor, din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice. ”Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. La noi în țară, Institutul Național de Sănătate Publică cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, a Inspectoratelor Școlare Județene și școlilor urmărește identificarea comportamentelor și factorilor de risc pentru o stare de nutriție precară, evaluarea indicelui de masă corporală în vederea stabilirii statusului lor nutrițional prin studiul „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” realizat în cadrul inițiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) după o metodologie a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban și de 15,7% la cei din rural. Prevalența obezității la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% și din mediul rural de 13,3% (Raport Național România, 2020). Ultima rundă a studiului derulată la nivel european între 2018 și 2020 a evidențiat că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate. Supraponderalitatea și obezitatea sunt mai proeminente în rândul băieților. În ansamblu, la grupa de vârstă 7-9 ani, prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul băieților este de 31%, în timp ce la fete este de 28%. 14% dintre băieții și 10% dintre fetele din aceeași grupă de vârstă suferă de obezitate”, a comunicat Ministerul Sănătății.