Începem să eliminăm toxinele din corp
Trăim într-o lume din ce în ce mai poluată, iar industria alimentară folosește o mulțime de aditivi și conservanți toxici. Aceste substanțe ajung în organism și îl suprasolicită, mai ales după perioadele de consum excesiv, cum au fost Sărbătorile Pascale. O detoxifiere eficientă presupune alegerea alimentelor organice, neprocesate și bogate în fibre. Cerealele integrale, fructele, legumele proaspete și apa sunt elemente esențiale în acest proces. Renunțarea la alimentele procesate, dulciuri, alcool și cafea va ajuta la eliminarea toxinelor și la restabilirea echilibrului intern. ”Trebuie să renunțăm la vechile obiceiuri de alimentație, încărcate caloric, consistente și să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului. Bogată în fructe și legume, în combinație cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate și carne albă slabă, preferabil pește sau fructe de mare”, explică dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Stabilim echilibrul organismului
După detoxifiere, organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la noul regim alimentar și pentru a-și restabili rezervele de nutrienți. În această etapă, introducerea treptată a proteinelor slabe, precum carnea albă la grătar, și administrarea suplimentelor de vitamine și minerale sunt benefice. Uleiul de pește Omega-3 și suplimentele pe bază de alge cu clorofilă, precum spirulina, pot ajuta la accelerarea procesului de detoxifiere și la menținerea unei stări optime de sănătate. Specialiștii spun că pentru a ne purifica organismul de toxine și a ne bucura de o sănătate de fier, trebuie să profităm la maximum de:
u proteinele animale ușor digerabile: carne albă (pui/ curcan, pește slab sau gras oceanic), ou, lapte și derivate din lapte (brânzeturi până spre maxim 18-20% grăsime, de vacă sau capră);
u legumele și fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienți specifici);
u cerealele și semințele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji);
u oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
u pseudocerealele: mei, quinoa, hrișcă, cuș-cuș;
u leguminoasele: năut, linte, mazăre, fasole boabe.
Sunt de evitat grăsimile animale cum ar fi carnea grasă roșie – porc, vită, tocăturile, afumăturile, conservele, prăjelile, brânzeturile grase – oaie, bivoliță etc., produse tip fast-food. Prăjiturile, bomboanele, produsele de patiserie, băturile carbogazoase trebuie excluse, iar energizantele, cele care conțin cofeină și alcoolul, de asemenea, trebuie consumate cu moderație.
Facem sport
După ce organismul a fost detoxificat și echilibrat, este pregătit pentru a începe procesul de scădere în greutate într-un mod sănătos. Prin adoptarea unei alimentații echilibrate și a unui program regulat de exerciții fizice, vei observa o îmbunătățire a stării de sănătate și o reducere a greutății în mod treptat și sustenabil. Însă, dacă faci sport, trebuie să acorzi o atenție suplimentară hidratării: ”Studiile au demonstrat că pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporală, prin deshidratare, pot duce la scăderi ale performanței sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apă este vital și depășește recomandarea standard, în condiții bazale, de minim 2 l de lichide pe zi”, adaugă dr. Luminița Florea.
De reținut!
Sărbătorile ne-au adus foarte multă bucurie și momente de neuitat petrecute în jurul meselor îmbelșugate, alături de familie și de toți cei dragi inimii noastre. Dar, odată cu ele au venit și tentațiile culinare bogate în grăsimi și toxine, de la care, cu siguranță nu ne-am putut abține. Este momentul să ne refacem echilibrul, să-i oferim organismului un plus de energie pentru a face față zilelor lungi de muncă și să ne îmbunătățim starea de sănătate. Iată trei pași simpli care ne ajută să scăpăm de oboseala din aceste zile și să revenim la forma maximă dinaintea zilelor libere de Paște!