În România, aproximativ 10% din totalul nașterilor sunt premature. Majoritatea acestor bebeluși necesită îngrijiri speciale, inclusiv utilizarea incubatoarelor. Deși nu există date precise publicate recent pentru toți prematurii, se estimează că o mare parte dintre aceștia, în special cei născuți înainte de 32 de săptămâni, au nevoie de incubator pentru a supraviețui și a se dezvolta corespunzător. Accesul la astfel de echipamente variază între diferite spitale și regiuni din țară, influențând calitatea îngrijirii acordate. Pentru a asigura supraviețuirea și dezvoltarea lor adecvată, membrii Organizației Salvați Copiii au dat startul unei campanii care face posibilă dotarea maternităților cu incubatoare. ”Salvați Copiii România a lansat campania ”Camera cea mai mică” – un spațiu de doar 0,2 metri pătrați, dimensiunea unui incubator, care poate face diferența între viață și moarte pentru acești copii. Camera cea mai mică poate fi pusă la dispoziția spitalelor care au nevoie de ea, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Organizația Salvați Copiii”, se menționează într-un comunicat al organizației.
De ce au nevoie spitalele de dotări susținute de populație și organizații
non-profit?
Din păcate, România și Bulgaria au rate foarte mari de mortalitate infantilă comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană. Potrivit datelor Eurostat și altor organizații internaționale, aceste țări se confruntă cu mari provocări în ceea ce privește sănătatea maternă și infantilă. De altfel, statisticile Eurostat și ale Institutului Național de Statistică, indică o rată a mortalității infantile în România printre cele mai ridicate din UE. La fel și la mortalitatea maternă. În anul 2020, rata mortalității infantile în România a fost de aproximativ 5,8 decese la 1.000 de nașteri vii. Cât privește rata mortalității materne în țara noastră era de aproximativ 15 decese la 100.000 de nașteri vii în 2017.
Ce determină incidența mare a mortalității mamelor și bebelușilor?
Accesul limitat la îngrijiri medicale de calitate
În multe zone rurale, și în special în zonele defavorizate, accesul la servicii medicale adecvate este redus. Încă mai sunt multe sate în care accesul la servicii medicale de bază este limitat sau chiar inexistent. Femeile însărcinate din aceste zone nu au acces regulat la îngrijire prenatală, ceea ce poate duce la complicații nedepistate. Astfel, femeile sunt adesea nevoite să călătorească în condiții dificile până la cel mai apropiat spital, punând în pericol atât viața lor, cât și pe cea a nou-născutului. Acest lucru afectează atât îngrijirea prenatală, cât și îngrijirea postnatală. Lipsa accesului la îngrijire medicală adecvată contribuie la rate mai mari de mortalitate infantilă și maternală.
Resursele insuficiente ale spitalelor
Încă mai sunt spitale și maternități care au echipamente insuficiente sau depășite, inclusiv incubatoare necesare pentru îngrijirea bebelușilor prematuri. Multe unități sanitare din țara noastră au bugete extrem de limitate, care nu sunt suficiente pentru a acoperi toate nevoile lor. Adesea, aceste fonduri sunt insuficiente pentru achiziționarea de echipamente medicale moderne, întreținerea infrastructurii existente sau pentru a oferi salarii competitive angajaților. De aceea, echipamentele medicale moderne și de înaltă calitate sunt extrem de costisitoare. Incubatoarele pentru nou-născuți, aparatele de imagistică medicală (CT, RMN), echipamentele de monitorizare a pacienților și alte tehnologii avansate necesită investiții mari, pe care multe spitale nu și le permit. Salvați Copiii atrage atenția că aparatura medicală din maternități și secții de neonatologie are o vechime medie de opt ani și este în multe cazuri depășită tehnologic. La acest lucru se adaugă și faptul că România are un deficit foarte mare de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate, respectiv 40%. ”Pe ultima sută de metri, camera cea mai mică poate fi pusă la dispoziția spitalelor, pentru a salva copiii născuți prematur sau cu patologii complexe. Rata mortalității infantile urcă din nou la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior”, susțin membrii Organizației Salvați Copiii. În acest context, organizațiile non-profit, cum este organizația Salvați Copiii, pot facilita accesul spitalelor la cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul medical. Acestea pot dona echipamente de ultimă generație și pot oferi formare pentru personalul medical în utilizarea acestora.
Educația și informarea insuficientă
Lipsa de informare și educație privind îngrijirea prenatală și postnatală contribuire, de asemenea, la complicații și rate mai mari de mortalitate în rândul bebelușilor și a femeilor. „Puțină lume știe că cel mai mare risc de deces din viața unui copil este în perioada neonatală. Aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viață, iar reducerea spectaculoasă a numărului de decese la vârsta 0-1 an în ultimii 30 de ani nu este proporțională pentru toate subcategoriile de vârstă: mortalitatea neonatală a scăzut mult mai puțin comparativ cu celelalte etape de vârstă. Cu tot ceea ce s-a obținut înregistrăm încă indicatori de mortalitate infantilă dubli față de media UE, cauza principală (în mai mult de o treime din cazuri) fiind prematuritatea. Echipamentele medicale necesare în secțiile de terapie intensivă neonatală trebuie să fie foarte performante și upgradate periodic pentru a fi responsive la nevoile unor bebeluși de 24-25 de săptămâni de gestație și 500 de grame”, explică Adriana Dan, șeful Secției Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București.