@ Și a investit în dezvoltarea sa
Asigurarea unei educații de calitate pentru toate palierele de vârstă reprezintă obiective permanente pentru administrația din Cernica și pornind de la acest deziderat s-a decis schimbarea destinației clădirii fostei Școli Nr. 4 din Căldăraru în Centru de zi pentru copii în familie – creșă. Finanțarea proiectului finalizat în toamna anului trecut a fost asigurată din bugetul local, construcția modernă și primitoare are regim de înălțime parter, 4 săli de clasă pentru maximum 4 grupe, o capacitate totală de 70 de copii. Mobilierul este adecvat funcțiunii, există toalete, sală de mese, dormitoare și, de asemenea, o biberonerie, un cabinet medical, o cameră tehnică. În curte este amenajat un loc de joacă pentru cei mici”, ne-a declarat primarul comunei Cernica, Gelu Apostol, adăugând că ”scopul acestei creșe este de a asigura copiilor o educație de calitate, într-un cadru modern, acoperind astfel cererile părinților. Proiectul a fost extrem de necesar, în vederea creșterii capacității sistemului de învățământ ce cuprinde educația timpurie antepreșcolară”, ne-a mai explicat edilul.
”Această creșă oferă un mediu sigur și confortabil pentru copiii din Cernica, unde cei mici învăță și se dezvoltă armonios. Noua creșă a facilitat, de asemenea, accesul părinților la piața muncii, oferindu-le mai multă flexibilitate și oportunități. La creșă, copiii sunt susținuți în dezvoltarea lor de personal special pregătit, în grupuri mici. Atenția și grija celor care îi îngrijesc sunt deosebit de importante. Știm că fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul său și să-l știe în deplină siguranță atunci când nu îi este aproape. De aceea, oferim servicii profesionale de educație și ocrotire a copiilor. Atât la creșa din satul Căldăraru, cât și la Grădinița Nr. 1 din Cernica – misiunea noastră este aceea de a oferi siguranță și o bună dezvoltare copiilor atât pe plan fizic, cât și intelectual. Ne dedicăm în totalitate copiilor, dezvoltându-le creativitatea, curiozitatea și imaginația, oferindu-le stabilitate, educație și o bază culturală solidă, învățându-i să devină preșcolari model. Mulțumim domnului primar Gelu Apostol și Consiliului Local Cernica pentru eforturile și implicarea în acest proiect. Creșa este o realizare importantă, care are deja un impact pozitiv asupra vieții noastre”, ne-a declarat Mihalache Ioana Raluca, directorul unității de învățământ.
Pe lângă aceste două creșe moderne, toate școlile și grădinițele din comuna Cernica au fost dotate cu mobilier nou, echipamente IT și materiale didactice necesare activităților educaționale, proiectul care a vizat aceste achiziții fiind unul finanțat 100% din fonduri nerambursabile, prin PNRR. Din bugetul local, la început de an școlar, de asemenea, toți elevii din Cernica primesc rechizite, iar ca planuri de viitor, administrația comunei a anunțat, pentru susținerea educației de calitate, semnarea contractului de lucrări privind ”Reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice, gestionarea inteligentă a energiei pentru Școala Tânganu”, investiție finanțată 100% din fonduri nerambursabile, prin Agenția Fondului de Mediu (AFM); demararea lucrărilor pentru extinderea și modernizarea grădiniței din Tânganu, aceasta urmând să aibă program normal și program prelungit, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local în asociere cu Consiliul Județean Ilfov; depunerea proiectelor privind ”Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice – Școala Bălăceanca”, finanțare AFM și ”Realizare corp nou de clădire cu funcțiune școală, în incinta Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tânganu”, finanțare prin POR. Nu în ultimul rând, se va depune pentru finanțare tot de la AFM și proiectul privind ”Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice – Școala Cernica”.
Facilități moderne pentru relaxare și sport
Pentru petrecerea timpului liber într-un ambient cât mai plăcut, parcul din vecinătatea Primăriei Cernica a fost reamenajat, iar în satul Tânganu se va amenaja un nou loc de joacă pentru copii.
Iar pentru practicarea sportului este disponibil terenul de la Baza sportivă Cernica, iar în satul Poșta s-au pregătit pentru folosință noul teren de minifotbal (o suprafață de circa 850 mp, gazon sintetic, împrejmuire cu plasă metalică zincată și plasă de protecție textilă, dotat cu porți de minifotbal și având stâlpi multifuncționali și instalație de iluminat nocturnă) și construcția aferentă având funcțiune de vestiare, grupuri sanitare cu dușuri și spații de depozitare. Toate spațiile adiacente drumurilor principale au fost înfrumusețate prin gazonare și plantare de arbuști ornamentali. De altfel, locuitorii comunei iubesc natura și, ca dovadă, participă cu plăcere la acțiunile de plantare de puieți, zona Strada Veche din Bălăceanca fiind una unde se dezvoltă pe 5 hectare de teren o pădure-parc, proiect gândit tocmai pentru a crește suprafața verde, pentru a avea un aer mai curat și mai sănătos.
Apoi, siguranța locuitorilor este, de asemenea, foarte importantă pentru orice administrație, și de aceea a fost extins sistemul de supraveghere video stradală în toată comuna Cernica, demers care a dus la diminuarea infracționalității. Și care pe mai departe ajută și la identificarea mai ușoară a celor care abandonează deșeuri ilegal. Creșterea numărului de camere video de supraveghere a fost posibilă prin implementarea unui proiect finanțat integral din fonduri nerambursabile, alocate prin PNRR.
Surse alternative de producere a energiei și consum redus
Și tot pentru siguranța cetățenilor, dar și pentru reducerea costurilor la plata facturilor pentru consumul de energie electrică, iluminatul public a fost modernizat, vechile lămpi fiind înlocuite cu lămpi economice cu led, un proiect finanțat prin AFM. Tot pentru reducerea costurilor cu energia electrică, în zona Bălăceanca va fi implementat proiectul de ”Realizare a unei centrale fotovoltaice pentru utilizarea energiei solare ca resursă regenerabilă pentru autoconsum”, finanțat prin Fondul pentru Modernizare/Ministerul Energiei. Proiectul depus pentru finanțare are o valoare de peste 14 milioane de lei, iar după aprobare, construcția efectivă va dura circa un an de zile. Energia din surse regenerabile înseamnă nu doar costuri reduse, ci și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră, așadar un aer mult mai curat.
Pentru încărcarea vehiculelor electrice, în Cernica a fost aprobat proiectul de înființare de stații de încărcare, de asemnea, finanțare nerambursabilă, prin AFM.
Cu fiecare stradă reabilitată, comunitatea beneficiază de un plus de siguranță și confort
Infrastructura rutieră a fost în atenția administrației locale și, de exemplu, la finalizarea lucrărilor de apă-canal și a celor de extindere a rețelei de gaze naturale în Tânganu, toate străzile vor fi reabilitate. Tot aici se va realiza un sens giratoriu. Strada Oxigenului va fi și ea modernizată, de asemenea, cu finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, iar în asociere cu CJI, 65 de străzi din comună vor fi asfaltate. Acestea se adaugă celor 40 asfaltate și reabilitate deja, cu finanțare de la bugetul local, al județului Ilfov sau din fonduri obținute prin PNDL.
Pe Str. Gării, din Bălăceanca, de exemplu, s-au efectuat lucrări de reabilitare parte carosabilă, modernizare trotuare și acces la proprietăți. Finanțat în totalitate de CJ Ilfov, proiectul are o valoare de 2,8 milioane de lei fără TVA și reprezintă angajamentul autorității locale județene și locale față de calitatea vieții cetățenilor.
S-a modernizat și trecerea la nivel cu calea ferată din comună și s-au realizat sensurile giratorii din Cernica și Bălăceanca.
Un proiect foarte important pentru comună este și acela privind cadastrarea sistematică gratuită a tuturor imobilelor din localitate, măsurătorile fiind deja începute. Este vorba despre Programul Național de Cadastru și Carte Funciară.