Avem așadar, în Alunișu, orașul Măgurele, în spatele Centrului Cultural ”Theodor Stănescu”, o casă construită în anul 1932, amplasată inițial într-un sat din județul Giurgiu, care a fost demontată bucată cu bucată, conservată și transportată în Ilfov, unde, după refacere, va fi transformată în muzeu local, iar vizitatorii ei vor putea afla cum trăiau oamenii în trecut și cum își organizau viața. S-a dorit mult salvarea in situ a casei, dar proiectul extinderii unei parcări a magazinului sătesc a fost mai puternic, așa că, soluția salvatoare a fost orașul Măgurele, unde administrația a răspuns pozitiv propunerii și a pus la dispoziție terenul pentru noul amplasament. De altfel, în curtea generoasă a Centrului Cultural din Alunișu, potrivit declarației primarului Narcis Constantin, se intenționează a mai fi aduse încă 2-3 case vechi, deosebite, pentru a fi recondiționate și pentru ca mai apoi aici să se realizeze un ”sat tradițional românesc”. Apoi, casele vor putea fi vizitate, se vor organiza aici șezători, seri de colinde în preajma Crăciunului, ateliere de pictat ouă, la sărbătorile pascale, ateliere de împletit coronițe de flori, de sânziene, etc.
Nămoleală cu folos
După ridicarea cu grijă a structurii casei ”Ilie Micu”, următorul pas în procesul de reconstrucție, în care s-a implicat comunitatea ilfoveană, a fost făcut sâmbătă, 6 iulie, când de la primele ore ale dimineții, localnici și nu numai s-au adunat la ”marea nămoleală” sau ”claca de la Măgurele” – activitate de pregătire a pământului ud, amestecat cu paie, din care să rezulte materialul de umplere a pereților, așa cum făceau strămoșii noștri, în trecut. De altfel, consilieri locali sau cetățeni mai în vârstă chiar și-au amintit cu plăcere că au mai făcut asta când erau copii, atunci când au dat o mână de ajutor părinților pentru tencuirea caselor în care au copilărit.
”Din punctul de vedere al multora, datorită picturilor și a elementelor de decorațiune, casa relocată în Ilfov a fost un fel de ”Voroneț” al caselor interbelice din Muntenia de Sud, ne-a Florin Radu Ștefănescu, Asociația Monumente Renăscute, povestindu-ne că Ilie Micu a fost un telefonist din satul Remuș-Giurgiu, fost Vlașca, ”poate dintre primii telefoniști ai României interbelice, dar cu siguranță un mare iubitor al proporțiilor, detaliilor și frumosului transpuse în locuința sa construită în urmă cu mai bine de 90 de ani”. Iar Rodica Mihaela Budeanu, restaurator, ne-a povestit că se va ocupa cu mare drag de refacerea și restaurarea picturii murale a casei, pictură unicat din punctul său de vedere, nemaifiind întâlnită la casele vechi din zona Munteniei.
”Clăcașii din Codrii Vlăsiei” au muncit, s-au ospătat și s-au bucurat
”Clăcașii din Codrii Vlăsiei”, așa s-au intitulat voluntarii care au dorit să participe la ”marea nămoleală” de sâmbătă. Iar lor li s-au alăturat reprezentanți ai administrației locale și județene – Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele, cu familia, consilieri locali și consilieri județeni, Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov. Au fost prezenți, de asemenea, și câțiva copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.
De la ora 14.00, clăcașii au luat o binemeritată pauză și s-au pus la masă, iar talentații copii ai Ansamblului Folcloric din Balotești, îmbrăcați în port popular, au încântat cu prestația lor muzicală. Aceștia au venit special la Măgurele, însoțiți de prof. coordonator Marius Florescu și de deputatul Daniel Ghiță.
”Sunt frântă, mă dor mâinile și picioarele. Fiecare oscior, dar sunt nespus de mândră de mâna asta de oameni veniți din Măgurele și din împrejurimi să dea o mână de ajutor, dar și extrem de fericită că am găsit aici oameni deschiși să ne ajute. Alexandru Neagu ne-a oferit pentru clăcași mici delicioși. Băieții de la Papa Man au adus pizza. Vio Daria Maria Preda a oferit pepeni! Ce vreau să subliniez e că, suntem o comunitate mișto! Săritori și foarte deschiși. Nu am cuvinte destule să mulțumim că ne-ați ajutat, și ”Claca – căsuță de chirpici” a fost un succes! Am avut clăcași veseli și muncitori, am avut voie bună, mâncare delicioasă și pe Florin Radu Ștefănescu, un liant în toate acestea. E minunat să faci parte din asemenea acțiuni unde se adună laolaltă oameni de bine, și fiecare oferă din timpul, bunurile și sufletul lor! Data viitoare – mai fain, mai mulți, mai puternici!”, a spus Rodica Mihaela Budeanu.
Casa ”Frusina”, prima perlă a arhitecturii vernaculare, în Corbeanca
În decembrie 2023, a fost inaugurata casa ”Frusina”, în Parcul Corbeanca, după ce a fost, de asemenea, demontată bucată cu bucată și translatată din satul Tamași, Corbeanca, pentru a fi salvată de la demolare. O casă veche de 100 de ani, care a fost transformată într-un muzeu local și centru de evenimente cultural-educative. Perfect funcțională și chiar locuibilă la standardele din vremea construcției ei, dar care poate fi foarte ușor adaptată nevoilor zilelor noastre.