Aproximativ 20 de antrenori, instructori sportivi și profesori de educație fizică și sport de la Clubul Sportiv Chitila și din școlile din Chitila au participat la un curs în cadrul proiectului „Sport Coach+”, unde au învățat despre impactul pozitiv al sportului asupra sănătății mintale și stării de bine.
”Am considerat o adevărată oportunitate participarea la un proiect dedicat instruirii antrenorilor, instructorilor și profesorilor de educație fizică și sport în ceea ce privește interacțiunea eficientă cu copiii. Este esențial pentru profesori și antrenori să se concentreze pe identificarea și gestionarea situațiilor de stres în rândul copiilor, mai ales în contextul activităților sportive”, ne-a declarat Andreea Năstase, directorul Clubului Sportiv Chitila, instituție în cadrul căreia peste 1.000 de copii desfășoară în 10 secții diferite activități sportive.
Proiectul ”Sport Coach+” a fost conceput tocmai pentru că s-a evidențiat necesitatea recunoașterii semnelor de stres la copii, fie că aceștia sunt refugiați, relocați sau proveniți din familii aflate în dificultate. ”Este bine cunoscut și faptul că nu toate cluburile sportive dispun de psihologi, ceea ce face crucială abilitatea antrenorilor de a recunoaște și direcționa copiii către persoanele abilitate să îi ajute, în cazul identificării unor situații care le perturbă starea de bine”, ne-a declarat Florentina Ciucu, trainer în cadrul proiectului ”Sport Coach+”. Specialistul a subliniat că un antrenor sportiv poate juca rolul unui al treilea părinte în viața unui copil. ”Relația dintre antrenor și copil este extrem de importantă, astfel că acesta poate fi adesea prima persoană care identifică o situație de stres și trebuie să știe ce are de făcut într-un astfel de caz”, a menționat Florentina Ciucu, adăugând că pentru a sprijini continuu antrenorii și a răspunde prompt la diverse situații și probleme, ce pot să apară, se vor forma grupuri de suport, care vor păstra legătura permanent, cu cursanții, oferind sprijin și soluții adecvate atunci când este necesar. Cursanții au primit certificate de participare și cursuri în format tipărit care să îi ajute să sedimenteze informațiile primite.
Trainerii proiectului, la Chitila, au fost Florentina Ciucu și Andreea Osman de la Terres des Hommes. „Formarea antrenorilor pentru Sport Sigur și Suportiv este o direcție importantă pentru Crucea Roșie Română, parte din strategia de devoltare pe zona de Sănătate Mintală și Suport Psihosocial (MHPSS). Mulțumim trainerilor și mai ales colegilor de la Filiala Ilfov pentru tot sprijinul acordat în vederea realizării acestui curs, de la identificarea cursanților și contactarea Clubului Sportiv Chitila, la partea logisitică. Ceea ce se întâmplă în spatele scenei este la fel de important; suntem recunoscători pentru ajutorul primit”, a declarat Alina Gârleanu, coordonator MHPSS, CRR.
Un proiect european
Prin proiectul ”Sport Coach+” care se desfășoară simultan în opt țări europene, inclusiv în România (Ucraina, Polonia, Germania, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Moldova), Crucea Roșie Română oferă antrenorilor sportivi cunoștințele, abilitățile și tehnicile necesare pentru a crea medii sportive sigure și de sprijin, pentru a recunoaște și a răspunde în mod informat la traumă. În țara noastră, proiectul „Sport Coach+” urmărește instruirea unui număr de 300 de antrenori sportivi din România, printr-un curs introductiv intitulat „Safe & Supportive Sport” (Sport sigur și suportiv), axat pe primul ajutor psihologic. Acești antrenori vor dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a crea medii sportive sigure și de sprijin, fiind capabili să recunoască și să răspundă în mod informat la traumă.
Cursul „Sport sigur și suportiv” are o durată de o zi (8 ore) și implică o abordare practică și interactivă. După curs, participanții vor beneficia de mentorat din partea formatorilor, care se va desfășura online sau telefonic. Formatorii se pot deplasa în țară acolo unde se formează o grupă de minimum 15 și maximum 25 de antrenori sportivi, cursul fiind organizat în sălile de sport ale cluburilor sau unităților școlare, puse la dispoziție gratuit. Antrenorii sportivi (angajați sau voluntari) care lucrează cu tineri vulnerabili sau refugiați, cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, sunt eligibili pentru a participa la acest curs. Înscrierile se pot face prin completarea unui formular online sau prin e-mail. Pe durata cursului, Crucea Roșie Română oferă masa de prânz, cafea și apă pentru participanți la locația cursului. Alte cheltuieli, cum ar fi transportul și cazarea, nu sunt acoperite.
Proiectul „Sport Coach+” a fost inițiat ca răspuns la escaladarea ostilităților din Ucraina în februarie 2022, care a dus la relocarea forțată a tinerilor și a familiilor acestora în Europa. Sportul are un rol benefic în protejarea și promovarea sănătății mintale, în special dacă este desfășurat în condiții de siguranță și centrat pe vindecare. S-a ținut însă cont de faptul că sportul poate, de asemenea, să dăuneze, cu atât mai mult în contexte de relocare, în care tinerii pot fi afectați sever de factori de stres multipli. În cazul în care sportul nu ține seama suficient de aceste experiențe cu potential traumatic, acesta nu este sigur și poate avea consecințe negative, de exemplu, agresivitate, stimă de sine scăzută, excludere, stigmatizare și discriminare legată de etnie, sex, vârstă, identitate și abilități.
Antrenorii, sportivii și elevii lor, dar și alte persoane care desfășoară activități sportive structurate se află într-o poziție unică pentru a oferi sport sigur, care poate să aducă susținere și vindecare atât pentru tinerii relocați, cât și pentru cei vulnerabili, în moduri care nu aduc prejudicii (principiul „Do no harm”).
În acest context, Fundația Olimpică pentru Refugiați a lucrat cu experți în domeniul sănătății mintale pentru a dezvolta un curs introductiv destinat antrenorilor, cluburilor sportive, Comitetelor Olimpice Naționale (NOC) și Federațiilor Naționale (NF), care interacționează cu tinerii refugiați/relocați din Ucraina dar și cu alte categorii de tineri vulnerabili – intitulat Curs introductiv „Safe & Supportive Sport“, în sfera primului ajutor psihologic.
Proiectul „Sport Coach+” reprezintă așadar un pas important în sprijinirea sănătății mintale și a bunăstării psihosociale a tinerilor prin sport. Prin formarea și mentoratul oferit antrenorilor sportivi, se creează medii sigure și suportive care contribuie la vindecarea și integrarea tinerilor refugiați și vulnerabili.
Primul Ajutor Psihologic pentru copii
Copiii se confruntă cu anumite riscuri și provocări similare cu cele ale adulților. Dar există și riscuri care sunt specifice copiilor. Printre acestea se numără pierderea sau separarea de părinți și îngrijitori, abuzul și exploatarea copiilor.
Copiii nu înțeleg și nu reacționează la evenimentele stresante în același mod în care o fac adulții. Reacțiile lor variază în funcție de vârsta pe care o au și de cât de mult înțeleg din situație. Cu toate acestea, există câteva semne generale în comportamentul unui copil care arată că acesta se află în dificultate, ca de exemplu:
l prezintă simptome fizice de stare de rău, cum ar fi tremurături, dureri de cap, pierdere de apetit, dureri de mâncare;
l plânge mult și nu se poate opri;
l este foarte supărat și panicat;
l este agresiv și încearcă să îi rănească pe ceilalți (lovește, mușcă etc.);
l se comportă într-un mod neobișnuit;
l se agață de cei care îl îngrijesc, fără să le dea drumul;
l pare confuz și pierdut;
l pare retras sau foarte liniștit, cu mișcări puține sau deloc;
l se ascunde sau stă departe de alte persoane;
l nu le răspunde celorlalți, nu vorbește deloc;
l este foarte speriat.