Sărbătoarea a început la ora 9:00, cu Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Patriarhală, simbol al credinței noastre strămoșești, unde s-au înălțat rugăciuni către Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra întregii Biserici Ortodoxe Române și asupra Întâistătătorului ei. Întreaga slujire s-a desfășurat sub semnul harului divin, reamintind de cuvintele psalmistului: ”Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul și toate cele dinăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui” (Psalmul 102:1). După Sfânta Liturghie, la ora 11:00, a fost oficiată slujba Te Deum-ului, o rugăciune solemnă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru toate darurile Sale cele bogate, revărsate cu milostivire asupra Bisericii și asupra Preafericitului Părinte Daniel, de-a lungul celor 17 ani de slujire patriarhală. A fost un moment în care inimile celor prezenți au vibrat de recunoștință, cinstindu-L pe Cel ce ”toate le-a zidit” și ”pe toate cu înțelepciune le-a făcut”. Această slujbă de mulțumire a fost o mărturisire a faptului că fără de Dumnezeu nu putem face nimic și că întreaga lucrare a Bisericii noastre este susținută de harul Său. La ora 12:00, în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, a avut loc un
moment festiv de o înaltă frumusețe spirituală, la care au participat invitați de seamă: membrii Sinodului Permanent, oficialități din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Șefii Cultelor recunoscute din România, precum și membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Celebrarea festivă a fost un prilej de mărturie a unității în diversitatea credințelor, toate așezate sub același Cer binecuvântat de Dumnezeu.
În cadrul evenimentului, Ciprian Vasile Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, a adus un cuvânt de înaltă apreciere la adresa Preafericitului Părinte Patriarh, subliniind impactul pozitiv pe care acesta l-a avut asupra vieții spirituale și culturale a României. ”Privite în ansamblu, toate aceste întâlniri sunt sărbători ale comuniunii și dialogului, veritabile puncte de sprijin spiritual, cultural și moral, într-un spațiu tot mai opac la ceea ce înseamnă adevărata și onesta împărtășire a valorilor, a credințelor sau a ideilor. Dialogul face parte din miezul vieții creștine, este expresia gradului de civilizare lăuntrică a fiecăruia dintre noi, dobândită prin asimilarea valorilor cardinale, slujite pe căi diferite și care ne conduc spre idealul unității și împlinirea binelui deplin, cu care suntem datori atât în fața lui Dumnezeu, cât și în fața oamenilor. Dialogul real dintre confesiuni și religii nu afectează fidelitatea față de propria tradiție. Oricine este bine situat în ea poate comunica cu celălalt fără teama că pierde ceva, dar cu sentimentul limpede al dobândirii unui plus de
cunoaștere. Profunzimea gândirii, pragmatismul împlinirii marilor proiecte, precum cel al Catedralei Naționale, excepționala cunoaștere a trecutului lumii creștine și anticiparea viitorului său proxim, intuiția morală ale Preafericirii Voastre, compun imaginea augustă a actualului patriarh, care onorează și consolidează gândirea realistă a celei mai mari Biserici ortodoxe din Uniunea Europeană”, a spus Secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian Olinici.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, a rostit un cuvânt plin de învățăminte și recunoștință. ”Biserica Ortodoxă Română, sub omoforul Preafericitului Părinte Daniel, desfășoară o bogată activitate dinamică, o lucrare pastorală și misionară importantă, care este de fapt, cumva, o nouă evanghelizare la care Duhul Sfânt ne-a chemat și pe noi, colaboratorii Preafericirii Sale, clerici, monahi, laici, încurajați mai ales de necesitatea unei asemenea renașteri spirituale care este reclamată în societatea noastră, dar și de mărturia personală, de învățătura luminoasă și de lucrarea jertfelnică a Preafericirii Sale în toți acești ani”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.
Apreciere profundă și din partea cultului musulman
Cu o delicatețe aparte, Muftiul Muurat Iusuf, reprezentantul cultului musulman din România, a adus un mesaj de apreciere și respect. ”Comunitatea noastră, cultul musulman din România, membrii acestui cult, vă mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordați în vederea susținerii valorilor tradiționale religioase ale cultului nostru existente pe aceste meleaguri de mai bine de nouă secole, protejându-ne astfel de influențe radicale din afara țării, care, din păcate, s-au intensificat în ultima perioadă. Tocmai de aceea, noi, membrii comunității musulmane, suntem deosebit de onorați și bucuroși să vă fim alături azi, la acest moment aniversar”, a spus Muftiul Muurat Iusuf. Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie în care Patriarhul Daniel a acordat Secretarului de Stat Ciprian Olinici și tuturor șefilor și reprezentanților cultelor recunoscute în România Diploma omagială cu medalie ”250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București”.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR: ”În contextul degradării demnității umane sunt importante consultările dintre cultele religioase”
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat mulțumiri invitaților și a ținut un discurs prin care a subliniat importanța cooperării instituționale și a dialogului între diversele confesiuni religioase. Preafericirea Sa a evidențiat faptul că, prin consultare și colaborare practică, acestea pot răspunde provocărilor complexe ale societății contemporane.
Îndemnul la unitate și conlucrare reflectă viziunea patriarhală asupra rolului esențial pe care religia îl joacă în promovarea valorilor de solidaritate și respect în comunitate.”Sprijinul statului este întemeiat pe recunoașterea utilității publice a cultelor și pe statutul lor de factori ai păcii sociale. Statul recunoaște în mod explicit în Legea cultelor rolul spiritual, educațional, social-caritabil, cultural și de parteneriat social, precum și rolul important al Bisericii Ortodoxe Române și al celorlalte culte recunoscute în istoria națională a României și în viața societății românești (art. 7). În contextul secularizării și al degradării demnității umane
prin război și violență, prin droguri și alte adicții, prin traficarea persoanei, sunt importante consultările dintre cultele religioase recunoscute, ca unele ce au în comun repere fundamentale, precum faptul că Universul este creația lui Dumnezeu și că omul, creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic și chemat la asemănare cu El și la viața eternă, nu este doar o ființă biologică, ci și una «teologică», rațională, liberă și relațională sau iubitoare. De aceea, avem vocația să apărăm și să promovăm valoarea fiecărei persoane, familia binecuvântată de Dumnezeu, precum și integritatea creației (naturii), dar și să conlucrăm în domenii ca educația copiilor și a tinerilor, sănătatea și lucrarea social-filantropică”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.