Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia” va avea un corp nou, ultramodern, destinat copiilor
Noul corp va avea camere moderne pentru copii, cu unul sau două paturi, grupuri sanitare proprii și spații pentru cazarea însoțitorilor. Vor exista și secții separate pentru pacienții cu tulburări legate de consumul de substanțe, precum și spații de terapie individuală și de grup, care vor fi unice în România. În prezent, Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” are 1.160 de paturi de spitalizare continuă, dar din cauza ”uzurii și structurii vechi”, saloanele destinate cazării pacienților ”nu oferă facilitățile necesare pentru asigurarea unor servicii medicale moderne, adaptate patologiilor tratate, iar condițiile oferite atât pacienților, cât și însoțitorilor acestora pe perioada internării, cât și personalului medico-sanitar sunt deficitare.”
”Este de bun augur. Problemele psihice la copii sunt mai numeroase decât în trecut”
Primarul Nicușor Dan a ținut să sublinieze faptul că secția actuală de psihiatrie pediatrică de la Obregia este depășită, deoarece numărul tulburărilor psihice la copii și adolescenți a crescut. ”Problemele psihice la copii sunt mult mai numeroase decât în trecut. Suntem bucuroși că o fundație și sponsori, ajută la construirea unui nou spital”, a spus edilul Capitalei. Primăria Municipiului București, prin ASSMB, pune la dispoziție terenul și autorizațiile necesare pentru înființarea noului corp de spital, iar Fundația Metropolis va finanța și va asigura proiectarea și execuția clădirii. Pentru a strânge banii necesari, Fundația condusă de Codin Maticiuc va organiza campanii de strângere de fonduri și va intra în relații contractuale, în calitate de investitor/finanțator, cu terțe părți.
Spital public, din bani privați
Se apreciază că noul proiect va fi realizat în cinci ani. Acesta va fi parte din campania ”Spitale Publice din Bani Privați”. ”ASSMB a acceptat ca o fundație ca noi să construiască un proiect unic în România, în curtea unui spital pavilionar. Ne-a pus la dispoziție terenul; absolut toată deschiderea, tot ce înseamnă autorizații. Eu am spus: ”Domnule primar, aici vrem să construim un spital” și a zis ”Minunat”. ”Știți, nu avem fondurile”. ”Cred că le veți strânge”. Pentru mine asta înseamnă un partener. Un om care a crezut în acest proiect și crede că acolo vom construi și vom face un proiect unic în România și care va da tonul și în Europa”, a spus Codin Maticiuc, președintele Fundației Metropolis, la lansarea proiectului. Edilul a mulțumit Fundației pentru inițiativă și a încurajat donațiile. ”Niciodată nu sunt destui bani. Primăria Municipiului București, în cele 19 spitale și în unitățile sanitare din școli, dă cam 75 de milioane de euro pe an. Facem banca de țesuturi acum, dar nu sunt bani pentru toate investițiile și de aceea, în mod evident, când un privat vine și spune ”Vreau să te ajut”, nu poți să spui decât ”Desigur! Cu mare plăcere. Cu ce pot eu să te ajut la rândul meu?”. Sănătatea mintală e o problemă care crește, și ea trebuie adresată așa cum se cuvine. Avem specialiștii, nu avem locaţia potrivită și sperăm ca în cel mai scurt timp să o avem”, a mai adăugat primarul Nicușor Dan.