By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Patrimoniul vernacular merită salvat
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > Patrimoniul vernacular merită salvat
ActualitateDiverseEducatieRegiuniultima ora

Patrimoniul vernacular merită salvat

Un album foto care trage un semnal de alarmă asupra posibilei pierderi a identității cultural-locale Asociația Monumente Renăscute, cea care s-a ocupat recent de salvarea a două case vechi, din Ilfov, în Corbeanca și Măgurele, a organizat, săptămâna trecută, în Sala Frescelor din Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, lansarea albumului fotografic și a hărții digitale ”Casele din Codrii Vlăsiei”, eveniment care face parte din agenda proiectului ”Poștașii și casele din Codrii Vlăsiei”, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat în parteneriat cu Fundația ”Poșta Română” și Asociația Tomorrow’s Architects. (Și albumul, dar și harta digitală pot fi consultate și descărcate de pe site-ul proiectului - caseledincodriivlăsiei.monumenterenăscute.ro). Au participat la eveniment proprietari, poștași și studenți, viitori arhitecți, care au conlucrat voluntar cu echipa Monumente Renăscute la identificarea celor 30 de case prezentate în album (dintr-un total de circa 400 de case documentate), din zona Codrilor Vlăsiei, care au vizitat peste 300 de sate din județele Ilfov, Ialomița și Giurgiu, specialiști ai patrimoniului, reprezentanți ai administrațiilor locale sau județene, iubitori de zestre vernaculară strămoșească.

Popescu Carmen
Popescu Carmen noiembrie 19, 2024
Incarcat 2024/11/19 at 5:31 PM
Distribuie
9 Min Citire
Distribuie

”Casele din Codrii Vlăsiei”, o istorie vie a arhitecturii tradiţionale

„Dedicarea voluntarilor a fost răsplătită prin cartografierea a 30 de imobile reprezentative, ce datează din perioada interbelică şi dinainte de aceasta. Poştaşii și studenții au colectat poveştile fiecărei case, au fotografiat detalii arhitecturale valoroase şi au contribuit la crearea unei baze de date fotografice esenţiale pentru cercetările etnologice şi arhitecturale viitoare”, au transmis reprezentanții ”Poştei Române”. În cadrul proiectului, așa cum precizam anterior, a fost realizat un album fotografic, intitulat „Casele din Codrii Vlăsiei”, însoţit de o hartă digitală interactivă, care evidenţiază locul şi istoria fiecărei case descoperite pe parcurs. Aceste informaţii vor contribui la creşterea vizibilităţii patrimoniului arhitectural autohton şi vor forma o bază pentru proiectele de restaurare viitoare, demers ce are ca scop să redea comunităţilor aceste bijuterii arhitecturale. În cadrul iniţiativei cu un caracter cultural, specialişti în patrimoniu şi arhitecţi au contribuit prin expertiza lor la o selecție a caselor de patrimoniu descoperite. În vacanţa de vară, studenţii voluntari din Asociaţia Tomorrow’s Architects au întocmit relevee şi documentări la această ultra-selecţie.

Florin Radu Ștefă­nescu, președinte fontator al Asociației Monumente Renăscute, a fost amfitrionul serii și i-a invitat pe rând, la microfon, pe Valeria Oana Zaharia, director al Institutului Național al Patrimoniului, care s-a referit la premiera de a avea la dispoziție, în acest an, un buget cosiderabil mai mare alocat inclusiv programelor de finanțare a proiectelor care vizează patrimoniului vernacular, pe Claudia Bibire, director al Fundației ”Poșta Română”, care a mulțumit poștașilor voluntari implicați în proiect, ”care au adus o contribuție esențială la realizarea acestuia” sau, în partea a doua a evenimentului, pe Paula Popoiu, directorul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și conf. univ. dr. Lorin Niculae, pro-rector UAUIM.

Între vorbitori, copii talentați din Ilfov au susținut scurte momente artistice, cu microrecitaluri la pian și interpretări vocale – poate cea mai impresionată și mai potrivită contextului fiind melodia ”Casa părintească nu se vinde!” și, de asemenea, ­s-au acordat premii pentru ”Cei mai harnici poștași” și premii studenților care s-au implicat în proiect. Aceștia din urmă au apreciat proiectul și munca lor, mai mult decât o simplă practică aplicată, oferindu-le ocazia de a înțelege mai bine legătura profundă dintre arhitectură și identitate culturală a comunităților ruale. ”Arhitectura vernaculară merită atenția nostră, ea reprezintă creații ale mâinilor unui om simplu. Prin simplitatea lor, casele vernaculare atrag privirea și te îndeamnă să le descoperi detaliile”, a spus Miruna Gabriela Chipeșiu, studentă în anul IV la Facultatea de Arhitectură ”Ion Mincu”.

Gospodării care ne povestesc istoria locurilor!

Tot din partea invitaților, Alexandrina Niță, director al Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, conf. dr. arh. Lorin Niculae, pro-rector ­UAUIM, coordonator Parteneriat academic, comunicare și internaționalizare, sau Lucian Corozel, vicepreședinte al Consiliului Județean Giurgiu au subliniat importanța cunoașterii și salvării patrimoniului vernacular lăsat de bunici și străbunici generațiilor următoare. În zona Codrilor Vlăsiei, județele Giurgiu (Vlașca), Ilfov și Ialomița, se regăsesc perle ale măiestriei meșterilor de odinioară, din păcate unele dintre ele abandonate de mult timp și uitate de vremuri, alte încă locuite de ultimii descendenți ai proprietarilor, care în cele mai multe cazuri nu dețin resursele financiare necesare restaurării acestor comori.

La unison, s-a făcut referire la identitatea culturală locală, la rădăcini, la importanța păstrării amintirilor trecutului, a istoriei. ”Într-o lume a like-urilor impersonale și a IA, satul a rămas încă o oază de realitate. Este realitatea părinților și bunicilor noștri, care ne dă identitate și forță. Cei care au înțeles că acestea sunt sevele care hrănesc rădăcinile care ne țin ancorați în lume, indiferent unde ne aflăm, fac această muncă extraordinară de recuperare și restituire a caselor vechi abandonate din patrimoniul vernacular al Munteniei, pentru a lăsa copiilor imaginea a ceea ce a fost, dar mai ales pentru a nu uita de unde venim și mai ales încotro mergem atunci când istoria locului este în inima noastră”, a precizat conf. univ. dr. Paula Popiu, directorul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

”Casele tradiționale din Muntenia, rămase în viață, au un strigăt surd și noi îl auzim! Cele dispărute îl fac să sune și mai tare…”

Jurnalul de Ilfov a prezentat în edițiile sale relocarea și restaurarea ”Casei Frusina” – denumită așa, ulterior, după fostul proprietar, Nicolae Frusina, din satul Tamași, Corbeanca, urmașul acestuia, ing. Nicolae N. Frusina fiind de acord cu donarea acestei case și relocarea ei, pentru a fi refăcută, în parcul central al comunei.

”Este deja un muzeu local și centru pentru diferite evenimente cultural-educative. Este perfect funcțională și locuibilă la standardele din vremea construcției ei, dar poate foarte ușor fi adaptată nevoilor zilelor noastre. Ne dorim să conti­nuăm proiectul de aici cu refacerea anexei pe care o avea această casă și, de ce nu, să reușim alături de Monumente Renăscute să restaurăm și alte case vechi, cu istorie, din comună”, ne-a declarat primarul comunei Corbeanca, Ștefan Apăteanu, prezent la eveniment.

De altfel, chiar și Nicolae N. Frusina a fost prezent, deși are o vârstă respectabilă, iar soția domniei sale a dorit ­să-și exprime emoția pe care o simte atunci când vede cum casa socrilor săi a fost salvată de la dispariție și poartă mai departe, pentru cei din zilele noaste, poveștile trecutului și ale unui trai modest, la țară.

De asemenea, în Aluniș, orașul Măgurele, voluntarii au terminat restaurarea ”Casei Ilie Micu”, casa unui fost telefonist din satul Remuș, jud. Giurgiu (fost Vlașca), poate dintre primii telefoniști ai României interbelice, dar cu siguranță un mare iubitor al proporțiilor, detaliilor și frumosului transpuse în locuința sa construită în 1932. În această vară, în pofida tuturor eforturilor Asociației Monumente Renăscute de a o salva in situ, casa ­s-ar fi demolat, pentru a fi posibilă extinderea unei parcări de magazin sătesc. Totuși, cu mari eforturi s-a reușit relocarea ei la Măgurele, și s-a demarat procedura de restaurare (și replicarea ornamenticii distruse). Primarul orașului, Narcis Constantin, ne-a declarat la momentul începerii lucrărilor că își dorește realizarea în zona în care se ridică acum ”Casa Ilie Micu” – apreciată de specialiști drept ”un veritabil Voroneț al Munteniei” – să se realizeze un mini muzeu comunitar al satului, care să cuprindă câteva case ilfovene salvate și restaurate. ”Avem nevoie de mobilier și elemente decorative pentru căsuța noastră! Dacă aveți obiecte rămase de la casele bunicilor și vreți să dăinuiască spre bucuria urmașilor noștri și a comunității din care facem parte, scrieți-mi! Acceptăm și sub formă de donație și contra cost (modest)! Avem nevoie de tot ce se poate găsi într-o gospodărie: masă, scaune, pat, șifonier, dulap de bucătărie din perioada interbelică. Carpete, prosoape decorative, pături țesute. Oale, ulcele, fus … și lista poate continua! Și aici vor fi găzduite unele dintre cele mai faine evenimente culturale pentru comunitate!”, a făcut apel Florin Radu Ștefănescu, la oamenii locului, care pot fi parte dintr-o poveste cu emoție.

Alte comori ilfovene selectate pentru albumul fotografic abia lansat au fost identificate în Moara Vlăsiei – ”Casa lui Tanti Giga”, veche de aproape 100 de ani sau ”Casa Anicăi”, ”Casa Ciocan” din satul Netezești, comuna Nuci, construită în 1937, ”Casa lui Lișcă”, din Dărăști-Ilfov, pentru care primăriile din zonă ­și-au anunțat interesul de a o achiziționa și restaura prin relocare, costurile unei restaurări in situ fiind prohibitive pentru actualii proprietari, ”Casa Florea”, din Lipia, de la stradă, pe drumul principal 101B care duce spre Nuci sau Gruiu, traversând A3 sau ”Casa Costache”, tot din Moara Vlăsiei, construită la începutul secolului XX.

Constanta, Constanta, Ilvov, Regiunea Bucuresti-Ilfov, Regiunea Sud - Est

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: monumente renascute case din codrii vlasiei, patrimoniu vernacular case renascute

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen noiembrie 19, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Școală-reper pentru învățământul ilfovean
Urmatorul articol Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a adus surprize electorale de amploare
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?