Lansat inițial în șapte țări pilot, România, Austria, Belgia, Norvegia, Polonia, Scoția și Serbia, programul a ajuns să fie unul paneuropean numărul copiilor implicați crescând vertiginos, an de an.
„Playmakers a fost inspirat de cercetări academice care au arătat rolul pozitiv pe care îl joacă povestirile în a ajuta copiii să facă sport. Programul își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16% conform raportului OMS. El este conceput ca o oportunitate pentru fetele cu vârste între 5 și 8 ani de a se integra într-un mediu distractiv și motivant, în care să aibă sentimentul apartenenței la un grup. Scopul programului este acela de a răspunde particularităților individuale ale fiecărei fete prin crearea unui mediu care să le stimuleze dezvoltarea fizică, psihologică și socială”, se precizează pe
site-ul Federației Române de Fotbal (FRF), forul de specialitate care este implicat în implementarea proiectului și în dezvoltarea acestuia, la nivel național. În România, proiectul a fost programat inițial a se derula în 30 de centre din țară – grădinițe, școli și cluburi de fotbal feminin -, dar, în ultimii doi ani numărul acestor centre a crescut semnificativ, cum vom vedea în continuare.
În Ilfov, programul „Playmakers” a fost inaugurat în februarie 2020, la Buftea. Acesta presupune o serie de sesiuni de instruire pentru antrenori, care iau cunoștință astfel de metodele din Ghidul Playmakers care trebuie aplicate în activitățile cu fetițele.
„Spre deosebire de programele tradiționale de fotbal, fiecare dintre cele zece sesiuni de antrenament inițiale ale proiectului urmăresc narațiunea poveștii de la Disney și Pixar, «Incredibilii 2». Cu ajutorul materialelor furnizate pe UEFA pentru realizarea acestor ateliere, antrenorii pregătiți vor încuraja participantele să joace rolurile personajelor populare, cum ar fi Elastigirl, Violet, Mr. Incredible și Dash, aducând la viață scenele filmului prin mișcare, muncă în echipă și imaginația lor.
Totodată, în primele sesiuni, Playmakers se concentrează pe crearea încrederii fetelor în mișcarea lor, încurajând gândirea creativă și socializarea cu prietenele lor. Ședințele ulterioare introduc fetele în abilitățile de bază ale fotbalului, dar programul continuă să pună accentul pe distracția sportivă”, arată sursa citată mai sus.
Chitila, gazda celei de-a patra sesiuni de instruire
În acest context, la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, la Chitila, în sala clubului sportiv din oraș, s-a desfășurat
cea de-a patra ședință de instruire pentru antrenori din întreaga țară, sub directa îndrumare a Emmei Bârsan, manager de dezvoltare a fotbalului feminin în cadrul FRF, precum și managerul de proiect al programului UEFA Disney Playmakers.
„Este a 4-a ediție a acestui proiect, care a fost lansat în februarie 2020, când a avut loc prima ediție Playmakers, organizată la Liceul Tehnologic «Dumitru Dumitrescu» din Buftea. Astăzi (27 octombrie – n.r.), aici, la Chitila, ne aflăm la cel
de-al patrulea training din cadrul acestui program. Avem centre noi, am ajuns în acest moment la 132 de școli, grădinițe și cluburi implicate în acest proiect, la nivel național. Vorbim, în acest moment de 24 de județe și municipiul București.
La Chitila, sesiunea a început cu o prezentare a programului pentru instructorii incluși în program, mai exact, ce presupune acest proiect, pe cine antrenăm și cum antrenăm, pentru că Disney Playmakers este un proiect dedicat exclusiv fetițelor cu vârste cuprinse între cinci și opt ani. Ne adresăm atât grădinițelor, cuburilor sportive, cât și școlilor care își doresc să activeze exclusiv în cadrul acestor categorii de vârste și exclusiv al fetelor.
După această prezentare a proiectului, a avut loc o sesiune demonstrativă bazată pe Ghidul Playmakers, care se bazează pe povești ale studioului Disney, cum ar fi, de exemplu, astăzi, povestea filmului «Incredibilii 2», care introduce personaje noi cum ar fi Fata Elastică, dl. Incredibil, Violet sau Dash-
Dash. Practic, îmbinăm poveștile acestor personaje cu activitatea fizică și noțiuni din fotbal. Astfel, fetițele sunt atrase de aceste personaje care au superputeri pe care vor încerca să le transpună jucând fotbal.
În acest context, ne adresăm educatorilor, învățătorilor, precum și antrenorilor de la cluburile sportive. Având în vedere că aceste sesiuni de instruire se adresează celor enumerați mai sus organizăm întâlniri în care aceștia sunt instruiți cu privire la metodele pe care trebuie să le aplice în centrele Playmakers”, ne-a spus managerul de proiect Emma Bârsan.
Profesorul Marian Gîrleanu, un promotor al programului Playmakers
Chitila a fost unul dintre primele orașe care s-a înscris în acest program, grație inimosului profesor de educație fizică de la Școala gimnazială „Ion Vișoiu”, Marian Gîrleanu.
„Chitila are deja mai multe grupe de fetițe înscrise în acest proiect. În afară de Chitila, mai sunt și alte localități ilfovene care participă la program, cum ar fi, Bragadiru, Domnești, Afumați, Popești-Leordeni, Periș-Buriaș sau Clinceni.
FRF sprijină total acest proiect, și asigură aceste ședințe de instruire pentru antrenori.
Astăzi, aici la Chitila s-a desfășurat o sesiune demonstrativă cu 15 fete de la centrele din orașul nostru, pentru instructorii prezenți, peste 60 de profesori de la școli gimnaziale și grădinițe din întreaga țară care au venit să vadă ce presupune acest program. Până astăzi, au mai fost organizate alte 3 sesiuni de instruire, una la Buftea și două aici, la Chitila.
Școala «Ion Vișoiu» are 8 grupe cu 240 de copii și cu 16 instructori. În anul școlar 2021-2022, elevele de la Școala «Ion Vișoiu», clasele I și a II-a,
s-au clasat pe locul 1 pe județ la fotbal fete, în cadrul ONSS (Olimpiada Națională a Sportului Școlar – n.r.)”, ne-a informat profesorul Marian Gîrleanu.