„Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene, continuă dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din România prin creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, în scopul îndeplinirii cerinţelor acquis-ului de mediu al Uniunii Europene și a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu. Prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ţinta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populaţia României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ţinta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenţi”, se spune într-un comunicat al MIPE.
În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanţare în sectorul de apă și apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.
Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistenţă tehnică în valoare totală eligibilă de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) și 65 reprezintă proiecte de investiţii în infrastructura de apă și apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totală eligibilă, investiţiile contribuind la creșterea nivelului de trai al locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate și la creșterea nivelului colectării și epurării apelor uzate.
O sumă de 2,9 miliarde de euro alocată pentru rețele de apă și canalizare
În acest sens, un total de 2,9 miliarde euro este dedicat sectorului de apă și apă uzată. Investiţiile vor consta atât în cadrul unor proiecte noi, cât și în continuarea investiţiilor POIM și consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector. Astfel, prin prioritatea 1 a programului, vor fi finanţate, din FEDR și FC, investiţii în sectorul apei și apei uzate având ca obiectiv specific promovarea accesului la apă și a gestionării durabile a apelor.
„Să trăiești fără apă curentă și canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viaţă. Tocmai de aceea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenţie deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă și apă uzată am semnat personal 21 de contracte de finanţare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. În total, prin intermediul POIM 2014-2020, s-au semnat 65 proiecte de investiţii în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alţi 3.768 km conducte noi sau optimizate apă și 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată”, a transmis ministrul de resort, Marcel Boloș.