”Vom continua investițiile în infrastructura rutieră și de transport, ca parte a îmbunătățirii mobilității ilfovenilor, a deplasării în condiții de siguranță și pentru reducerea poluării. Capitolul ”Transporturi” are alocat un buget de peste 130 de milioane de lei. Un alt obiectiv prioritar pentru CJ Ilfov va fi susținerea proiectelor inițiate de primării și de fundații, asociații sau cluburi sportive. Astfel, pentru contractele de asociere a fost alocată suma de aproape 41 de milioane de lei. Pentru asistență socială au fost alocate aproximativ 63 de milioane de lei, iar alte 27 de milioane de lei, pentru sănătate. CJ Ilfov va continua, și în 2023, să depună cereri de finanțare în cadrul programelor guvernamentale și pentru fonduri europene. Vom apela, astfel, la fiecare sursă de finanțare, pentru realizarea proiectelor de dezvoltare a județului Ilfov, în beneficiul locuitorilor”, a mai spus Ștefan Rădulescu.
Liviu Ursuleanu, fost antrenor al Simonei Halep, ”Cetățean de Onoare” al județului, post-mortem
Două dintre proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi a ședinței s-au referit la constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier județean a lui Liviu Ursuleanu, ales pe lista de candidați a partidului Pro România, în 2020, și acordarea post-mortem, pentru acesta, a titlului de ”Cetățean de Onoare” al județului, ”în semn de recunoaștere și respect pentru activitatea depusă în slujba locuitorilor județului și pentru contribuția adusă, ca antrenor de tenis, la dezvoltarea și promovarea tenisului, atât în România, cât și peste hotare”.
”E gratis să faci bine” și în 2023
Colaborarea dintre județul Ilfov – CJI și Asociația ”Animal Society”, în vederea realizării proiectului de interes public județean ”E gratis să faci bine” (programul de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de rasă comună) va continua și în 2023. Iar la început de drum se află cooperarea dintre CJI, Ministerul Educației și Asociația ”Nevoia de Educație”, în vederea implementării și dezvoltării platformei online ”Bacopedia” – care va contribui la modernizarea procesului de învățare realizat de elevi, în perspectiva susținerii examenului de Bacalaureat și a unor proiecte educațional-culturale, care vor fi integrate și promovate în platformă.
Pleacă ”ADIA Ilfov” și vin elevii de la Liceul ”Ioan Petruș”
Au fost aprobat proiectele de hotărâri privind revocarea dreptului de folosință gratuită de către Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă ”ADIA Ilfov” pentru imobilele deținute conform HCJI 98/17.09.2020 și HCJI 92/30.06.2021 și revocarea dreptului de folosință gratuită de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Ilfov pentru imobilul deținut conform HCJI 122/09.10.2018. Este vorba despre spații în orașul Otopeni, unde se vor amenaja spații educaționale pentru copiii din localitate. Se știe că, în orașul Otopeni există o singură unitate de învățământ preuniversitar, care cuprinde învățământ primar, gimnazial și liceal, respectiv Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, care a devenit suprapopulat și nu mai face față, chiar dacă aici se învață în schimburi, iar orele de studiu s-au redus. Acesta urmează să fie extins și, în plus, se vor construi încă două școli noi, în cartierele Odăi și Otopenii de jos. De altfel, la începutul lunii februarie, avea loc ședința CL Otopeni, unde s-a votat bugetul localității și se stabilea începerea construcției unui nou corp de clădire pentru Liceul ”Ioan Petruș”. ”Clasele de liceu se mută din septembrie 2023 în clădirea Apă-Canal Ilfov (Calea Bucureștilor, nr. 222C, lângă podul de pe DN 1, de la Aeroport). Tot până în septembrie 2023 se va realiza o clădire modulară lângă complexul nou de natație, cu 15 clase unde vor fi mutate toate clasele pregătitoare. După mutarea liceului si claselor pregătitoare, rămân în actuala clădire a liceului doar clasele 1-8, în două schimburi. Pe terenurile de pe Adrian Iovan și Carpaților nu se construiește nimic anul acesta, sunt doar lucrări de igienizare, anul acesta, și se intenționează finalizarea PUZ și planurilor tehnice pentru viitoarele școli”, anunța, pe Facebook, Grupul ”Școală nouă în Otopeni”.
Aproape 40 de milioane de lei, pentru localități
Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 6% din impozitul pe venit în sumă de 38.176.000 lei pentru anul 2023, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, pentru cheltuieli de funcționare etc, a fost votat de consilierii județeni. Sumele sunt distribuite astfel: 5,1 milioane de lei, pentru orașe – 1,5 milioane de lei pentru Chitila și câte 900.000 de lei pentru Buftea, Măgurele, Pantelimon și Voluntari și 33.076.000 de lei, pentru comune – 2,4 milioane de lei, Periș, 2.376.000, Cernica, câte două milioane de lei, pentru Ciolpani, Gruiu, Moara Vlăsiei și Nuci, 1,8 milioane de lei, pentru Cornetu, 1,6 milioane de lei, pentru Grădiștea, câte 1,5 milioane de lei, pentru Copăceni, 1 Decembrie, Găneasa, Petrăchioaia, Snagov și Tunari, câte un milion de lei, pentru Afumați, Clinceni, Dascălu, Dărăști, Domnești și Vidra, 900.000 de lei merg la Brănești și câte 500.000 de lei, la Ciorogârla și Dobroești.
60 de milioane de lei din excedent, pentru dezvoltare
A mai fost aprobat proiectul de hotărâre privind deblocarea și utilizarea excedentului anual al bugetului local al județului Ilfov, respectiv 60 de milioane de lei, pentru finanțarea chetuielilor secțiunii de dezvoltare, astfel:
l autorități executive, pentru cheltuieli de capital – 15.394.820 lei,
l autorități executive, pentru derulare proiecte cu fonduri externe nerambursabile – 996.350 lei,
l Centrul Militar Județean, cheltuieli de capital – 40.000 de lei,
l ISU – 246.340 de lei, reprezentând cheltuieli de capital,
l învățământ, 80.000 de lei, cheltuieli de capital,
l sănătate - 5.099.969 de lei, din care 1.874.908 lei, cheltuieli de capital pentru spitale și 3.225.061 lei, cheltuieli de capital,
l cultură, recreere și religie – 2.000 de lei, cheltuieli de capital,
l asigurări și asistență socială – 2.296.444 de lei, cheltuieli de capital,
l protecția mediului – 12.061.000 de lei, cheltuieli de capital,
l transporturi - 1.109.460 de lei, pentru derulare proiecte cu fonduri externe nerambursabile și tot pentru transporturi – 22.402.617 lei, cheltuieli de capital.
În continuarea ședinței, consilierii județeni au aprobat acordarea, din ianuarie 2023, a 56 de burse de ajutor social, în cuantum de 300 de lei/fiecare, elevilor care frecventează cursurile Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Periș în anul școlar 2022-2023. În acest caz, bursele se acordă și pe perioada vacanțelor școlare.
Investiții în infrastructură
Au mai fost discutate documentațiile tehnico-economice, la faza ”Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție” și indicatorii tehnico-economici pentru diverse obiective de investiții. Este vorba despre aprobare ”Amenajare scurgere ape, construire trotuare și accese proprietăți pe DJ 301, de la km. 5 (Mănăstirea Cernica), la km. 7, în comuna Cernica”, un proiect în valoare totală de 3.040.651,571 lei cu TVA, aprobare ”Modernizare drumuri de interes local pe străzile Narciselor și Salviei, comuna Domnești”, valoare totală 8.588.691 lei cu TVA și însusțirea documentației ”Reabilitare parte carosabilă, modernizare trotuare și accese la proprietăți, Str. Gării, tronson între De315 și Str. Fântânei, sat Bălăceanca, comuna Cernica”, un proiect cu o valoare totală de 3.789.648, 05 lei cu TVA.
Proiecte suplimentare pentru Ordinea de zi
Suplimentar pe Ordinea de zi a ședinței din 31 ianuarie 2023 s-au introdus șase proiecte de hotărâri. Printre acestea – asocierea județului Ilfov, prin CJI cu UAT Buftea, prin CL Buftea, în vederea realizării în comun a investiției ”Iluminat public Cartier Tineri, în Buftea”, contribuția CJI fiind de 6.576.065,36 lei, iar cea de la bugetul local al orașului, de 730.673,93 lei.
Sau modificarea HCJI privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru obiectivul de investiții ”Reabilitare și modernizare DJ 300, între Centura București și DN2 (Șindrilița)”, aprobat pentru finanțare prin Programul național de investiții ”Anghel Saligny”, precum și a sumei reprezentând categoriile de cheltuieli finanțate de la bugetul local pentru realizarea obiectivului și modificarea HCJI 242/20.10.20222 privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru obiectivul de investiții ”Reabilitare și modernizare DJ 179, între DJ 101B (Periș) și limită județ Prahova”, aprobat, de asemenea, pentru finanțare, prin programul ”Anghel Saligny”, precum și a sumei reprezentând categoriile de cheltuieli finanțate de la bugetul local pentru realizarea obiectivului.
Nu în ultimul rând, au primit vot ”pentru”, din partea consilierilor județeni, proiectele de hotărâre privind solicitarea preluării în administrarea CJI a unui sector de drum, aflat în domeniul public al orașului Bragadiru și administrarea CL Bragadiru (pentru executarea lucrărilor de asfaltare) și solicitarea trecerii unor bunuri din domeniul public al orașului Buftea și administrarea CL Buftea, în domeniul public al județului Ilfov și administrarea CJI. Este vorba despre un teren intravilan de aproape 6.000 mp necesar a se realiza o rută alternativă la DJ 602, drum întrerupt de liniile de cale ferată, unde nu există niciun mijloc de semnalizare la trecerea la nivel cu calea ferată, reprezentând un pericol serios pentru populația din zonă, fapt pentru care s-ar impune realizarea unui pasaj subteran. Cum o astfel de construcție nu se poate realiza pe actualul DJ, din cauza existenței a numeroase construcții, locuințe și din cauza lățimii drumului, s-a considerat necesară găsirea unei variante alternative, în vederea efectuării acestuia.