Imediat de la producerea dezastrului, Uniunea Europeană a activat mecanismul de răspuns la criză pentru a coordona mai rapid măsurile de sprijin ale blocului pentru Turcia și Siria. În România, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională.
Guvernul României a decis trimiterea, pe 7 februarie, a unei echipe RO-USAR, cu personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, alături de o echipă medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG) și personal al Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN.
În cursul zilei de 8 februarie, a fost trimisă o nouă echipă formată din 44 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, alături de doi medici și doi asistenți din cadrul UPU-SMURD București, personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubului Câinilor Utilitari, respectiv, doi ofițeri de legătură din cadrul DSU, care au decolat de pe Aeroportul Baza 90 din București cu destinația Turcia. Transportul personalului și echipamentelor în Turcia s-a realizat cu două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum și cu trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, Ministerul Apărării Naționale.
”Acolo, personalul nostru va prelua echipamentul, care este format inclusiv din maşini şi va începe instalarea bazei de operaţiuni şi acţiune. (…) Prima echipă am trimis-o fără maşini. A fost mult mai uşor cu echipamentele în palet, cum era pregătită echipa şi acolo, autorităţile turce au asigurat maşinile de transport. Pentru a doua echipă însă, având în vedere că există o presiune foarte mare asupra colegilor din Turcia, există multe echipe care sosesc, am preferat să trimitem şi maşini la faţa locului, ca să poată echipele noastre să se deplaseze”, a detaliat Raed Arafat, șeful DSU România.
Minuni ale salvatorilor români
Poate că numărul celor salvați de echipele trimise de România nu pare mare, în comparație cu amploarea dezastrului, încă fiecare viață contează și, deși a trecut o săptămână de la producerea celui mai devastator seism care a afectat zona, în ultimul secol, încă sunt posibile minuni și, te miri cum, sub mormane de moloz, încă sunt găsiți supraviețuitori.
Chiar duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunța că salvatorii români aflaţi în Turcia au reuşi să salveze, după 12 ore de intervenție, un bărbat prins sub ruinele unei clădiri cu şase etaje, care s-a prăbuşit complet. Victima a fost identitificată cu ajutorul senzorilor de amplificare a sunetelor, iar salvatorii au realizat în mod progresiv accesul la ea, printre elementele prăbușite, pentru a-i oferi o mască cu oxigen.
În primele două-trei zile de la începerea misiunii de salvare, în Turcia, românii reușiseră să scoată de sub ruinele blocurilor prăbușite, în viață, alte 4 persoane. Salvatorii noștri sunt rugați să intervină și în alte perimetre de căutare, așa că orele de muncă și eforturi susținute sunt copleșitoare. Nu este timp de pierdut, iar odată întorși în baza de operații, fiecare dintre salvatori își găsește un loc unde să mănânce în grabă și să trimită un mesaj celor de acasă. După care, reiau căutările.
De asemenea, mai trebuie adăugat că temperaturile în zonă sunt foarte scăzute și, în plus, au fost semnalate ”situații de securitate din ce în ce mai dificile”. Spre exemplu, salvatorii austrieci și germani au decis suspendarea operațiunilor, unitățile de intervenție ale celor două state anunțând că vor relua căutările când mediul de lucru va deveni sigur.