Protocolul de colaborare încheiat de către entitățile menționate anterior are ca obiectiv identificarea familiilor care au copii cu diferite semne și simptome specifice autismului, cu nevoie de diagnosticare precoce, urmărind susținerea recuperării lor prin includerea acestora în programe specializate de terapie personalizată gratuită.
Autismul este o tulburare de dezvoltare de natură neurobiologică ale cărei forme variază în intensitate, însă, toți copiii cu tulburare de spectru autism manifestă deficiențe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală și comportamente repetitive și stereotipe. TSA (tulburare de spectru autist) este asociată cu niveluri ridicate de anxietate, stres și izolare în familiile pacienților, dar, din fericire, programele de intervenție timpurie pot începe de îndată ce se suspectează TSA. Ele pot începe chiar la doi sau trei ani, când creierul copilului este încă în curs de dezvoltare, iar plasticitatea acestuia este foarte bună, susținând astfel schimbarea. Probabilitatea este mai mare ca terapiile personalizate și chiar tratamentele să aibă un efect la aceste vârste timpurii, decât dacă terapia începe în stadiile ulterioare ale vieții.
Fiecare ședință de terapie reprezintă un pas spre recuperarea și integrarea în comunitate a copiilor cu autism, însă, aceste intervenții specializate sunt costisitoare, rămânând inaccesibile multora dintre familiile afectate, motiv pentru care Consiliul Județean Ilfov sprijină acest proiect, ca ajutor pentru cei ce nu pot susține financiar diagnosticarea și terapia.
Tot mai multe cazuri
”Este cumplit să ai un copil cu o afecțiune gravă. Este cumplit să trăiești mereu cu grija zilei de mâine pentru că tratamentul pentru copilul tău e prea scump. Vorbesc despre o tulburare gravă și frecventă: autismul. Copiii diagnosticați cu autism comunică greu, interacționează cu dificultate și au manifestări repetitive. Iar partea proastă este că numărul cazurilor a crescut în ultimii ani. Spre exemplu, în SUA, în 2004, un copil din 166 se năștea cu autism. În 2022, în schimb, un copil din 44 a fost diagnosticat, la naștere, cu autism. La noi în țară, cele mai recente date arată că sunt peste 30.000 de copii cu autism. În Ilfov, în septembrie 2022, erau 409, conform datelor înregistrate la DGASPC Ilfov. Dar asta nu înseamnă că nu sunt și alți copii nedeclarați/nediagnosticați. Autismul se poate vindeca, se poate ameliora, astfel încât viitorii adulți să ducă o viață independentă. Însă, terapia costă mult. Între 1.500 și 2.500 de euro pe lună. În acest context, am decis să dăm o mână de ajutor unor oameni cu suflet mare, care oferă terapie gratuit. Am semnat un protocol cu Asociația Coaching Life – Coach 4 Transformation. În baza acestui protocol, oferim 200.000 de lei pentru proiectul ”Copiii zâmbesc în aceeași limbă”, în scopul recuperării copiilor cu autism, care își doresc o viață normală, ca toți ceilalți”, a precizat Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.