Odată cu cea de-a doua zi a Sfintelor Paști, am intrat în Săptămâna Luminată. Este o perioadă care diferă de toate cele de până acum. Toate în jurul nostru se umplu de Lumina și bucuria Învierii Domnului. Zilele care urmează Sărbătorilor Pascale ne creează o atmosferă care ne poartă cu gândul și simțirile către Rai.
O bucurie mai presus de toate bucuriile ne umple sufletele tuturor celor care trăim cu dragoste de Dumnezeu. Este bucuria care izvorăște din străfunduri la primirea veștii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. ”Ziua Învierii! Popoare, să ne luminăm! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la viață și de pe Pământ la Cer Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce-I cântăm cântare de biruință” este prima cântare pe care o auzim în canonul de la Sfintele Paști. Așadar, zilele care urmează Sărbătorilor Pascale ne creează o atmosferă care ne poartă cu gândul și simțirile către Rai. De altfel, Biserica numește Sărbătoarea Sfintelor Paști și Săptămâna Luminată, ”Raiul anului bisericesc”.
Iată-ne trecuți prin Înviere și pătrunși de Lumina Sfântă!
După mai bine de 40 de zile de Post Mare, iată-ne trecuți prin Înviere și pătrunși de Lumina Sfântă! Datorită Învierii Domnului, în zilele de miercuri și vineri din această săptămână se dă dezlegare la toate mâncărurile de dulce. Până la prima duminică după Rusalii avem dezlegare la pește în fiecare duminică. Iar până la Înălțarea Domnului, ca simbol al curățirii noastre, al ridicării din păcat prin jertfa Mântuitorului, nu avem voie să îngenunchem în biserică, nu putem face metanii ci doar rugăciuni și închinări. După tradiția bisericească, până la Duminica Tomii, nu se mai fac parastase și niciun fel de slujbe pentru pomenirea celor adormiți. ”Ca dovadă că în acest interval Raiul este deschis, după credința poporului și datina cea veche, în ziua de Înviere se scoate ușa din mijloc a altarului și se pune deoparte, unde stă apoi toată Săptămâna Paștilor sau Săptămâna Luminată.
Cine moare în acest interval – și mai ales în ziua de Paști sau în săptămâna cea dintâi după Paști, numită pretutindeni Săptămâna Luminată – merge de-a dreptul în Rai pentru că lumina Raiului strălucește fiecăruia care moare în această săptămână și pentru că în timpul acesta ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale iadului închise. Cel care moare este primit în Rai, indiferent de păcatele pe care le-a făcut, căci toate i se iartă”, scrie crestinortodox.ro.
Să revărsăm bucurie și lumină peste toți cei de lângă noi!
Lumina este bucurie. Zilele acestea avem datoria de a revărsa bucurie și lumină peste toți cei de lângă noi. “Să se veselească cetele Cerești și să se bucure cele Pământești. Că a făcut biruință cu brațul Său Domnul, călcând-o cu moartea pe moarte. Cel Întâi-Născut din morți S-a făcut, din pântecele iadului ne-a izbăvit pe noi și a dat lumii mare milă” (Troparul Învierii, glas 3). La ceas de mare sărbătoare creștină, vă dorim și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, să trăiți în Lumină Sfântă! Fie ca Domnul Cel Înviat să vă binecuvânteze viața, casa, familia și să vă dăruiască bucurie nesfârșită! Hristos a Înviat!