Oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale s-au bucurat de puțină liniște, în vremuri atât de tulburi, și și-au hrănit sufletele cu dragostea și frumusețea lui Dumnezeu și a Maicii Sale, care le-au fost așezate înainte, prin harul și iubirea preoților slujitori. Ca în fiecare an, cu emoții de bucurie, ne-am alăturat și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, preoților și credincioșilor în rugăciune, în ziua hramului bisericii. Am regăsit același loc deosebit, în care explozia de flori multicolore înmiresma, transformând așezarea sacră într-un colț de Rai. Ce putea fi mai frumos decât să ne unim cu o mare de credincioși în rugăciune și să ne bucurăm că, asemeni unor îngeri păzitori, clericii ne mângâiau auzul cu glasurile lor blânde dar puternice, în timp ce ridicau slavă la Cer? Soborul coordonat de părintele Ion Ciucă, fostul paroh, împreună cu părintele Ionuț Alexandru Ciucă, actualul paroh al lăcașului sfânt, a încântat inimile credincioșilor cu o slujbă impresionantă care ne-a purtat sufletele spre Înaltul Cerului. Glasul clopotelor și al cântărilor bisericești a răsunat ore bune la Parohia Roșu, în ziua Izvorului Tămăduirii, devenind un adevărat balsam pentru sufletele noastre.
Credincioșii s-au umplut de Duh Sfânt
Ne-au fost suficiente doar câteva clipe pentru a ne reaminti că această parohie este un loc special, în care spiritualitatea plutește în aer. Trebuie doar să-ți dorești să o simți. Ne-au mișcat profund, aproape până la lacrimi, minunatele cântări religioase și cuvintele de folos sufletesc ale clericilor. Părintele Anichit Ciucă, de la Parohia Sfânta Treime, din Militari, ne-a vorbit despre originea sărbătorii care a dat hramul parohiei de la Roșu, Chiajna, și despre semnificația ei duhovnicească. ”În aceste două săptămâni ne bucurăm de cele mai importante evenimente din istoria mântuirii noastre și totodată, de cele mai frumoase săptămâni din anul bisericesc. Vorbim de săptămâna Sfintelor Pătimiri, săptămâna pregătitoare Marelui Praznic al Învierii Domnului și Săptămâna Luminată, Săptămâna Albă sau Săptămâna Luminii, așa cum este cunoscută săptămâna după Sfintele Paști. Ziua Izvorului Tămăduirii este așezată în vinerea Săptămânii Luminate. Este o sărbătoare care are, din punct de vedere istoric, un adevăr concret și anume – Împăratul Leon al Bizanțului are o descoperire de la Dumnezeu. El merge într-un loc, într-o pădure, într-o poiană, și acolo I se arată acel izvor dătător de viață unde s-a vindecat de boala pe care o avea și, tot acolo, făgăduiește lui Dumnezeu să ridice o biserică. M-aș bucura ca mulți dintre dvs. să ajungeți în locul acesta, Istanbul astăzi, unde se află izvorul acesta al tămăduirilor. Îl numim izvor pentru că Dumnezeu, în chip luminat, a făcut să țâșnească apă acolo și, totodată, al tămăduirilor – pentru că el tămăduiește bolile noastre sufletești și trupești. Așa cum știți, această sărbătoare este o sărbătoare a iubirii. De ce? Pentru că suntem în Săptămâna Luminată, când Hristos a Înviat din morți și, mai ales, pentru că această sărbătoare, deși este închinată Maicii Domnului, nu ÎL exclude pe Mântuitorul Iisus Hristos. Am putea spune că este o sărbătoare a iubirii dintre Maică și Fiu. Este, totodată, o sărbătoare închinată Maicii Domnului și pentru faptul că, așa cum la Crăciun, a doua zi după Crăciun avem Soborul Maicii Domnului pentru că prăznuim într-un fel, prăznuim personajul secundar, adică pe Maica Domnului, pentru că ÎL avem pe Mesia Cel mult așteptat, Fiul lui Dumnezeu pe 25 decembrie și pe Maica Sa, pe 26 decembrie. Așadar, și în această săptămână, după cele trei zile de prăznuire ale Învierii avem această sărbătoare închinată Maicii Domnului și, totodată, Fiului Ei, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Este prima sărbătoare când Biserica a rânduit să se săvârșească Agheasmă după Sfintele Paști. Este o sărbătoare la care lumea merge la biserici, la mănăstiri și schituri și, în mod deosebit, la bisericile care au pe lângă ele câte un izvor. Tradiția a arătat că lumea se umple de Duhul Sfânt prin gustarea apei sfințite în această zi”, a spus părintele Anichit Ciucă.
Parohia Roșu are cel mai frumos cimitir din Protoieria Ilfov Sud
Apoi, ca un îndemn spre schimbarea vieții în bine, părintele Ion Ciucă ne-a vorbit despre întoarcerea la credință prin săvârșirea faptelor bune, curățirea și înnoirea sufletului. Și, poate mai presus de orice, ne-a sfătuit să devenim apostoli ai Învierii Domnului Iisus Hristos. ”În Săptămâna Luminată, întreaga creștinătate se bucură de Învierea lui Hristos. Noi, preoții și credincioșii din această parohie, avem o bucurie dublă. Pe lângă bucuria Învierii, noi sărbătorim și hramul bisericii, al doilea motiv de bucurie pentru că o avem ocrotitoare pe Maica Domnului. Dumnezeu și-a îndreptat privirea spre noi și, iată, ne-a dăruit și vremea de care am avut nevoie pentru a putea săvârși slujba, sfințirea apei și Sfânta Liturghie, afară, în aer liber. Vă mulțumesc din suflet celor care ați lăsat treburile și grijile deoparte și ați fost alături de noi! Dumnezeu să vă binecuvânteze în această zi de prăznuire a parohiei noastre! Suntem pregătiți pentru toată lumea atât cu apă sfințită, cât și cu gustări tradiționale pentru ca toți să se bucure pe deplin de această sărbătoare. Le mulțumim celor pe care i-am trecut pe lista donatorilor și cu ajutorul cărora, întotdeauna, facem Paștele și hramul mai frumoase! Le mulțumim preacucernicilor părinți și diaconi! Aseară (n.r. – joi, 20 aprilie) am avut 12 preoți și un diacon, astăzi am fost nouă preoți și trei diaconi. Le mulțumim din suflet și îi așteptăm cu drag, oricând! Mulțumesc Consiliului Local pentru sprijinul financiar pe care ni l-a acordat și anul acesta! Ne-au fost de mare ajutor”, a spus părintele Ion Ciucă.
Prin grija și iubirea preoților slujitori, an de an, credincioșii Parohiei Roșu, sunt întâmpinați la marile sărbători ale bisericii, cu multe surprize duhovnicești. Părintele Ciucă ne-a împărtășit și nouă, echipei Jurnalului de Ilfov, frânturi din cele mai recente realizări ale parohiei. ”Suntem mulțumiți pentru faptul că, anul acesta, am ocupat locul III pe Arhiepiscopia Bucureștilor și locul I pe Protoieria Ilfov Sud, cu cel mai ordonat cimitir. Toți am contribuit la acest lucru, dar cel mai mult a contribuit părintele Ionuț Ciucă, foarte preocupat de curățenia și frumusețea cimitirului. De asemenea, foișorul pe care l-am făcut ne-a demonstrat că este de mare folos la slujbele de parastas, sâmbăta și duminica, atunci când oamenii nu încap în biserică și ar fi fost nevoiți să stea afară. Acum, ei pot urmări slujba din interior, pe un ecran mare, afară. O aud și stau comozi pe scaune. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că trăim într-o armonie frumoasă! Acum suntem patru slujitori la biserică și este armonie, bună înțelegere între noi, lucru care contează enorm pentru momentul Liturghisirii”, ne-a mai spus părintele Ion Ciucă.