Finanţarea proiectului a fost asigurată după cum urmează: 15,5 milioane de lei din fonduri europene (POR 2014-2020), 3,9 milioane de la bugetul naţional, sume nerambursabile şi contribuţia Consiliului Judeţean Ilfov de 3,5 milioane de lei.
Mănăstirea Căldărușani a fost construită în 1638 și, cum precizam anterior, este în plin proces de reabilitare și de consolidare cu bani europeni. Obiectivul general al proiectului “Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din Ansamblul de monumente istorice al Mănăstirii Căldărușani” constă în valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului de monumente istorice al Mănăstirii Căldărușani, prin conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al Bisericii Sf. Dimitrie și a Bisericii Sf. Ioan Evanghelistul (din cimitir), în vederea creșterii contribuției ansamblului la dezvoltarea regională durabilă.
Astfel, se fac intervențiile necesare la cele două biserici, pe parte de: arhitectură, structură, instalaţii, dar și intervenţii aferente și pentru componentele artistice: piatră, pictură și lemn.
La finalul acestora, vom avea un obiectiv de patrimoniu cu două obiecte de patrimoniu restaurate și introduse în circuitul turistic, dotate cu instalații pentru siguranță la incendiu, antiefracție, climatizare. Vor mai fi realizate un infochioșc și un grup sanitar, o gospodărie de apă pentru incendiu, o parcare și un drum de acces și vom vedea, de asemenea, două obiecte de patrimoniu digitizate în vederea accesului la patrimoniul cultural, precum și o campanie de marketing și promovare în vederea creșterii numărului de vizitatori. Legat de numărul vizitatorilor, se estimează creșterea acestuia cu minim 5,21%, de la 5.950 vizitatori/an la 6.260 vizitatori în primul an după implementarea proiectului.
Mănăstirea Căldărușani este monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național. Numele ei provine de la configurația locului, care are aspectul unei căldări. În muzeul mănăstirii se află un important tezaur cu obiecte bisericești din aur și din argint. Este una dintre cele mai mari și mai vechi mănăstiri ortodoxe din Muntenia și se află la 25 de kilometri de București, pe malul lacului Căldărușani, pe teritoriul comunei Gruiu, în județul Ilfov. Ansamblul monahal este compus din: biserica mare (Sf. Dimitrie), zidită în centru; chiliile, așezate inițial pe trei laturi; zidul de răsărit; turnul clopotniță; biserica din cimitir (Sf. Ioan Evanghelistul).