La nivelul școlilor din județ, CPECA Ilfov a susținut 120 de activități de informare, educare și conștientizare a efectelor nocive datorate consumului de droguri, la care au participat 2.835 de elevi și cadre didactice.
Au fost, de asemenea, implementate o serie de campanii și proiecte naționale și s-au punctat aici concursul național ”Mesajul meu antidrog”, Ziua mondială fără tutun, proiectele naționale ”Necenzurat”, ”ABC-ul emoțiilor”, ”Cum să creștem sănătoși” sau ”Acționăm Just”. Spre exemplu, despre concursul ”Mesajul meu antidrog” au fost informați 759 elevi ilfoveni, iar 7 unități de învățământ au participat cu 66 de materiale la secțiunile ”arte vizuale” și ”spot video”. Trei dintre cele mai bune lucrări au mers în faza națională a concursului. Apoi, în Ziua mondială fără tutun – 31 mai – s-au desfășurat 24 de activități distincte de prevenire a consumului de tutun în școli, la care au participat 507 copii și profesori.
Proiectul ”Necenzurat”, care are ca obiectiv prevenirea consumului de droguri în rândul populației școlare de 12-14 ani, a fost implementat în trei școli din Ilfov, de către cadre didactice formate prin sesiuni de pregătire specială, și au participat 100 de elevi. ”ABC-ul emoțiilor” este un priect de formare și consolidare a abilităților emoționale cu rol de factori de protecție în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe conștientizarea de sine, abilități de comunicare asertivă, gestionarea emoțiilor negative, abilitatea de a face față presiunii grupului și de adoptare a deciziilor corecte pentru o dezvoltare sănătoasă. A fost implementat tot de către cadre didactice formate în cadrul proiectului în șase școli din Ilfov și au participat 172 de elevi din clasele a I-a și a II-a.
”Cum să creștem sănătoși” promovează un stil de viață sănătos în rândul copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică și a fost implementat în patru școli ilfovene, cu participarea a 99 de copii.
În mediul liceal, proiectul ”Acționăm just” a fost implementat de specialiștii CPECA, iar tinerii au beneficiat de activități interactive de educație juridică în domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului de droguri, dar și de prezentarea sistemului național de prevenire și asistență a consumului de droguri. Au fost implicate 12 unități de învățământ din județ, beneficiari fiind aproape 1.000 de elevi și 47 de cadre didactice.
În programul ”Școala Altfel”, în primul semestru al anului 2023, în unitățile de învățământ din Ilfov s-au desfășurat 23 de activități de informare, educare, conștientizare – pe tema consumului de droguri, de care au beneficiat 709 elevi, 34 de activități de prevenire – în familie – de care au beneficiat 446 de părinți și copii și 45 de activități în comunitate, primind informații utile circa 1.000 de persoane.