În zilele de 1, 2 și 3 septembrie, pe scena amplasată în aer liber, în piața din fața Centrului Cultural din Otopeni, au urcat sute de soliști consacrați din toate zonele țării, alături de cei mai străluciți interpreți din noua generație, acompaniați de orchestre de prestigiu. Pentru trei zile, artiștii au readus, în orașul Otopeni, tezaurul nostru cel mai de preț, istoria și valorile care au unit poporul român. Prin interpretarea inconfundabilă a celor mai frumoase melodii, prin eleganța și rafinamentul dansurilor și prin prezentarea de neegalat a originalității datinilor, faimoșii artiști au făcut să vibreze inimile iubitorilor de folclor transformând festivalul într-un eveniment de anvergură. Fanfara de copii a orașului Otopeni ”Mezzo Forte Soul Music”, Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte”, din Iași, Ansamblul ”Perinița”, din Otopeni, care, în mai bine de 20 de ani de activitate, a reprezentat orașul cu mândrie la nenumărate competiții naționale și internaționale, obținând foarte multe premii atât în țară, cât și peste hotare (cu cinci zile înainte de festivalul de la Otopeni se întorceau din Muntenegru cu marele premiu câștigat la un concurs internațional), orchestra ”Marian Alexandru”, îndrăgita folcloristă Viorica Macovei, Vasile Răducu, Cristian Comana, renumitul interpret Gelu Voicu alături de fiul său, Tudor Voicu, celebra cântăreață de muzică populară Mariana Ionescu Căpitănescu și marele artist Constantin Enceanu sunt doar câteva dintre numele sonore care au adus valorile satului de odinioară la Otopeni și au ajutat mulțimea de spectatori să redescopere adevăratele comori ale poporului român. Actorul de comedie Sandu Pop, alias Văru Săndel, Simona Maican și Teodora Ghenea au fost gazdele care au prezentat, într-o manieră unică, momentele artistice, în fiecare zi a festivalului.
Un regal folcloric
Ediția din acest an a Festivalului Folcloric de Artă și Tradiție Populară Românească a constituit o nouă invitație a organizatorilor de a cinsti valorile spirituale și culturale ale României și ale poporului român prin cântece autentice, pline de emoție. A fost o demonstrație maraton de promovare a tradițiilor și obiceiurilor fiecărei regiuni. Cu zâmbetul pe buze, tinerele vlăstare și nu numai, au arătat că în inimile lor, dorința de a cânta și a dansa ca moșii și strămoșii lor este încă vie.
Ansamblul ”Constantin Arvinte” este o instituție de spectacole în subordinea Consiliului Județea Iași înființat în anul 2017. Maestrul Constantin Arvinte a fost un folclorist, muzicolog, compozitor român, născut în localitatea Voinești, județul Iași, care a trăit în București. El a fost dirijor al Ansamblului Ciocârlia și al Ansamblului Rapsodia. A fost unul dintre cele mai sonore nume ale folclorului și muzicii românești. Avem turnee și festivaluri în toată țara. Ansamblul se compune dintr-o orchestră format din 18 instrumentiști, cinci soliști vocali și 24 de dansatori plus personalul tehnic și administrativ care deservește partea organizatorică. Aici, la festivalul de la Otopeni suntem pentru prima dată. Ne-am dorit foarte mult să venim pentru că sunt ansambluri de referință din zona folclorului românesc și este foarte interesant. Condițiile tehnice sunt foarte bune, ceea ce arată că echipa de implementare este una profesionistă. Toată sonorizarea este asigurată de organizatori, ceea ce se întâmplă destul de rar pentru că, de regulă noi trebuie să venim după noi cu o parte din sonorizare pentru a putea amplifica sonorizarea. Este o colaborare foarte bună și m-aș bucura să mai putem participa. La Otopeni se fac lucruri frumoase, iar noi știm asta și ne bucură”, ne-a spus Petre Șușu, managerul Ansamblului Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” și coregraful ansamblului.
Cea mai spectaculoasă paradă a costumelor populare, admirată de publicul larg
Evenimentul a debutat în după-amiaza zilei de vineri, 1 septembrie cu o paradă a costumelor populare românești, care au fost purtate cu mândrie de artiști. Parada s-a desfășurat printr-un marș organizat pe câteva străzi, de jur împrejurul Primăriei Otopeni. Aceasta s-a încheiat cu artizanii care s-au prins într-o horă tradițională, acompaniați de instrumentiști.
Dansuri muntenești, moldovenești, ardelenești, melodii de joc, balade vitejești, doine și multe alte creații populare culese din vatra satului au săpat adânc în sufletele spectatorilor care au luat parte la această sărbătoare dedicată portului, cântecului și dansului tradițional românesc. ”De fiecare dată, bucuria îmbracă alte forme. O să spuneți că ce este tradițional se repetă. Dar nu, nu se repetă. Emoțiile sunt altele de fiecare dată, pentru fiecare dintre noi acest festival înseamnă, de fiecare dată, altceva, răscolind în noi ceea ce este mai frumos”, ne-a spus Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural ”Ion Manu”, din Otopeni și, totodată, directorul și organizatorul festivalului. Toate cele trei zile de festival au readus în sufletele spectatorilor bucuria copilăriei, a dansului și a muzicii populare – care sunt transmise peste generații cu multă pasiune și entuziasm. După o fascinantă călătorie în universul minunat al culturii spirituale românești care s-a întins pe toate cele trei zile, festivalul s-a încheiat duminică, spre miezul nopții, cu un regal folcloric, recitaluri susținute de soliști consacrați. A fost o reală încântare să privești colecția fascinantă de dansuri și cântece, la care s-a adăugat colecția impresionantă de costume populare! Unic și încântător, Festivalul Folcloric de Artă și Tradiție de la Otopeni le-a creat celor prezenți imaginea unui nou eveniment de excepție.