Peste 100 de copii de toate vârstele s-au întrecut la Festivalul ”Şah în şcoală”
Palatul Cultural Buftea, împreună cu CS Gambitul Damei Iași, Primăria Buftea și Clubul Sportiv Buftea, a organizat competiția de șah rapid Festivalul ”Șah în școală”, întrecere șahistă la care au luat startul aproape 40 de jucători de șah copii și juniori, legitimați la secția de șah a Clubului Sportiv Buftea, dar și alți peste 60 de copii legitimați la alte cluburi ilfovene, din București, dar și din diferite zone ale țării, precum Iași, Galați, Satu Mare, Constanța, Buzău, Slobozia, Ploiești, Brăila sau copii nelegitimați, începători, care se pregătesc în școli sau în grădinițe.
Organizarea a fost asigurată prin colaborarea dintre Palatul Cultural Buftea, CS Gambitul Damei Iași, Primăria Buftea și Clubul Sportiv Buftea, în cadrul proiectului național denumit generic „Șah în școală”. Directorul turneului a fost tânărul Radu-Cristian Fluerariu, antrenorul șecției de șah din cadrul ACSS Voința Buftea, arbitru șef fiind Dariana Gabriela Didiliuc. Organizatorii au pus la dispoziție seturile de șah și ceasurile.
Competiția, cu participare gratuită, s-a desfășurat în cadrul a 4 grupe de joc:
- Turneul A (destinat jucătorilor din ciclul primar (până la clasa a 2-a inclusiv) + grădiniță,
- Turneul B (destinat jucătorilor din ciclul primar, clasele 3 și 4),
- Turneul C (destinat jucătorilor din ciclul gimnazial, clasele 5-8),
- Turneul D (destinat jucătorilor din ciclul liceal, clasele 9-12).
Competiția s-a desfășurat în sistem open elvețian pe parcursul a 6 runde de joc, cu excepția turneului D, unde s-au jucat 7 runde, ritmul de joc fiind 10 min + 5 sec/mutare pentru fiecare jucător, celor mai bine clasați în clasamentul final, organizatorii acordându-le diplome, cupe, medalii, precum și premii în cărți sau alte materiale șahiste.
”Practic, planul la nivel național este să aducem șahul ca materie opțională în școli, iar acest lucru implică mai multe etape, printre care și organizarea de competiții, pentru ca acei copii pe care îi învățăm șah în școală să aibă unde să participe și să exerseze. Pe plan local, fiecare dintre noi trebuie să facem demersurile necesare ca să ducem la bun sfârșit proiectul de a ajunge în școli. Cu sprijinul domnului primar Gheorghe Pistol, am reușit să organizăm această competiție, iar, de acum înainte, aceste competiții vor fi regulate și în zona noastră, în Buftea”, ne-a declarat Radu-Cristian Fluerariu.
Șahul înseamnă disciplină, ordine și creativitate
Șahul în școală este un proiect devenit realitate, la inițiativa Federației Române de Șah, la nivel național. FR Șah a lansat acest proiect din dorința de a promova beneficiile „sportului minții” în rândul copiilor, primul obiectiv fiind acela de a preda șahul elevilor de clasele a III-a și a IV-a. În proiect s-a implicat și Ministerul Educației pentru a crește notorietatea „sportului minții” în rândul copiilor. Proiectul se întinde pe trei etape, pornind de la formarea profesorilor și oferirea șahului ca studiu opțional, până la organizarea de evenimente de șah. Potrivit specialiștilor, beneficiile șahului sunt nenumărate și are numeroase lucruri bune de oferit pentru copii printre care învățarea disciplinei, a ordinii, dar și a creativității. Totodată, „sportul minții” îmbunătățește capacitatea de concentrare, abilitățile logice și de memorie. „Educație prin Șah”, numele pe care îl poartă proiectul național inițiat de Federația Română de Șah le dă șansa atât copiilor – de a percepe și a beneficia de jocul de șah, dar și profesorilor din școlile publice – de a beneficia de formare și de a primi credite profesionale.
”Șahul este un joc care îmbunătățește creativitatea, rezolvarea problemelor, memoria și abilitățile matematice. Șahul te face inteligent”, este declarația lui Garry Kasparov, fostul campion mondial de șah și unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie.
Un spațiu dedicat jucătorilor de șah, la Palatul Cultural Buftea
”Șahul te obligă să te autodisciplinezi, să te autocunoști și să-ți forțezi limitele inteligenței. Se dorește ca șahul să fie un sport practicat mult și în școala românească, în afara ramurilor sportive care solicită partea fizică. Problema sportului este, așa cum spunea Jean Pierre de Coubertin, care a reactivat jocurile olimpice din antichitate, că este important să participi, nu neapărat să câștigi. Un om care a ajuns să participe la o olimpiadă, la un concurs puternic, este un om care s-a autodepășit și care va fi în societate un om de echilibru, care va ști ce trebuie făcut”, a declarat viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida.
”Ne bucurăm că azi, la Buftea, putem organiza acest festival dedicat șahului. Mulțumim domnului Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui festival, la care participă aproximativ 100 de preșcolari și elevi. Le-am pregătit participanților foarte multe premii, ceasuri pentru șah, seturi de șah, cărți de lucru în șah, cupe, medalii și diplome. Ne bucurăm că secția de șah de la ACSS Voința Buftea este coordonată de Radu-Cristian Fluerariu, multiplu campion național și internațional, arbitru și maestru FIDA. Sperăm ca spre acest sport să se îndrepte cât mai mulți copii bufteni, mai ales că s-a amenajat, de către Primăria orașului Buftea, la Palatul Cultural, o sală dedicată exclusiv șahului. Clubul nostru, alături de Primăria orașului Buftea, îi îndeamnă pe copii să vină în număr cât mai mare la șah. Cursurile sunt gratuite”, a declarat vicepreședintele ACSS Voința Buftea, Chiriac Iordan.
Copiii sunt așteptați la pregătire
”Șahul nu este doar performanță, este educație, în primul rând. Un copil care practică șah, din experiență spun, gândește diferit, față de alți copii de vârsta lui. Poate să analizeze mult mai corect anumite situații, are o memorie mult mai bună, atenție, concentrare. Și performanțele școlare cresc. Îi invit pe părinți să își aducă copiii către șah, indiferent dacă este vorba despre performanță sau nu. La șah este foarte important junioratul, cu cât ai o perioadă mai lungă de juniorat, cu atât poți să acumulezi mai multă experiență, așadar pentru performanță este indicat ca un copil să înceapă să practice acest sport în jurul vârstei de 5 ani. Dar nu e târziu pentru nimeni”, a precizat Radu-Cristian Fluerariu.
În competiție s-a remarcat tânărul Nicolae-Adrian Balaban, în vârstă de 17 ani, elev în clasa a XI-a, din Chiajna, legitimat la CS Alcor București, care a câștigat locul întâi, cu 7 puncte, din 7 runde, la Turneul D. Pe următoarele două locuri s-au clasat Marc Alexandru Gavrilă și Cătălin Gabriel Alin Alexandru, ambii legitimați la ACSS Voința Buftea.