Numărul tot mai mare de pacienți care solicită ajutorul medicilor a făcut ca, în ultimii ani, obezitatea să constituie o preocupare asiduă pentru experții din întreaga lume. În opinia multor specialiști, fenomenul este deja o problemă critică de sănătate publică.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, inițiatoarea proiectului ”Controlează Obezitatea”, a atenționat recent, într-o conferință de presă, asupra necesității acordării unei atenții speciale cazurilor care au luat amploare și asupra impactului pe care îl are obezitatea în societate.
Medicul a menționat că proiectul ”Controlează Obezitatea” se bazează pe acțiuni care vizează informarea și conștientizarea publicului cu privire la obezitate, în general, precum și educația medicală destinată profesioniștilor din domeniul sănătății care sunt implicați în tratarea pacienților obezi. Potrivit specialistului, proiectul este deja implementat la nivel național și se desfășoară în marile centre universitare de medicină din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca și Sibiu. ”<<Controlează Obezitatea>> este o inițiativă care își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la provocările generate de această <<epidemie>> de obezitate, care riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică la nivel global. Obezitatea este o afecțiune și trebuie tratată în consecință. Vorbim de o problemă medicală care este, pe de-o parte, un factor de risc major pentru multe boli cronice netransmisibile, dar și un factor agravant pentru anumite afecțiuni. Prin această inițiativă ne propunem să realizăm o informare amplă în rândul publicului larg cu privire la problemele legate de obezitate și consecințele acesteia asupra sănătății. În același timp, ne dorim să aducem mai aproape de comunitatea medicală informații relevante și actuale despre obezitate și importanța unei abordări multidisciplinare în gestionarea acestei afecțiuni”, a spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Femeile sunt mai afectate decât bărbații
Conform statisticilor, aproape un miliard de oameni din lumea întreagă suferă de obezitate. Femeile sunt mai afectate decât bărbații de această boală. 24% dintre persoanele cu această problemă sunt femei și 22%, bărbați. În ceea ce privește cauzele obezităţii, acestea sunt foarte complexe. Raportul relevă că ”factorii de mediu specifici vieţii în societăţile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea”, cum ar fi vânzarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii şi proliferarea jocurilor sedentare online. Sunt însă și vești bune. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, susține că redresarea ”epidemiei de obezitate” în Europa este încă posibilă: ”prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem schimba traiectoria obezității”.
Obezitatea este o condiție medicală în care organismul acumulează exces de grăsime, iar acest exces poate avea efecte negative asupra sănătății. Aceasta duce la apariția multor probleme de sănătate grave. Diabetul zaharat, bolile de inimă, complicațiile musculo-scheletale și 13 tipuri de cancer sunt puse pe seama acestei boli. În plus, excesul de grăsime corporală duce la decesul prematur și reprezintă un factor major pentru dizabilități. ”Campaniile de conștientizare a obezității sunt foarte importante pentru populație. De aceea sunt importante programele derulate pe termen lung. Aceste programe trebuie să aibă finanţare adecvată. Aşa cum s-a dovedit și la nivel internațional, cum este, spre exemplu, programul Karelia, din Finlanda, care a redus mortalitatea cu 20% în cazul bolilor cardiovasculare. Obezitatea este un factor de risc inclusiv pentru patologia cardiovasculară. Bolile cardiovasculare, dislipidemiile fac parte din evenimentele cardiovasculare majore. Am constatat recent la persoane tinere care vin în recuperare medicală, de 35-40 de ani, după infarct miocardic, că suferă de obezitate. Să nu uităm că arteroscleroza, care este declanșată și întâlnită la persoane cu obezitate, duce la evenimente cardiovasculare majore. De aceea, cu toții trebuie să facem ceva”, a spus prof. univ. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași.
Cum evităm riscul creșterii excesive în greutate?
Medicii preconizează o creștere accelerată a numărului de persoane cu suprapondere și obezitate până în anul 2035. Conform estimărilor World Obesity Atlas, ediția 2024, peste 3,3 miliarde de oameni ar putea fi afectați de aceste probleme de sănătate în 2035. Pentru a evita riscul de îmbolnăvire, specialiștii ne recomandă limitarea consumului alimentelor care conțin zahăr și grăsimi, creșterea consumului de fructe, legume, zarzavaturi, cereale integrale și nuci, precum și practicarea regulată de activități fizice de intensitatea moderată (cam 150 de minute pe săptămână pentru adulți și aproximativ 60 de minute pe zi pentru copii).