Premierea lucrărilor va avea loc în toamnă, acestea urmând a fi și expuse pentru admirat, în clădirea Consiliului Județean Ilfov. Criteriile de jurizare vor ține cont de respectarea tematicii concursului, gradul de originalitate și complexitate al lucrării și respectarea tehnicii de lucru aleasă.
”Pentru mine, însă, toți sunt câștigători. Premiul I l-aș da Inspectoratului Școlar Județean Ilfov. La argument, în documentele oficiale privind organizarea concursului, scrie acolo frumos: În România, problema animalelor fără stăpân este o problemă de interes național, problemă care pleacă de la lipsa de informare ori de la lipsa de educație. Este extrem de important ca tot mai multe instituții publice să se implice. Totul pleacă de la educație. Copiii buni și empatici sunt adulții responsabili de mâine. Toate inspectoratele școlare și toate CJ-urile din țară pot organiza astfel de concursuri județene. Clar, nu schimbăm lumea peste noapte cu niște desene. Dar mai punem acolo o bucată de cărămidă la schimbarea colectivă”, a declarat Hilde Tudora, șef Birou Protecția Animalelor – CJ Ilfov.
Un animal este un prieten adevărat
Concursul de creație artistico-plastică ”Prietenul meu necuvântător” este organizat în cadrul proiectului ”Ora de relaxare, ora cu animale – Să învățăm de la animalele mici cum să fim oameni mari”, care se derulează în școli din județul Ilfov. Scopul acestuia este de a dezvolta la elevii din învățământul gimnazial competențe socio-emoționale, spirit de inițiativă și antreprenoriat prin prisma bunăstării animalelor. Tehnicile de lucru recomandate pentru realizarea lucrărilor trimise pentru jurizare au fost – desen, pictură, tehnică mixtă – pe hârtie cu dimensiunile A4 sau A3.
”Pentru copii, animalele sunt prieteni în adevăratul sens al cuvântului, participând alături de ei la multe activități zilnice ale acestora. Ele nu sunt doar parteneri de joacă, ci devin membrii familiei și de cele mai multe ori confidenți ai copilului. Animalele oferă copiilor, dar și adulților bucurie, dragoste, atașament, credincioșie și multă energie. Copilul care crește alături de un prieten necuvântător devine responsabil, mai empatic, învață să respecte natura, animalele, și pe cei din jur”, au precizat și reprezentanții ISJ Ilfov.