Sfaturi pentru îngrijirea câinilor în zilele caniculare
Chiar dacă pare greu de crezut, câinii pot suferi mai ușor un stop cardiac sau se pot sufoca, deoarece nu transpiră decât la nivelul pernuțelor și elimină o parte din căldură prin gâfâit. Dacă îți scoți câinele la plimbare în timpul caniculei, alege zone cu iarbă, pentru că asfaltul și betonul îi pot arde pernuțele. Ideal ar fi să-l scoți afară dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Dacă ții câinele în curte, asigură-i umbră pe tot parcursul zilei și o sursă de apă proaspătă (preferabil într-un vas ceramic, care menține apa rece mai mult timp decât cele din plastic sau metal). În plus, nu-i lăsa mâncare gătită, pentru că se poate strica și îi poate provoca gastroenterite.
Cum îți dai seama că animalul tău are probleme
Semnele epuizării cauzate de căldură includ respirația rapidă, agitația, creșterea pulsului, hipersalivația, ochii sticloși, mucoasele uscate, mersul clătinat, ochii adânciți în orbită și voma. Dacă observi aceste simptome, mută-ți animalul într-un loc umbrit și asigură-i apă la o temperatură potrivită. Nu-l uda cu jet rece, deoarece poate intra în stare de șoc. Dacă nu-și revine, du-l de urgență la veterinar!
Protejează-ți toți companionii de căldură!
Nu doar câinii suferă din cauza căldurii. Pisicile, porcușorii de Guineea, hamsterii, reptilele și păsările pot face insolație și au nevoie și ele de un loc umbros unde să se retragă. Trebuie ferite de acțiunea directă a aerului condiționat, pentru că se pot îmbolnăvi grav. Nici mâncarea de la frigider nu le priește, ci le poate provoca faringite, laringite și afecțiuni digestive.
Atenție
la ieșirile la iarbă verde!
În timpul verii, grătarele și ieșirile la iarbă verde, foarte agreate de proprietarii de animale, pot fi riscante pentru ele.
Animalele au nevoie de protecție solară, la fel ca noi. Li se pot aplica produse umane pe nas, burtă și partea interioară a picioarelor, cu condiția să fie supravegheate pentru a nu linge crema.
Câinii sunt predispuși la insolație și la cancer de piele, mai ales cei cu blana scurtă și cei de culoare deschisă.
Animalele de companie trebuie să beneficieze de tratamente preventive contra paraziților externi (purici, căpușe, țânțari) și interni, care pot fi transmiși vara prin insecte.
La întoarcerea acasă, verificați câinii în zona cozii și a urechilor, unde se pot prinde căpușele.
Nu toți câinii sunt buni înotători; aceștia nu trebuie lăsați nesupravegheați în apă adâncă, dacă nu sunt echipați cu veste de salvare speciale.
Câinii nu trebuie lăsați să bea apă din piscine, mare sau ocean.
După baie, ștergeți câinii în urechi pentru a preveni otitele și infecțiile auriculare.