Anul școlar 2024-2025 începe așadar sub cele mai bune auspicii la Buftea. Administrația locală a reușit să obțină o finanțare semnificativă în cadrul PNRR pentru dotarea școlilor din Buftea cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente digitale moderne. Contractul de finanțare, cu numărul 1396DOT/2023, a fost semnat cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în numele Ministerului Educației, iar valoarea totală a finanțării este de 8.802.948 lei. Această investiție se traduce prin achiziționarea de table interactive, sisteme de sunet, laptopuri, imprimante multifuncționale și alte echipamente, toate având scopul de a sprijini un proces educațional modern și atractiv.
Beneficiarii acestei investiții sunt Școala Gimnazială Nr. 1, cu un buget alocat de 1.553.290 lei, Școala Gimnazială Nr. 2, care va primi 1.098.882 lei, Școala Gimnazială Nr. 3, cu 996.077 lei, Grădinița „Căsuța Copilăriei”, cu 367.441 lei, Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”, cu 1.330.562 lei, și Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”, cu 2.051.181 lei. Aceste dotări vor contribui la crearea unui mediu educațional interactiv și eficient pentru elevi și profesori.
Teren de sport modern la Liceul „Barbu A. Știrbey”
Cu sprijinul Asociației Hercules, condusă de Petruța Stănescu, și în parteneriat cu ING România, terenul de sport al Liceului Tehnologic „Barbu A. Știrbey” din Buftea a fost transformat într-un spațiu modern și atractiv pentru elevi și comunitate. Acest proiect, aproape finalizat, a necesitat o investiție de 300.000 de euro din partea ING Bank România și șase luni de muncă intensă. Terenul de sport, care era anterior într-o stare de degradare, beneficiază acum de facilități pentru fotbal, baschet, volei, o groapă cu nisip și o pistă de alergare. În plus, au fost adăugate o tribună, o nocturnă și un grup sanitar, iar curtea liceului urmează să fie amenajată peisagistic în colaborare cu Asociația „Plantăm fapte bune în România”. Primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a subliniat importanța acestui proiect cu ocazia festivității de deschidere a noului an școlar la Liceul ”Barbu A. Știrbey”. În 2023 a fost renovată minimal sala de sport a liceului cu resurse financiare proprii și cu sprijinul Primăriei Buftea. Partenerii ING Bank au sprijinit finalizarea proiectului, renovând inclusiv grupurile sanitare și exteriorul sălii de sport. O pictură murală înfrumusețează acum exteriorul sălii și întreaga baza sportivă a liceului.
În cadrul unei declarații, edilul a subliniat că educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major pe agenda publică a orașului Buftea. ”Cu promisiunea că le vom fi alături elevilor, atât eu cât și colegii mei avem în derulare proiecte care să aducă cele mai bune condiții de învățare în școli. Vreau să văd școli sigure, vreau să văd școli primitoare, vreau să văd școli în care copiii să se simtă ca acasă. Începutul anului școlar este un bun prilej pentru a ne arăta prețuirea pentru cei care au menirea de a forma și de a educa caractere, de a fi mentorii mai multor generații. Este momentul să ne axăm pe viitor pe ceea ce putem schimba în bine, dar acest lucru este posibil doar prin implicare directă, implicare care trebuie să vină dinspre noi toți, de la autorități, de la sponsori, asociații, ONG-uri, cadre didactice și până la fiecare elev în parte. De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca această unitate de învățământ să ajungă în topul liceelor din județul Ilfov. Mă adresez cadrelor didactice pentru a veni în ajutorul elevilor, poate mai mult decât au făcut-o până acum. Supravegheați-i, dar nu-i încorsetați! Ajutați-i, dar nu le faceți temele integral! Elevii sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, așa că vă ofer șansa și vă provoc chiar să îi lăsăm să-și facă imaginația să lucreze”, a precizat primarul Gheorghe Pistol.
Referindu-se la investițiile din Liceul ”Barbu A. Știrbey”, edilul a spus că unitatea de învățământ va intra în reabilitare, conform unui contract de finanțare semnat, cu o sumă considerabilă – peste 8 milioane de euro. ”Sperăm aici să vedem o clădire bine pusă la punct, cu o bază materială corespunzătoare cerințelor unor standarde de calitate. Până la această oră, la Liceul Barbu Știrbey, au fost predate echipamentele digitale și materialele didactice, urmând ca până la finalul anului să aducem și mobilierul”, a precizat primarul, anunțând că recent a fost semnat la Ministerul Învățământului un contract de finanțare pe care Buftea și-l dorea, pentru cartierul de tineri, ce presupune construirea unei școli verzi.
”Este un moment de mare bucurie și mândrie, atât pentru mine, cât și pentru Asociația Hercules, să vă văd adunați pe acest teren de sport nou, într-o curte înfrumusețată. Mă face să simt că toate eforturile noastre, împreună cu ale partenerilor noștri, au meritat fiecare secundă de muncă. Și s-a muncit mult, vă rog să mă credeți. Când am început acest proiect, nu ne-am dorit doar să schimbăm aspectul unei baze sportive, ci să aducem speranță și oportunități pentru voi, cei care învățați și vă dezvoltați aici. Suntem convinși că mediul în care ne formăm ne influențează profund, și ne-am dorit ca voi să beneficiați de un loc care să vă inspire, să vă sprijine și să vă împingă înainte. Sportul este mult mai mult decât mișcare fizică – el ne învață despre echipă, despre depășirea limitelor și despre cum să ne menținem mintea clară și trupul sănătos. Cuvântul „echipă” este esențial în tot ceea ce facem. Așa cum scrie pe bannerele care împodobesc acest teren: «Facem echipă și totul este posibil»”, a declarat Petruța Stănescu, directorul executiv al Asociației Hercules.
În același context al preocupării pentru educație, la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Buftea, primarul Gheorghe Pistol a reamintit investițiile realizate pentru această unitate de învățământ. ”După cum bine știți, anul acesta am predat Școlii Gimnaziale Nr. 3 această clădire, bine dotată, care corespunde, din punct de vedere al tuturor normelor europene, este aprobată prin proiectul operațional regional, un proiect de extindere a corpului existent, cu sală de sport acoperită. Scopul acestui proiect a fost acela de a moderniza infrastructura existentă printr-un corp nou de clădire. Până la această oră au fost predate Școlii Gimnaziale Nr. 3 materialele didactice, dar și echipamentele digitale. Astfel, cele 15 săli de clasă au fost dotate cu table interactive, cu imprimantă multifuncțională, cu scaner digital, cu router Wi-Fi, cu sisteme de sunet, dar și cu camere pentru videoconferință. La fel, cele 15 săli de clasă vor fi dotate cu mobilier și material didactic”, a precizat edilul, anunțând că toți copiii de la grupa 0 până la clasa a 4-a au găsit pe băncuțe o cutie frumos colorată cu toate rechizitele necesare acestui an de studiu.
Creșă și grădiniță cu program permanent, un plus pentru educația preșcolară
Sa nu uităm că de anul acesta orașul Buftea se mândrește cu un nou complex de educație preșcolară care include o creșă și o grădiniță. Acestea au fost construite și dotate la standarde europene, oferind astfel condiții optime pentru dezvoltarea copiilor în primii ani de viață. Acest proiect vine în întâmpinarea nevoilor familiilor tinere din Buftea, contribuind la asigurarea unei educații timpurii de calitate. Unitatea a fost construită și echipată conform celor mai înalte standarde de siguranță, confort și accesibilitate proiectul fiind implementat sub denumirea de „Construirea unei infrastructuri în învățământul preșcolar creșă și grădiniță cu program prelungit și dotarea acestora și desființarea corpului vechi al grădiniței Nr. 5 din orașul Buftea”, proiect care a beneficiat de sprijin financiar, atât din fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2022, cât și din bugetul local. Complexul educațional care poate găzdui 120 de copii, oferind patru săli de grupă pentru creșă și trei pentru grădiniță, este dotat cu toate facilitățile necesare, de la o bucătărie modernă la spații de joacă exterioare și săli de clasă echipate complet. Totul este supravegheat video și digitalizat, asigurând un nivel ridicat de securitate și monitorizare a activităților. Primarul Gheorghe Pistol a subliniat că, prin acest proiect, s-a urmărit nu doar extinderea infrastructurii educaționale, ci și prevenirea abandonului școlar și asigurarea unor oferte de calitate și accesibile pentru toți copiii din oraș. Un alt aspect remarcabil al construcției este atenția la detalii și la nevoile părinților și copiilor. De la spații pentru cărucioare la lifturi pentru accesul la etaje și facilități de siguranță și prim ajutor, totul a fost gândit pentru a oferi un mediu sigur și confortabil pentru cei mici.
În anul școlar 2024-2025, cu echipamente moderne, infrastructură educațională de calitate și o bază sportivă extinsă, Buftea devine un exemplu de bune practici în ceea ce privește sprijinul oferit educației. Această abordare integrată, care implică autoritățile locale, partenerii privați și comunitatea, reprezintă cheia succesului pentru o educație de calitate și un viitor mai bun pentru toți copiii acestui oraș.