Astfel, polițiștii Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat 46 de activități, cu 2.330 beneficiari. 33 de activități au avut loc în unitățile de învățământ din județ – pentru prevenirea victimizării minorilor, consumului de droguri, disparițiilor și plecărilor voluntare de acasă, a bullyingului și pentru siguranță pe internet, iar restul activităților au fost desfășurate în comunitate, pentru prevenirea violenței domestice, a criminalității informatice și a infracțiunilor contra patrimoniului (furturi din locuințe).
S-au efectuat 14 razii și 46 de acțiuni de amploare cu forțe mărite, în zonele cu risc criminogen pe segmentul rutier, de ordine publică, investigații criminale, pe linia armelor și substanțelor explozive, inclusiv în zona regimului infracțiunilor de natură economică.
În luna octombrie 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, au fost sesizate 1.660 de infracţiuni, din care 958 de infracțiuni judiciare, 286 de infracțiuni de natură economică și 416 infracțiuni de altă natură. Din totalul infracțiunilor sesizate, 116 sunt infracţiuni stradale. Polițiștii criminaliști din IPJ Ilfov au efectuat 332 cercetări la fața locului, au descoperit și ridicat 149 de urme și mijloace materiale de probă, de toate genurile (biologice, microurme, înscrisuri și urme traseologice) și, prin mijloace criminalistice au identificat 14 persoane – în 13 cauze penale.
Intervenții rapide în peste 3.000 de cazuri sesizate prin 112
Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și al victimelor, s-au desfășurat 11 acțiuni de amploare, urmărindu-se prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, cu precădere depistarea persoanelor care nu respectă regimul legal de viteză, precum și a celor care conduc sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive. Polițiștii ilfoveni au aplicat 9.763 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002 și 210 sancțiuni contravenționale conflorm altor acte normative, fiind reţinute 752 de permise de conducere auto și retrase 475 de certificate de înmatriculare. În luna octombrie, au fost efectuate 242 de testări cu aparatele drugtest, din care 16 teste au fost pozitive la momentul testării conducătorului auto. Persoanele în cauză au fost conduse la unități spitalicești, pentru prelevarea de probe biologice. Polițiștii rutieri au pus în executare și un mandat de percheziție domiciliară (la sediul unei clinici medicale
private din București), într-un dosar penal înregistrat în 2024, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui autovehicul fără permis (4 fapte), abuz în serviciu și fals intelectual, în cauză fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore față de o femeie, pentru care procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea a dispus măsura controlului judiciar.
În ceea ce privește deservirea comunității, în octombrie, polițiștii ilfoveni au intervenit la 3.077 de apeluri primite prin 112.
S-au menționat, de asemenea, 458 de intervenții ale polițiștilor la cazuri de violență domestică, polițiștii de ordine publică efectuând activități de supraveghere a celor 34 de ordine de protecție provizorii și a celor 55 de ordine de protecție.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat pentru creșterea gradului de siguranţă a elevilor și a personalului didactic în incinta și în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din județul Ilfov. S-au desfășurat 144 de activități informativ preventive, în 50 de unități de învățământ din Ilfov, cu peste 4.500 de beneficiari – elevi și cadre didactice. În acest context, s-a punctat scăderea numărului faptelor penale în incinta unităților de învățământ, de la 25 – în octombrie 2023, la 11 – în octombrie 2024.
Combaterea evaziunii și a înșelăciunii Polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat 15 percheziții în 3 dosare de urmărire penală privind fapte de evaziune fiscală și înșelăciune. S-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 4 persoane, pentru care procurorul din cadrul parchetului competent a dispus măsura controlului judiciar, în toate cele 4 cazuri. De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii de la Economic au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 174.000 de lei, pentru abateri de la disciplina financiar-fiscală și nerespectarea înregistrării în sistemul național
E- Transport. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au desfășurat activități din competență în cadrul dosarelor de urmărire penală și au acordat o atenție deosebită și activităților pe linie de persoane urmărite, atât la nivel național, cât și internațional. Astfel, în octombrie 2024, la nivelul IPJ Ilfov, s-au soluționat 13 mandate de executare a pedepsei închisorii, 8 mandate de arestare preventive și un mandat european de arestare.
Au fost confiscate 6 arme deținute ilegal
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au efectuat 8 acțiuni și controale pe linie de arme și muniție și au eliberat 6 dispoziții de anulare a dreptului de port de folosire armă. Au fost desfășurate activități specifice în vederea identificării deținătorilor ilegali de arme și muniții. Au fost înregistrate 9 infracţiuni la regimul armelor, muniţiilor și substanţelor periculoase, fiind ridicate în vederea confiscării 6 arme letale și neletale deținute ilegal și 6 elemente de muniție.
La nivelul IPJ Ilfov, luna trecută, au fost dispuse 59 de măsuri preventive împotriva persoanelor fizice, în creștere cu peste 103% față de octombrie 2023. Dintre acestea, 28 au reprezentat măsura arestării preventive, 4 măsura arestării la domiciliu, 22 de măsuri de control judiciar și 5 rețineri pentru 24 de ore.
În perioada menționată, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat, în principal, 152 de misiuni, dintre care 37 de percheziţii domiciliare sau la sediile unor persoane juridice, 10 misiuni reprezentând filtre auto și patrule, 3 misiuni de escorte, pază persoane și reconstituiri, 83 de rezerve de intervenție și 13 măsuri de ordine publică, context în care au acordat sprijin de specialitate structurilor operative, care au acționat pentru prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor cu violență, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat.