Concursul județean ”Colinde, colinde” a ajuns la cea de-a VI-a ediție
@ La Dobroești, elevii ilfoveni fac magie
Pe 13 decembrie, Sala Sporturilor Unirea Dobroești a găzduit cea de-a VI-a ediție a concursului județean ”Colinde, colinde”, organizat de Școala Gimnazială Nr. 2 Fundeni – Dobroești, eveniment cultural și educativ devenit tradiție pentru preșcolarii și elevii unităților de învățământ din județul Ilfov.
Proiectul educaţional ”Colinde, colinde” a fost inițiat de prof. Pop Elena Luminița în 2018, cu sprijinul și susținerea directorului Școlii Gimnaziale Nr. 2 Fundeni – Dobroești, prof. Stupineanu Claudia și se adresează copiilor din învăţămîntul preşcolar, primar și gimnazial din Ilfov.
Ce-a de-a VI-a ediție a concursului s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria comunei Dobroești, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Consiliul județean Ilfov – prin Centrul Județean pentru Promovarea și conservarea culturii Tradiționale, Casa Corpului Didactic Ilfov, Biserica Fundenii Doamnei. La concurs au participat 21 de grupuri de colindători, copii de la școlile din Ilfov, îmbrăcați în costume naționale, care au evoluat pe scenă în faţa unui juriu format din specialiști în educație și muzică şi au cântat colinde autentice românești, vestind bucuria Nașterii Domnului. Într-o atmosferă de sărbătoare, fiecare grup vocal a adus mai aproape de toți cei prezenți spiritul Craciunului, iar la finalul reprezentațiilor, copiii au fost premiați pe secțiuni, primind și câte un dar din partea lui Moș Crăciun.
”Scopul acestui proiect este educarea valorilor morale ale preșcolarilor și școlarilor învățământului primar și gimnazial din perspectiva promovării tradițiilor de Crăciun specifice poporului român. Urmărim, de asemenea, stimularea şi valorificarea potenţialului artistic al preșcolarilor şi şcolarilor prin muzică, respectiv colinde; implicarea unui număr mare de copii, părinți, profesori, reprezentanţi ai comunităţii locale şi județene în vederea asigurării unei reprezentativităţi semnificative; informarea şi documentarea copiilor privind istoricul și tradiţiile locale și naționale. Prin concursul de colinde, copiii din judeţ creează legături durabile, prietenii unite sub acelaşi ţel, al respectului pentru obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti prin interpretarea unor colinde cu interes, dăruire, păstrându-şi identitatea, valorizând istoria şi credinţa”, ne-a declarat Stupineanu Claudia, coordonatorul acestei initiative. Alături de aceasta, din echipa de proiect mai fac parte directorul adjunct al școlii din Fundeni, Piclisan Teodora și prof. Pop Elena Luminita, Voicu Gina, Ioan Ana Liliana, Preda Nicușor, Constantin Luminița, Sava Iuliana și Sandu Violeta.
Juriului și Secțiunile Concursului
Juriul a fost compus din experți în educația muzicală și culturală, care au evaluat prestațiile participanților în cele patru secțiuni dedicate: Parfene Andrea, director Școala de arte ”Extraperform”, inspector școlar Învățământ preșcolar – Bantaș Maria, prof. metodist Casa Corpului Didactic Ilfov – Sebe Marius, inspector școlar învățământ primar – Gavrilă Roxana, inspector școlar Arte și religie – Bogus Vasile, prof. Tudose Florin, președinte Asociației ”Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți”, Claudia Stupineanu, Mădălina Gheorghiu – ”Palazzo Italia Bucharest”.
Premiile oferite au fost asigurate cu sprijinul CJ Ilfov, Biserica Fundenii Doamnei, Editura CD Press, ”Palazzo Italia Bucharest” și cofetăria ”Sweet Home”, precum și cel al Primăriei Dobroești.
”Am ascultat cu sufletul deschis vocile talentate ale celor care păstrează și transmit mai departe această moștenire prețioasă. Fiecare colind, fiecare vers rostit ne-au adus mai aproape de magia Crăciunului, dar și de tradițiile și obiceiurile care ne definesc identitatea ca națiune. Mulțumim tuturor celor care au ales să participe la acest concurs, dar și celor care au făcut posibil acest eveniment, aducându-ne împreună în acest cadru festiv. Indiferent de rezultate, fiecare dintre voi este un ambasador al colindului și al frumuseții tradiției noastre”, au transmis membrii juriului, pentru care misiunea de a alege câștigătorii a fost una extrem de dificilă.
Concursul județean ”Colinde, colinde” rămâne, așadar, simbolul începerii sărbătorilor de iarnă, devenind din an în an tot mai popular în comunitatea ilfoveană, promovând colindele tradiționale românești și valorile culturale în rândul tinerelor generații.